MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Warn Audio WA-8000

Csöves mikrofon félvezetős karakterjegyekkel és különleges megjelenéssel. A Warm Audio ismét előrukkolt egy mára klasszikusnak számító mikrofon reinkarnációjával. A WA-8000 mintája ezúttal egy japán klasszikus, a Sony 1992-ben bemutatott – és a mai napig árult – csöves C800G modellje. A WA-8000 nemcsak egyedi kinézetű, felépítésű, de a hangzása miatt is különleges, ezért minden bizonnyal a Warm Audio legjobb kísérlete egy modern klasszikus újraépítésére. 

A Sony már a múlt század közepétől gyárt mikrofonokat, de a kilencvenes évek elején szintet léptek és elhatározták, hogy megépítik a világ legjobb mikrofonját. A C800G lelke a Neumann U67-es kapszulájának hanghű másolata. viszont egy, a mikrofonoknál ritkán használt csőtípust (6AU6) alkalmaztak, ráadásul azt teljesen egyedi módon egy hatalmas, a mikrofon külső oldalára épített hűtőbordával hűtik – ettől egyedi nem csak a kinézete, de a hangzása is. Nem véletlen, hogy ez a Sony mikrofon megjelenésekor azonnal a világ nagy stúdióinak kedvence lett, és számtalan világsláger és Grammy díjas dal énekfelvételeihez használták olyan művészek, mint Mariah Carey, Eminem, Rihanna, Boyz II Men, hogy csak néhány világsztárt említsek. Nem mellesleg, Snoop Dogg mellett az amerikai rapperek kedvence a nagy hűtőbordás mikrofon a mai napig. Viszont mivel Sony a világ legjobb mikrofonját kívánta megépíteni beleadva anyait-apait, így az meglehetősen drága volt a 12 000 dolláros árával, emiatt gyakorlatilag csak a legnagyobb stúdiók engedhették meg maguknak. A Sony a mai napig árulja ezt a modellt, így igazi kihívás volt a Warm Audio számára egy olyan változat megépítése, amely felveszi a versenyt a Sony-éval, de ára bárki számára elérhető.

A WA-8000 a Sony-nál használt kapszulával megegyező, Neu- mann K-67 kópia-mikrofonkapszulára épül, a kimenőtrafó a Sony-ról modellezett nagyméretű svéd Lundahl gyártmány, a cső francia katonai NOS modell. A cső egy, a mikrofon oldalára épített, hűtőbordával körülvett aluminium bölcsöben helyezkedik el, így folyamatosan optimális és stabil a hőmérséklete. Ennek következménye a csöves mikrofonoknál jobb jel/zaj viszony, nagyobb dinamika-tartomány – az eredmény pedig egy, semmilyen más mikrofonhoz nem hasonlítható hangkarakter. A Warm Audio WA-8000-at igényes műanyag kofferben szállítja, benne a tápegységgel, rugalmas felfüggesztésű kengyellel és a svájci Gotham gyártotta mikrofonkábellel.

A Warm Audio ezúttal egy olyan klasszikus mikrofon másolatával rukkolt elő, amelyet – szemben az eddigi Warm Audio modellekkel, amelyek megszámláthatatlan változatban kaphatók a piacon – csak néhány cég másolt le, ráadásul azok mindegyike jóval drágább. viszont a mikrofon sikere a hangzásában van, így a nagy kérdés, hogy mit tud a WA-8000? A mikrofon hangjában elsőre feltűnő a kristálytiszta, részletező, dinamikus hangzás. Az énekhangnak fényt ad, de karcosság nélkül. Elsőre akár kevésnek is tűnhet a mélytartomány, de keveréskor kiderül, hogy nincs szükség hangszín-korrekcióra, pont olyan hangot rögzítünk a mikrofonnal, amire a végleges felvételhez korrekció nélkül szükségünk van. A WA-8000 hangkaraktere a csöves mikrofonoktól szokatlanul alacsony zajszínt, a nagy dinamikatartomány és az optimális hőfokon tartott cső miatt részletgazdag, direkt, “arcba szóló” – nem véletlenül a 90-es évektől sok amerikai szupersztár kedvenc mikrofonja!

www.digitalpro.hu



 

2022. február 26. 13:15

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA