MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

The Anahit - Új single

Az immár három albumot megjelentetett The Anahit zenekar most egy új single-lel jelentkezik. A „2070” nyers, vicces, helyenként sértő és kegyetlenül őszinte.

Harmadik albumát „ Let me inject you with my sins…” címmel 2020 őszén hozta ki a The Anahit, de szó sincs arról, hogy az új zenékre sokat kellene várni, hiszen azóta több dallal is megörvendeztették a közönséget. A What’s mine is mine és a Heart Alive című dalaikat, melyek a nagylemezt követően jelentek meg, folyamatosan játszák a külföldi rádiók.

Most pedig itt a soron következő, a „2070” címet viselő single, melynek születéséről Csányi Rita, a zenekar dalszerző-énekese az alábbiakat mesélte:

„Ez a dal sok iróniával és humorral járja körül azt, hogy jelenleg egy olyan társadalomban élünk, ahol a kapcsolatok és a pénz mindig a tehetség felett áll.
Ha van pénzed és befolyásos embereid, akkor nagyjából mindegy, hogy tehetséges vagy-e, mert ez elég ahhoz, hogy az amerikai álom életedet éld.
Viszont ezt a témát úgy közelítettem meg a „2070”-ben, hogy kvázi egy párbeszédet folytatok egy ilyen rendkívül gazdag és befolyásos emberrel és elmagyarázom neki, hogy engem bizony nem érdekel, hogy nincs meg sem a pénz, sem a kapcsolatok, mert hiszem azt, hogy vagyok annyira jó egyedül is, hogy ezek nélkül is sokra vigyem.”

A zenekar a dalt egy különleges szövegvideóval hozta el nekünk:

„Az egyszerű dalszöveg videónak induló anyagot szerettük volna érdekesebbé, emberközelibbé tenni a frontember, Csányi Rita szerepeltetésével. Az ő energikusságán kívül sokat hozzáad a klip hangulatához a dalszöveghez passzoló futurisztikus, neon színű látványvilág, és a fénylően megjelenő dalszöveg”. – mesélt a klipről Hajba András, a videó rendezője, aki már korábban is dolgozott a zenekarral, ugyanis a második nagylemezen megjelent „Way Out” című, 2019-ben debütált dalukhoz is együtt forgattak klipet.

Az elkövetkező időszakban sok új dal megjelenését tervezi a zenekar és amint lehetséges, szeretnének minél előbb újra színpadra állni itthon és külföldön is.


A The Anahit története Londonból indult, ugyanis Csányi Rita, a zenekar frontembere itt tanult a neves Institute of Contemporary Music Performance kortárs zenei egyetemen. A zenekar nevét az örmény mitológiából kölcsönözte - Anahit a termékenység és a gyógyulás, a bölcsesség és a víz istennője -, ami nem véletlen, hiszen Rita felmenői közt is találunk örmény gyökereket. Ez remekül összecseng azzal, hogy zenéjükben is központi szerephez jut a nőiesség megélése, kifejezése Rita néhol húsbavágó szövegein és karcos énekhangján keresztül.

Kezdetben egyedül kísérletezett a hangzásokkal, ám a szólóprojekt hamar kiegészült Havasi-Hollanda György gitárossal, Sashegyi Soma billentyűs-producerrel, később pedig Kocsis Dániel dobossal. Zeneileg a popzene sötétebb bugyraiba kalauzolják a hallgatót, dalaikban a drámaiság keveredik a ritmusos R&B elemekkel, egészen egyedi harmóniákat alkotva. A melankólikus dallamok pillanatnyi érzelmi állapotok, élethelyzetek lenyomatai, ezek mögött azonban ott rejlik a remény, amivel azt üzenik a hallgatónak: mindannyian voltunk már hasonló helyzetben, senki sincs egyedül.

Első lemezük 2017-ben jelent meg In The Dark címmel, majd Rita még ugyanebben az évben visszaköltözött Budapestre, ahol Somával közösen álmodták meg a produkció élő megszólalását, amellyel a KERET blog Kikeltető című tehetségkutató versenyén mutatkoztak be és arattak azonnal sikert. A verseny elektronikus zenei kategóriájának top 3 versenyzői voltak, de azonnal felfigyeltek rájuk olyan zenei blogok, mint a Recorder vagy a Phenom’enon. Egy évvel később megnyerték az Éter Fesztivál tehetségkutatót, amelynek köszönhetően felléphettek a Sziget Fesztiválon.

2019 áprilisában jelent meg második, Addicted című lemezük, és még ugyanebben az évben a Veszprémi Utcazene Fesztiválon elnyerték a két külföldi és egy magyar szakemberből álló zsűri első díját. Ezen kívül lehetőségük volt a Halott Pénz előzenekaraként több ezer ember előtt játszani a Lauber Dezső Sportcsarnokban Pécsett valamint a Papp László Arénában Budapesten.

A sajátos hangulatú, immáron négyfős zenekarként működő The Anahit rövid idő alatt számos nemzetközi sikert is elkönyvelhetett, így talán nem meglepő, hogy a hazai szakma 2020-ban a HOTS felmérése alapján a 15 legexportképesebb hazai zenekar közé választotta őket. Hiszen dolgoztak már együtt a brit zenész és producerrel anatuval (What Are We), aki a jól sikerült közös munka után lonely című daluk produceri munkálatait is ellátta. Ez a dal azóta felkerült az európai rádiók játszási listájára, többek között Franciaországban, Ausztriában, Olaszországban, Litvániában és Németországban találkozhattak vele a hallgatók. 2020 januárjában Londonban nyitották az évet, ahol is a The Lexingtonba kaptak koncertmeghívást.

Harmadik nagylemezük idén két részletben, Let Me Inject You with My Sins (Part I. & Part II.) címmel jelent meg. Az streaming platformokon – rendhagyó módon – két részletben megjelent nagylemezen hallható a To My Haters című klipes dal is, melyet Szofija Sztepanov rendezett. A nagylemezen ezúttal a nemzetközi frontról a londoni bázisú dalszerző-énekesnő, HURU valamint a szintén londoni illetőségű Billie Nelson gitáros is vendégszerepel.



Online availability:
Webpage: www.theanahit.com
Facebook: https://www.facebook.com/theanahit
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCpEUx1T5wpczZnMjprWr4uw
Instagram: https://www.instagram.com/theanahit/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1MaK1Vfc104UBALiVspffb?si=faZW2GyPTsanTxGJcldKpA
Soundcloud: https://soundcloud.com/theanahit
Twitter: https://twitter.com/theanahit


2021. április 16. 10:42

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA