MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Zártosztály és a bakancsos Edda tagjai: Utolsó utáni…

A 2013 óta működő Zártosztály legénysége az idei nyárra – két év hallgatás után- egy nagyobb koncertet hoz össze Miskolcon. A bevált formula szerint, a Zártosztály egykori eddás tagjain kívül felsorakoznak a bakancsos formáció egyes zenészei is vendégként. Az idei évben doboscsere is volt a csapatban, amit gyakorlatilag házon belül oldottak meg, illetve a 2022-es évre már most körvonalazódnak a tervek. Mirkovics Gáborral beszélgettünk a részletekről, majd az „új-régi” dobossal, Fortuna László Tüsivel is futottunk pár kört. 

Mirkovics Gábor Zserbó

Tavalyelőtt utolsónak volt beharangozva az akkori Zártosztály + Bakancsos Edda tagok miskolci koncert. Mi generálta azt, hogy Miskolcon idén mégis lesz egy nyári bulitok ezzel a formációval, felállással?

Most két év után térünk vissza ezzel az összeállítással. Bennünk motoszkált a folytatás, hiszen olyan jól sikerült az utolsó buli 2019-ben. De ezt elmondhatom az előző két évről is - 2017, 2018-, csak ez Miskolcon egy új helyszínen volt, a Gárdonyi parkban, ami nagyszerű környezet egy nyári koncerthez. Utána úgy éreztük, jó lenne, ha nem ez lenne az utolsó, és lenne ismétlés, akár évenként, vagy kétévenként. Meg ki tudja?! Már egyikünk sem fiatal, főleg, a bakancsos részleg. Nem tudhatjuk előre, hányszor tudunk még összejönni. Ez tényleg egy „osztálytalálkozó”, ami arra jó, hogy jól érezzük magunkat, még egyszer játsszuk el ezeket a dalokat, és a fiúk is találkoznak egymással, meg a közönséggel. Tehát leginkább ez motivált minket…

Akkor, a 2019 nyári Zártosztály bakancsos miskolci buli után nem volt fellépés?

Ezzel a felállással nem, mert a vírushelyzet nem tette lehetővé, de utána volt „sima” Zártosztály bulink, ahol az „öregek” nem voltak jelen. Volt egy jó pár, sőt, már az enyhítések óta is volt koncertünk!

A pandémia miatt mennyire estetek ki a koncertezésből, vagy mi maradt ki?

Gyakorlatilag durván egy háromnegyed év elúszott, mint mindenkinek...

Pár hete volt fellépésetek, ahol a sima Zártosztály adott koncertet, de már Tüsivel! Az mikor és hol volt?

Ipolydamásdon, június 19-én debütáltunk a Tüsi-féle formációval, Bill bácsival együtt volt a koncert, ez egy Ipoly Fest néven futó rendezvény volt, ami ingyenes és ez volt a második.

Hogy sült el ez a buli?

Jó volt! Akik ott voltak, jól érzeték magukat. Ez egy néhány száz főt számláló falu, aznap volt egy focimeccs is, mire elkezdtünk játszani, szép számmal összegyűltek az emberek a környékről, meg távolabbról is. Gondolom, átjöttek Szlovákiából is. Nyilván, ezeket a számokat, amiket játsszunk, a nagy többség ismerte, a közönség ezeknek örül.

Mi volt műsoron? A 85-87-es korszak dominált?

Így, most, hogy a Tüske bejött a képbe, kicsit változtattunk a műsoron, és megtűzdeltük jó pár, 1-3-as lemezen szereplő dalokkal. A mostani Zártosztály egy jó kis válogatás műsorral tud kiállni, persze, nyilván vannak köztük újabb dalok is, amik megjelentek 2019-ben és 2020-ban, tehát azokat is műsoron tartjuk. Igazából mindkét korszakot érinti a repertoár, ha úgy vesszük, a frissekkel hármat is... Tényleg, egy jó kis best of műsorunk van. Előkerült újra a Torony, Kínoz egy ének...

Gondolom, erre a műsorra, hogy Tüsi is jött, próbáltatok az alap Zártosztállyal?

Rengeteget! Mivel Hirleman Berci idéntől nem tudta vállalni a szereplést a külföldi elfoglaltságai miatt, Tüsinek meg kellett tanulnia a műsornak azt a felét, amit ő még nem játszott.

Egyébként Tüske egy dicséretet megérdemel, mert nagyon szépen megtanulta a dalokat, és az a jó, hogy a dobolás mellett vokálozik is. Így már hárman éneklünk.

Akkor erősebb lett énekszólamok tekintetében a produkció. Nézzük akkor az idei embereket, akik fellépnek! Mikor kezdtek el próbálni a bakancsos részleggel?

A próbák gyakorlatilag már folyamatosan mennek. Intenzíven július első hetétől vágunk bele. Most egyszerűbb dolgunk van, Tüsi alapból tudja a műsort. Idén sajnos Talfi (Barta Alfonz) jelezte, hogy nem tud eljönni Amerikából…

Mi a bakancsos számokat is tudjuk, Zsöcikével (Zselencz László) kell még összepróbálnunk a dalokat, de mivel ő aktív zenész a Dinamitban, meg egyéb helyeken, nem lesz nehéz dolgunk. Buksi (Csapó György), Róna Gyuri, Dudi (Darázs István) Miskolcon készülnek Tüsivel.

Zsöci a bakancsos műsorban végig játszik. Darázs Pisti egy vagy két számban énekel, Buksi meg szintén ennyiben dobol majd. Ezt majd Tüsi leegyezteti velük a miskolci próbákon, hogy mennyit akarnak. Nyilván Tüsinek is kell pihennie, így jól jön majd Csapó Gyuri, hisz’ hosszú lesz a műsor… Róna 2017-ben is fellépett már velünk két alkalommal, idén megint szerepelni fog.

Akkor térjünk rá a műsorra!

Nem azt mondom, hogy a szokásos, mert változtatások lesznek, de alapból mindkét korszaknak a legnagyobb slágereit kell játszanunk. Ahogy régen is írtuk a plakátokon, „22 sikerdal, a Kölyköd voltam-tól a Gyere őrült-ig…

Úgy válogatunk, hogy mindenkinek megfeleljen. Nyilván, minden dalt nem tudunk eljátszani, nagyon nagy a repertoár, de a legfontosabbak biztos, hogy ott lesznek a műsorban.

Idén negyven éves a második Edda lemez…

Külön nem hegyezzük ki erre a műsort, de egyébként a másodikról mindig van jó néhány szerzemény, hisz’ remek dalok szerepeltek rajta. Onnan is a fontosabbakat emeljük ki… Hogy a saját készítésű lemezek is favorizálva legyenek, az Edda 6. idén 35 éves, ezen Csillag Endrével közreműködők-szerzők voltunk. És! Gyémántlemezes eladást produkált ez is!

A koncert Facebook hirdetésénél, meg egyéb posztok alatt írogatnak mindenfélét… Slamovitsot keresik mindig. Mi van vele, mit tudtok?

Nekem konkrétan új információm nincs, egy pár éve tudjuk, hogy kint van Németországban, visszavonult, nem érdekli már a zenélés. A bátyján keresztül 2017-ben kerestük, Darázs Pisti járt is nála utána, nemleges volt a visszajelzése… Azóta Dudi tartja vele a kapcsolatot, leveleznek is, ha esetleg változik az álláspontja, jelentkezik.

Emlegetted, hogy a „sima” Zártosztály koncertekre visztek a frissebb saját dalokat is. Azokból július 17-én Miskolcon elhangzik valamennyi?

A műsor elején mindenképpen játsszunk azokból is párat. Ezek már be vannak építve a programba.

Mik a további tervek ezzel kapcsolatosan? Hiszen mondtátok, hogy nem akartok tribute zenekar lenni, hogy csak a régi dalok szólnak, azért jött ez a pár új. Van-e még a tarsolyban valami, készültök-e esetleg újabb nótákkal a közeljövőben?

Egyelőre nem, az előző két évben kijöttünk azokkal a nótákkal, klipekkel, amelyek bennünk voltak. Most inkább arra koncentrálunk, hogy a lekötött bulijaink jól legyenek lejátszva. A kiemelt koncert a miskolci, a vendégekkel. Hogy mit hoz a jövő, azt egyelőre még nem tudjuk. Ahogy én észrevettem, a „sima” Zártosztálytól is a régi eddás dalokat várják leginkább. De ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem állunk elő újabb szerzeményekkel. Meg nyilván volt mindegyikünknek több múltbéli zenekara, fölmerült, hogy esetleg azokkal is színesítsük a műsort. Majd meglátjuk, most a szezon koncertjeire koncentrálunk.

A bakancsosokkal közös buli után vannak-e lekötött Zártosztály koncertek?

Igen, vannak még a nyárra fellépéseink, augusztus-szeptember most körvonalazódik.

Jövőre lesz néhány „évforduló”…

Igen, a jövő évi bulikat mindenképpen meg szeretnénk tartani az „öregekkel”! Akármi is történik, ezt nem akarjuk elpuskázni. Nyélbe kell ütni, mert Talfi 65 lesz, Csillag Endre is, én pedig 60. Talfi megígérte, hogy jövő nyáron hazajön ezekre a bulikra, ezt jó előre le fogjuk szervezni. Szeretnénk méltóképpen megünnepelni a születésnapokat – ugye, 2017-ben is így volt, mikor Talfi a 60. születésnapján a színpadon is fel lett köszöntve.  Hogy utána mi lesz, sohasem lehet tudni. Nem tudjuk, melyik lesz az utolsó „osztálytalálkozó”…

Nyilván jövőre szeretnénk egy budapesti koncertet, és egy miskolcit is összehozni, ezért beszéltem többes számban. Ahogy az volt 2017-ben is, mikor az Őrült Érzés DVD készült.

Most mennyi műsoridővel lehet számolni Miskolcon? Ezt többen is kérdezték…

Figyelj... ez egy hosszú műsor! A normál Zártosztály bulikon kevesebbet játszunk, ez meg mindig egy hosszú műsor. 22 dal, de nyilván vannak benne szólisztikus részek is, szóval hangulattól is függ, pontosan nem lehet kiszámolni. Két óra biztos, hogy van, de inkább több. Ritkán adódik az életben, hogy ezeket a dalokat, ezt a műsort így együtt játszhatjuk a régi tagokkal, ilyenkor nyilván szeretnénk minél többet adni a közönségnek, meg persze mi is élvezzük!

Ugyanaz lesz a helyszín Miskolcon, mint tavalyelőtt volt. Két év után „kijöttetek” az Ady Művelődési házból – 2017, 2018-, ott volt két teltházas koncert – 500 fölötti nézőszámmal-, a 2019-es már szabadtéren ment, a Gárdonyiban. Hogy emlékszel a tavalyelőtti bulira?

Nekem nagyon tetszett a helyszín, jól sült el a buli, végre nem volt a létszám korlátozva! Hatszáz fölött volt a jegyeladás. Ott már Schrotti énekelt velünk, akkor lett ő bedobva a mély vízbe. Előtte volt már vele pár bulink, csak ő akkor volt először ezen a bakancsos összejövetelen… Nagyon jó volt a közönség – mint Miskolcon mindig-, örömmel megyünk vissza most is, szeretünk ott játszani. Nyilván, a bakancsosoknak ez a szülővárosuk, hazai pálya a Gárdonyi, de mi is léptünk föl ott 1985-87 között. Kultikus rock helyszínről beszélünk, tényleg jó ott megmártózni a helyszín nyújtotta különleges hangulatban.

Sipos Petit is emlegetik a hozzászólásokban, milyen a kapcsolat vele, esetleg a jövő évi koncertre be is ugorhat egy-két számra?

Nem romlott meg a kapcsolatunk, miért is romlott volna meg?! Elfogadtuk a döntését, mentünk tovább. Ez a fellépés pusztán rajta múlik. Mi egyáltalán nem zárkózunk el attól, hogy vendégként jöjjön kiemelt koncertekre. Mondta is, szó volt már róla, ha rá fog érni és vállalja, mi szívesen látjuk. Jövőre szeretnénk mindenképpen meghívni egy pár dal erejéig. Majd meglátjuk...

Fortuna László Tüsi

Te vagy az a személy, aki két időszakban is zenélt az Eddában. Csapó Gyuri helyére érkeztél anno a bakancsosba, aztán a feloszlás után maradtás Attilával és a külföldi vendéglátózás után 1985-ben megcsináltátok a friss csapatot. Ez egy jóval modernebb zene volt, mint amit anno az Edda játszott, kicsit billentyű-orientáltabb. És ez volt az az időszak, hogy gyakorlatilag Pataki Attilával ti ketten alkottátok a zenekart és jöttek a zenészek sorban… Hogy emlékszel a tagok keresésére, megtalálására?

Bizony elég nehéz volt, mint a történet mutatja. A tagokat is én próbáltam megtalálni, mert Attila inkább a szervezéssel foglalkozott. Az érkező zenészek fiatalok voltak, mindig volt valami gond velük. Az, hogy a billentyűs hangzás dominált, annak az volt az oka, hogy abban az időszakban, kint Norvégiában nagyon sok zenét hallgattunk, és az akkori slágerek majdnem mind billentyű központúak voltak. Akkor határoztuk el, hogy két billentyűssel fogunk dolgozni, tehát úgy, hogy két billentyű, basszusgitár, szólógitár, dob, ének. Ez ment is egy darabig, aztán Attila úgy döntött, hogy végül is neki elég Gömöry. Akkoriban jött még Mirkovics Gábor, aki basszusgitározott, és stabil tag lett. Szólógitáros poszton volt nagy pörgés…

Az első buli az volt, amikor visszatértünk a Budapest Sportcsarnokban a nagy koncerttel, 1985-ben. Ahol a lemezfelvétel is készült, akkor Tátrai Tibusz volt az ideiglenes megoldás erre a posztra. Ő egy vérprofi, nagyon jó szólógitáros, az az ember csak jót tud játszani! Rendkívül élvezetes volt vele muzsikálni. Neki nem kellett megmutatni semmit, ő játszotta a saját dolgait és minden stimmelt. Megvolt, hogy mi a harmóniamenet, és akkor, mint ahogy egy profi zenésznek kell, tudta, hogy mit kell oda tenni.

Később jött a bonyodalom számodra, hogy ’85. augusztus 20-án Siófokon te koncert közben rosszul lettél és gyakorlatilag végetért az eddás pályafutásod.

Már egy héttel korábban is borzasztó rosszul éreztem magam. A koncerteknél már nem úgy mentek a dolgok, ahogy kellett. Egy teljes hetet végig doboltam úgy, hogy egyre rosszabbul voltam, és a harmadik vagy negyedik nap elmentünk Attilával az orvoshoz Siófokon. A bal oldalamon, a hátamban szúr kegyetlenül, a doki aztán valami cseppeket, szívgyógyszert írt föl és elküldött. Nyomtam a koncerteket, de aztán eljött az a nap, amikor koncert közben, ahogy nyomtam, leestem a székről! Mert már akkor nem kaptam levegőt, elsötétült minden előttem. Még azért nagy nehezen visszatápászkodtam - szép óvatosan- és lenyomtuk a bulit. A kórházban megállapították, hogy ki van lyukadva a bal tüdőm, sehova nem mehetek, mert ezt azonnal meg kell csinálni. Én úgy döntöttem, hogy hazamegyek Miskolcra. Itthon bekerültem a miskolci tüdőkórházba, ahol mondták, hogy ha a holnapi napot még megvárom, akkor biztos, hogy meghalok, mert megállítja a szívemet az a tüdő túlnyomás, ami benne volt.  Ez után volt az, hogy az Eddában Papp Tomi helyettesített engem a Skorpióból… Nekem végül közel egy évembe telt a felgyógyulásom.

Nem volt az Eddában annyira biztos helyed, hogy visszakerülj? Az új lemezen gyakorlatilag te határoztad meg a zenei arculatot, a legtöbb számot te írtad és azért fontos pillére voltál ott, annak az új Eddának…

Talán fontos pillére, de nem tartottak már igényt rám. Később Hirleman Berci jött a dobos posztra, nyilvánvaló, hogy ő már akkorra bejátszotta magát, így én már nem tudtam visszakerülni…

A visszatérő új lemez, a ’85-ös, az egy koncertlemez lett. Hogy hogy nem stúdióval jöttetek vissza?

Hát, végül is volt ez a lekötött buli a Budapest Sportcsarnokban, és ráadásul már elővételben teltház volt! Azt mondta Attila, hogy akkor csináljunk egy koncertlemezt, ne stúdiózzunk! A zenészekkel összegyakoroltuk a műsort, ezen a lemezen ott van Tibusz is közreműködőként, mert Gellért Tibi az akkori gitárosunk nem volt a helyzet magaslatán. Megcsinált ő mindent, csak hát technikailag… Slamo hiányát megérezte a zenekar, úgyhogy így, Tibusszal kibővítve lett korrigálva a helyzet. Akkor, arra az albumra gyakorlatilag csak az új számokat válogattuk ki a koncert programjából.

Beszéljünk most arról, hogy bekerültél idén az „alap” Zártosztályba!? Te lettél a dobos, hogy jött a felkérés?

Nem tudok csak részinformációkat. Hirleman Bercinek a külföldi zenekara annyira beindult, hogy nem tudta már vállalni a Zártosztályt, és, mivel én többször zenéltem már a srácokkal, a repertoár nagy részét ismertem is, megkérdezték, hogy vállalom-e. Mondtam, hogy van néhány zenekarom, de elvállalom, hiszen nincs olyan egetverően sok buli… Gyakorlatilag a bakancsos koncerteken már háromszor felléptem velük, így megvolt az ismertség zenei vonalon is.

Milyen zenekarokban vagy még emellett?

Elsősorban a Zenegépben, Bányai Krisztával, Fukk Attilával, volt egy gyerekzenekar is, de azt már nem tudtam vállalni a továbbiakban. Van egy egyházi zenekarom, ami nekem szolgálat, azt csinálom most is. Volt még a Miskolci Művek, de már az sem nagyon prosperál. Hirtelen ennyi jut az eszembe…

Mennyire volt könnyű, vagy nehéz megtanulni a komplett műsort? Neked volt két korszak, amikor az Eddában doboltál, most viszont más időszakok dalait is elő kellett venni.

Mit mondjak...? Megkínzott! Az agyamat meg kellett tornáztatni rendesen! Telepakolták, mindenféle hétnegyedekkel ezeket a dalokat, meg kiállások, amiket nem volt mese, hangról hangra meg kellett tanulni. Mást nem üthettem oda, mert ugye az egész zenekar azt a ritmusképletet játssza, úgyhogy megszenvedtem vele. De vettem a fáradtságot, nekiálltam, gyakoroltam. A fiúk azt mondták, hogy nagyon jól leszedtem a nótákat. De, majd a koncerten meghallgathatja mindenki!

Dobolás közben te még vokálozol is, mint régen.

Igen, vokálozok is, ennek örültek a fiúk, egy hanggal több van a csapatban.

Egy koncert már volt, ezzel a felállással nyáron. Hogy érezted magad?

Én, kiválóan! Figyelj ide! Már több, mint egy éve nem zenéltünk a pandémia miatt, már most nagyon jól eső érzés volt színpadon lenni, meg dobolni! Annyi történt, hogy a kezem kicsit meggyűrődött. Ugye, egy koncert alkalmával másként dobol az ember, mint a próbán vagy a gyakorláskor. Néhány vízhólyag rákerült a kezemre a dobverőtől, be is vérzett, de hát, majd megkeményedik az is!

Azt mondják a „pestiek” a zenekarból, hogy te kezeled itt a miskolci embereket, illetve te szervezed a próbát Csapóval, Darázzsal, Róna Gyurival…

Ez nem teljesen igaz. Itt inkább Róna Gyuri az, aki a kezébe vette ezt a feladatot, ő beszéli meg Csapóval meg Darázzsal a dolgokat. Miskolcon próbálnak, van nekik a Tandem zenekaruk, annak a próbatermében dolgoznak hárman. Ugye, oda én nem kellek. Csapó Gyuri dobol, Róna Gyuri basszusozik, Darázs Pisti Dongó énekel…

Egyeztettettetek, hogy ki, mit játszik, ki hány számban lesz benne?

Nekem azt mondták, hogy egy szám, esetleg kettő jön szóba, majd ők eldöntik, hogy ki, mit vállal. A koncerten, július 17-én majd meghalljuk Miskolcon!

Hímer Bertlan Paya


2021. július 5. 15:49

Minden jog fenntartva. 2021 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA