MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Végre! Van közepe! 2. rész.

Rendhagyó termékteszt Fekete "G" Gábor virtuális tollából. Jöjjön a másik delikvens, ami az én személyes kedvencem az egész kínálatból és az igazat megvallva, ez a hangsugárzó volt az, amin anno megakadt a tekintetem. Mondhatni, szerelem volt első látásra…

Mint azt az előzőkben is írtam, azt gondolom, hogy a szakma nagy részének vannak rosszul berögződött, megkövesedett, talán dogmatikus elképzelései a jó hangsugárzóról és a hang lesugárzásáról (és a line array használatába ne is menjünk bele). Mint azt tudjuk, a zene nagyobb része, és a beszéd, mint legfontosabb kommunikációnk, az általunk hallott frekvenciasáv közepén helyezkedik el, vagyis olyan eszközökre van szükségünk, melyek ezt a sávot a lehető legjobban adják vissza. Csak sajnos az oly annyira preferált 15”+1”-os hangsugárzók szerintem nem nagyon alkalmasak erre.

Ezért örültem meg a STRINGER 28 A G3 hangsugárzónak, ami két darab 8”-os hangszórót tartalmaz, egy kis fázistaggal megspékelve. Ezt tényleg arra találták ki, amire való. A legfontosabb frekvenciasáv leghatékonyabb lesugárzására. Pár szóban arról, hogy mire jó a fázistag. Régóta használják, mostanában egy kicsit a háttérbe szorult, de azt látni, hogy visszatérnek a jó öreg pontsugárzók és velük együtt azok a megoldások is, melyek jól növelték a hatásfokot. Egyik ilyen a középsugárzók elé helyezett fázistag. Itt az említett hangsugárzónál a legegyszerűbb megoldást használták, magából a falemezből vágták ki a terelőt, de ettől ez még nagyszerűen működik.  Az a dolga, hogy a hangszóróból kilépő hanghullámok távolságbeli különbségét befolyásolva, nagyobb hangerőn is megtartsa a kis torzítást, illetve a két hangszórót illessze egymáshoz. Ezáltal a magas és közép keresztezési frekvencia feljebb vihető a megszokotthoz képest, akár egy oktávval is. Így a magassugárzóra kisebb teljesítmény kerül, a hangsugárzó pedig nagyobb teljesítményre lesz képes kisebb torzítás mellett. Vagyis hatékonyabb lesz és valós, szép középpel fog rendelkezni. A főhős nem fog a háttérbe szorulni, fogod hallani a teret, az effekteket. Győztünk!!!

A magassugárzó tölcsér határelem módszerrel tervezett (BEM), amely segíti a lehető legjobb lesugárzást. A driver egy BMS 4524, szép lineáris, hifi hangsugárzókban is gyakran használják. A közép/mély hangszórók gyártója feltehetően az Eminence. Sok professzionális gyártó használ efféle dupla megoldást. Egyrészt az egymás mellé épített hangszórók erősítik egymást, némi irányítottságot adnak, illetve az összegzésük a mélyebb frekvenciák felé tart. A DSP itt is alap, négyféle gyári beállítással, valamint D osztályú erősítő és powerCon tápcsatlakozó. A külső megjelenése szolid, ami elvárható egy ilyen hangsugárzótól, és kétféle dőlési szöget választhatunk az állványra helyezésnél. A maga 20 kilogrammjával egyedül is kényelmesen mozgatható. Gyári adatként 131 dB maximális hangnyomásra képes, lesugárzása 90° x 50°, ami jól kihasználhatóvá teszi minden körülmény között.

Működés közben egy kis zaj mindegyik hangsugárzónál megfigyelhető, de ez nem nagyobb, mint ami ebben a kategóriában elvárható, még halk színpadon sem hallható. Állandó, azaz  a hangerővel nem változik, tehát tényleg nem zavaró. A gyári tokok béleltek, elég biztonságot adnak szállítás közben. A festés megfelelő, a rácsok elég erősek, hordfül van bőven és a riggelés is megoldható. 

Az egyik munkám során prózát kellet hangosítanom egy 500 fős moziteremben, ami minden nehézség nélkül sikerült. Nem bufog, nem gerjed, csak szól. Ennyi. Erre van szükség. A gyári presetek nagyszerűen használhatók, jól ki lettek találva. Megfelelő mélysugárzóval tökéletes páros egy kisebb koncertre is.

Ami még nagyon fontos. Minden LD Systems által forgalmazott hangsugárzó rendelkezik GLL fájllal. Ez kell ahhoz, hogy valamilyen modellező programba használni tudjuk. Én azt gondolom, hogy amelyik hangsugárzó nem rendelkezik ilyennel, az nincs is…

Tehát vetkőzzük le előítéleteinket, rossz megszokásainkat és próbáljunk ki bátran valami újat, mert biztos, hogy jobb lesz. Nekünk is és a hallgatóságnak is…

Fekete Gábor „G”

A termékcsalád műszaki, technikai adatait pedig itt tekinthetitek meg.


2024. július 17. 07:47

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA