MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

TOLVAI RENI: „Nagyon szeretném, ha megbecsülnének. Ez az álmom.”

Tolvai Reni tehetségére a Megasztár ötödik szériájában figyelt fel az ország, ahol elnyerte „Az Év hangja Magyarországon” címet. Reni azóta megannyi dallal ajándékozta meg közönségét. Elragadó hangja mellett szeretem azt a pulzáló világot, amit képvisel, tisztelem benne, hogy folyamatosan képes a megújulásra, bevállalós, merész, karakán, kitartó. Reni március közepén adja ki pop, r&b, trap, rap, dance stílusú nagylemezét, amelyen egyszerre jelenik meg őszinte, sebezhető személyisége, valamint a bulizós, szexi, szókimondó oldala.

Nagyváradon születtél, de hosszú ideje Pesten élsz. Ha megemlítem neked ezt a két várost, melyikről mi jut eszedbe?

Mindkettő az otthonomat jelenti számomra. Nagyvárad a gyerek-, és a tinikorom, a küzdés, a remény, a szüleim támogatása a zenét illetően. Ez jut eszembe Nagyváradról, ahol szeretetteljes, ideális családban nőhettem fel. Nem voltunk gazdagok, de mindenünk megvolt a boldogsághoz. Budapest elsőre rémisztőnek hatott, de aztán rájöttem, hogy ha az álmaim nem elég ijesztőek, akkor nem elég nagyok. Hamar megszoktam a várost, Budapesten indult el a pályafutásom. Egyedül azt a részét mai napig nem tudom megszokni az életemnek, hogy itt bármerre járok, mindenki megismer. Ennek ellenére szeretem Budapestet, jó érzés itt lenni, itt élni.

Folytassuk egy már egészen biztosan ismerős kérdéssel. Hogy jött az életedbe a zene?

A szüleim mindig zenét hallgattak, ráadásul jó zenét. Olyanokat, mint a Queen, Tina Turner, vagy éppen Phil Collins. Mindig szólt nálunk valami, édesapám elsők között vett hi-fi tornyokat Nagyváradon. Folyamatosan jártunk koncertekre, olyannyira megszerettem a zenét, hogy versenyekre kezdtek el küldeni. Az első ilyen megmérettetésem négy évesen volt.

Mit gondolsz, sikerült levetkőznöd a Megasztáros szereplést, győzelmed az évek során? Célod volt ez egyáltalán?

Őszintén mondom, hogy soha nem akartam levetkőzni magamról a Megasztárt. Nagy büszkeség volt számomra, hogy 14.000 ember közül én lettem a kiválasztott, a győztes. Soha nem zavart, ha azt mondták, hogy Tolvai Reni a Megasztáros… Ez egy olyan esemény volt, amire mindig emlékezni szeretnék.

Új lemezed címét gyakorlatilag a monogramod jelenti. Miért?

Azért lett TR ALBUM a lemezem címe, mert amit a közönség hallani fog rajta, az maximálisan én vagyok. Nem szerettem volna egy dalról elnevezni a korongot, mert egyszerűen nem tudtam közülük kiválasztani, kiemelni egy számot. Mindegyik track az én történetem, az én szerzeményem, kötődőm hozzájuk egytől-egyig. 

Kikkel alkottál együtt ezen a korongon? Amikor végignéztem a dallistát, azt láttam, hogy akadnak ugyan együttműködések, de mind férfiak. Van olyan női előadó, akivel szívesen készítenél közösen dalt?

A jó dalhoz kell zenei alap, dallam, szöveg, de igazán kiemelkedő szám nincs egy kiváló producer nélkül. Az egész lemez zenei alapjait Fehér Hollóval, Alprite-al építettük fel. Nem választhattam volna jobba partnereket, imádom a srácokat, pontosan tudják, hogy mikor mit szeretnék, mire gondolok. A női közreműködőket illetően pedig Tóth Andival nagyon szerettem volna közös dalt, beszéltünk is róla, de sajnos visszavonult, szünetet tart. Megértem, hogy fel akar töltődni, de bízom benne, hogy ami késik, az nem múlik, és egyszer elkészül a közös számunk.

Reni, merüljünk el együtt az albumod szerzeményeiben! Mesélj a dalokról!

ÚJ RENI: Ez az a dal összegzi mindazt, ami az elmúlt pár évben történt velem. Arról szól, hogy szeretek küzdeni, kitartani. Talán a legérzelmesebb szám az albumon.

FÉKEZZ: Tizenhárom éve vagyok Magyarországon, ennek ellenére a mai napig megkapom, hogy menjek vissza oda, ahol születtem. Nagyon rossz érzés ez nekem, hiszen azért jöttem ide, hogy énekeljek, hogy szerencsét próbáljak. A közönség szavazott, ők választottak meg engem nyertesnek... Ez a dal a rosszindulatú emberekről íródott, akik hiába szeretnék, akkor sem tudnak megállítani egy nőt, ha az igazán szeretne elérni valamit…

POPSIMON A KÉZ: A női szexualitásról szól. Én nem tudom elképzelni a dalaimat, videoklipjeimet, fotóimat szexualitás nélkül, bennem van ez az irány, sosem féltem kimutatni. Ez nem a ruháról szól, hanem arról a szexi kisugárzásról, ami inspiráló számomra.

CASH OUT:  Nem egyszer történt meg velem, hogy tartoztak pénzzel nekem, illetve a baráti körömben is történtek nagyon durva dolgok az anyagiak miatt. Van az a mondás, hogy akkor ismered meg igazán az embert, ha pénzről van szó. Ez a szám azoknak szól, akiknek tartoznak, miközben ghostolva lettek...

MEZTELENÜL: Ezt a szerzeményt az LMBTQ barátaimnak szántam. A szabadságról szól, a felvállalásról, arról, hogy senki nem mondhatja meg neked, hogy ki legyél, kivel legyél együtt.

BABY (KÁLLAY SAUNDERS): Ez a dal nagyon közel áll a szívemhez, mert a szakításunk ihlette. Egy nagyon mély és gyönyörű szám. Ez a szerzemény sosem született volna meg, ha nem hoz össze minket újra az élet. Hálás vagyok minden mély pontért, könnycseppért, mert hiszem azt, hogy mindig a fájdalmakból születnek a legértékesebb dalok.

TR BEAUTY: A legmenőbb track az albumon. Dögös beat, csajos rap, sminkes téma, vagánykodás. Kétlem, hogy a férfiak érteni fognak bármit is ebből szövegből, de ezt nem is nekik szántam. Mindig szerettem volna írni egy számot a sminkről, hiszen nagyon fontos része az életemnek. Az arabos hangzás személyes kedvencem kiskorom óta, beletettük ebbe a dalba.  A TR BEAUTY egy nagyon dög, szexi dal.

REGGELIG (DZSINDZSER): Dzsindzsert nagyon régóta ismerem, elképesztően tehetséges producernek, rappernek tartom. Mindkettőnknek természetesen vörös hajunk van (szerkesztői megjegyzés: Reni nagyon nevet ennél a mondatnál). Hosszú ideje szerettem volna vele dalt, nagyon örültem, amikor átküldtem neki a demót és egyből írt, hogy tetszik neki, nyomjuk. Ez is egy nagyon szexi dal, picit obszcén néhol, de szerintem teljesen belefér.

BÁNTASZ (LUVOLI): Az RTL Sztárbox műsorában csendült fel először. Üzenete a cyberbullying által okozott mély sebeket, azok nyomait állítja fókuszba.

NYAKADON A LÁNC: Ez a szám volt az első beharangozója a lemeznek, amely egy videóklippel együtt adott intim betekintést az életembe. Egyenesen a hálószobába...

LUXI: A lemez készítése során azon gondolkoztam, hogy mennyi szerelemről, pasiról, futókalandról írunk dalt, de a leglojálisabb négy barátunkról, családtagunkról elég kevés szám szól. Így írtam meg a LUXI-t.

KURVÁRA FÁJ: Az életem egyik fájdalmas időszakában írtam, amikor egyszerűen nem volt elég kifejező azt mondanom, hogy nagyon fáj. Ez a felvétel egy vallomás a szívemből. Tisztában vagyok vele, hogy csúnya szónak minősülhet a cím egyik fele, de már rég nem az a célom, hogy kompatibilis legyek mindenkivel. Ezt éreztem, ezt tudtam adni.

Tervezel lemezbemutató koncertet?

Ősszel szeretnénk egy bemutatót, de fontosnak tartom, hogy már előtte megismerjék a dalokat a hallgatók.

Évek óta figyelemmel követem nem csak a zenei pályádat, hanem a közösségi oldalaidat is, feltűnt, hogy az elmúlt években megtaláltad azt az imidzsed, amelynek középpontjában egy pimasz, dögös, vagány Reni áll. A helyeden vagy?

Sosem keresgéltem az imidzsem, mindig azt mutattam, az voltam, amit abban a pillanatban éreztem. Nem szeretek egy életen át ugyanolyan lenni sem stílusban, sem zenében, sem külsőben. A személyiségem folyamatosan változik, ahogy telik az idő. Azt gondolom, ha őszinte vagy önmagaddal, akkor tud önazonos lenni az imidzsed. Ha te elhiszed, a többiek is elfogják hinni, hogy ilyen vagy.

Tudjuk, hogy időről-időre kapsz nem éppen építő jellegű kommenteket is. Hogyan kezeled ezeket?

Nem érdekel igazából, mosolygok rajtuk. Tudom mit szeretnék, tudom honnan jöttem, hogy mik az értékeim. Nincs az az idegen ember, aki ezt megtörheti egy megjegyzéssel.

Mi az, amit szerinted kevesen gondolnak rólad, de örülnél, ha többen tudnák?

Szerintem nem tudják, hogy nem áll mögöttem senki, mindent, amit teszek, az belőlem jön, az én ötletem. Megharcolok mindenért, az utolsó részletig ott vagyok például a stúdióban, nem hagyom másra a feladatokat, mert sosem lesz olyan, mint ahogy elképzeltem. Illetve azt sem tudják, hogy egy éve nem alszom, mert az albumom pörög az agyam…

Jómagam nagyon kedveltem a SztárBox-os szereplésed, ami minden ízében extra produkció volt. Számíthatunk tőled a jövőben hasonló fellépésekre, megjelenésekre?

Nagyon remélem, fantasztikus élmény volt, én ilyen produkciókat szeretnék csinálni, ebben vagyok jó. Nagyon köszönöm a lehetőséget ezúttal is!

Reni, mihez kívánjak neked sok szerencsét?

Nagyon sok zenét szeretnék csinálni, videoklipeket készíteni, koncerteket adni, saját sminkmárkát megálmodni, létrehozni. Nagyon szeretném, ha megbecsülnének. Ez az álmom.

Írta: Hatos Niki
Fotók: Fp Abel


2024. július 18. 04:51

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA