MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

VOX Mini Go 3/10/50

Vajon ki vásárolna meg egy Harley Davidson rollert? Egy olyat, ami egyébként kb. annyiba kerül, mint a hasonló tudású, kevésbé jól csengő nevű rollerek? Nyilván bárki, aki ismeri a márkát, és igényli a mögötte álló tapasztalatot, szaktudást stb. Persze nem rollerekről fogunk beszélni, még csak nem is chopperekről, de a hasonlat szerintem könnyen értelmezhető.

A Vox márkanév legalább olyan jól cseng gitáros körökben, mint a “vadnak születettek” között a Harley. A digitális cuccok korában viszont nem könnyű fenntartani az érdeklődést, urambocsá’ bővíteni a piacot egy olyan cégeknek, amely nem a modellezős kütyük világában tört be a piacra. Arról nem is beszélve, hogy az adott márka több mint hatvanéves zászlóshajója, azAC30 minden modellezős cuccban alapból benne van, ez pedig egyfajta extra felelősséggel is jár. A brit cég hosszú ideje azt a koncepciót követi, hogy miközben folyamatosan gyártja (szinte teljesen változatlan módon) az etalonnak számító csöves erősítőket, nem fél kísérletezni a 21. század kínálta technológiákkal sem, és nyomon követi a kor megváltozott igényeit is. Nem meglepő tehát, hogy megint azt a réteget célozták meg, amely nem feltétlen stadion-turnékra keres színpadi megoldásokat. Bár ez a cucc valójában nekik is jól jöhet például a turnébuszban vagy a szállodában… Lássuk tehát, miről is van szó!

A Vox Mini Go neve már önmagában is elég sokatmondó. A “mini” szó -bármilyen meglepő- a méretére utal, a ‘go’ pedig a mobilitására. Ez tehát egy könnyen hordozható, bárhol üzembe helyezhető kis berendezés. A három kivitel (3, 10, 50) nem csak teljesítményben különbözik; ahogy haladunk felfelé, egyre több extra szolgáltatást is kapunk. Először azonban nézzük a közös jellemzőket!

Mindegyik modell két független bemenettel rendelkezik (gitár + mikrofon, vagy pl. basszusgitár), valamint aux bemenettel és fejhallgató kimenettel. A gitár szekcióban 11 preamp közül választhatunk, ezt tovább színezhetjük chorus, phaser, tremolo és octave effektekkel, és van egy külön effekt blokk (2 delay és 2 reverb), amelyre ráküldhetjük akár a második bemenet jelét is a gitár mellett. Az erősítő modellek nagyon jól szólnak, tényleg pillanatok alatt találhatunk bármilyen műfajhoz megfelelő hangzást. Személyes kedvenceim a Boutique OD és a Brit VM, ezek a lájtos crunch-tól a high-gainig minden állásban nagyon meggyőzőek. Nagyon szépek amúgy a clean hangok is, és hasznos tud lenni a “Line” preamp például basszus-, vagy akusztikus gitárhoz. Meglepő érdekesség a vocoder effekt, ami mikrofon nélkül ugyan vicces szamárbőgéshez hasonlít, ha azonban mikrofont csatlakoztatunk a kettes bemenetre, hagyományos vokóderként működik! Közös jellemzője továbbá a három modellnek a beépített hangoló, metronóm és dobgép is. Ezek hasznos társaink tudnak lenni például gyakorláskor, de akár élő utcazenélés során is. Igen, utcazenélés. Szintén közös tulajdonsága ugyanis a Mini Go modelleknek az USB-C tápellátás lehetősége! Gyakorlatilag bármilyen (nyilván megfelelő teljesítményű) powerbank-kal használhatjuk a Vox Mini Go-t, miközben az oldalunkon lóg (sima gitár-hevedert is akaszthatunk rá) és így sétálunk a Tagore sétányon…

A 10-es és az 50-es típus ráadásul beépített looperrel is rendelkezik, aminek köszönhetően tényleg egyszemélyes zenekarként járhatunk-kelhetünk. A looperhez célszerű beszerezni egy VFS3 lábkapcsolót, amivel nem csak ezt a funkciót vezérelhetjük, de a dobgépet és a delay/reverb effektet is kapcsolgathatjuk. Az 50-es modellben mindezeken felül még kedvenc hangzásainkat is elmenthetjük, és itt már két hangszín szabályzót is találunk a kisebb modellek “tone” potmétere helyett. Ezek mellett a dobozok első lába kihajtható, így meg lehet dönteni azokat.

A “ritmus szekció” külön érdekessége -amellett, hogy 3, 5 és 7/4-es ütemeket is tartalmaz-, hogy a looperrel együtt is használhatjuk. Ha viszonylag pontosak vagyunk, a dob és az általunk játszott loop automatikusan szinkronba kerül, így tényleg komplett kíséretet gyárthatunk magunknak élőben. Ezek a kis mini erősítők tehát sokkal több lehetőséget hordoznak magukban, mint azt elsőre gondolnánk egy kis gyakorló-cuccról. Használhatjuk gyakorlásra, egyszemélyes zenekarként, de akár másik zenésztársunkkal közösen is muzsikálhatunk rajta. Mindezt ráadásul tényleg bárhol, bármikor. Bár az 50-es modellt nem volt alkalmam kipróbálni, már a 10-es verzió is tekintélyes hangerőt produkált szobában, ami jócskán több volt, mint elég. Ebből kiindulva valószínűnek tartom, hogy az 50-es verzióval már bőven túlharsoghatjuk akár a legforgalmasabb utcazenei helyszínek városi zaját is. Ha tehát szeretnéd meghódítani a Balaton mólóit a nyáron, vagy a hegyekben rakott tábortűz mellett jamelnél a haverokkal, netán egyszerűen csak otthoni gyakorláshoz keresel egy kicsi, de sokoldalú, jó hangú erősítőt, nézz körül a hazai hangszerboltokban és próbáld ki a Vox Mini Go modelljeit!

Lukács Peta

http://www.audmax.hu


 

2022. június 3. 15:54

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA