MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Ten Big Toys - Elegem Van!

Új dal és klip!

Az “Elegem van!’ cím elég egyértelműnek tűnik, de mégis fontos, hogy számotokra miről szól a dal és a klip? Milyen üzenetet akartok vele közvetíteni?

Orsi: A szám és a klip is egy zanzásított “hócipőm tele mindennel, minden ellenem van, nem bírom tovább” életérzés. Szerintem ezek legtöbbünknek ismerősek. Most kifejezetten sok az elvárás, a kontroll, a monotonitás, az alkalmazkodás, és egyszer csak elszakad a cérna. Gondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk ezt legjobban kifejezni, aztán megszületett.

Ákos: Érdemes néha kiszakadni az online térből, a kijelzők mögül, kihúzni azt a bizonyos csatlakozót. Hajlamos az ember teleszemetelni a saját agyát. Ez a téma a Tánc-ban is felmerült, csak másképp.

Erika: A klip pedig kifejezetten a körforgásról szól, amiben folytonosan benne vagyunk, úgy általában. Ezt a klipben egy nagyon egyértelmű témán keresztül mutatjuk meg, de rengeteg más körforgás is lehet az ember életében, amiből szívesen kiszakadna. Kíváncsi vagyok másoknak mit jelent, nem akarom teljesen megmagyarázni.

Van köze a pandémiához is?

Orsi: A téma sokkal a karantén előtt megszületett már, és inkább általános jelenséget, hangulatot akartunk kifejezni benne. Ennek ellenére a klip és a téma is teljesen illik a jelenlegi helyzethez, ez már nekünk sem kérdés. Eredetileg egy humorral is fűszerezett hiszitizős, “elegem van” szitut akartunk ábrázolni, amiben van feszültség, düh és kétségbeesés is, szinte bármi miatt, de leginkább a kiégés miatt. Úgyhogy ez eléggé aktuális sajnos, viszont legalább ugyanúgy idióták vagyunk benne, mint általában.

Ákos: Király lenne, ha nem lenne. Ha a dal megírásakor még nem is volt hozzá köze, most már akkor is van. Te sem véletlenül tetted fel ezt a kérdést. Bármikor lehet elege az embernek, amikor tehetetlen valamivel szemben.

Alex: Mostanában gyakorlatilag mindennek köze van a pandémiához, nem?

Ez a dal is úgy készült, mint a Tánc? Van-e változás hangszerelés vagy hangzás fronton?

Erika: Több másik dallal együtt vettük fel a dobot, amihez a demó volt a mankó. Volt, amit több körben, de itt is az ének ment fel először. Itt is lett egy tiszta verzió, csúnya szavak nélkül, ami nálunk ugye téma, mert ha elfelejtjük, akkor baj van. Nálam a basszus teljesen más soundot kapott, megmaradt a karcossága, de a slappelés miatt picit módosítottunk rajta. A hangszerem nem változott, 5 húros medium scale Warwick Rockbass Corvette. Imádom. Ezt egyébként a Ten Big Toys miatt vettem, eredetileg 4 húrosom volt. Kell az az ötödik húr.

Ákos: A felvétel menete nagyjából ugyanaz volt, viszont a folyamat során azért sokat kísérleteztünk Nóniusszal. Ugyanúgy double-tracking megoldással, ugyanúgy ENGL Ritchie Blackmore fejjel és 4x12-es V30-akkal szerelt ládával indultunk el. Ezek után került képbe a wah-pedál, plusz egy off-axis mikrofon és egy Vox booster pedál - a high-gain fej elé-, ami elsőre merésznek tűnhet. A 7-húros Ibanez-em szól a dalban - ami Dimarzio pickupokkal van szerelve-, a húrok vastagsága pedig teljesen rám van kalibrálva, annak idején egy hangszerész barátommal válogattuk össze egyesével, hogy mindenhol azt a feszességet hozza, amit szeretek. A - hangoláshoz viszonyítva a - vastag húrokat preferálom.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Orsi: Reméljük lassan nyitnak a helyek. Részemről a közeljövő úgy fog kinézni, hogy koncertről koncertre járok. Élő zenét akarok végre hallgatni egy fröccsel a kezemben, és üdvözölni minden rég látott ismerőst még 8 után is! A távoli jövőben pedig a TBT-vel szeretnék a színpadon állni és hasonló helyzetben lévő embereket látni magam előtt a nézőtéren.

Ákos: Hogy már ne legyen elegünk. Az úgy fasza terv, nem?

Alex: Bármi is lesz, mi továbbra is dolgozunk az új számokon, folyamatosan születnek az új ötletek, szóval folyamatosan jelentkezünk majd újabb és újabb dolgokkal.

Facebook: https://www.facebook.com/tenbigtoys



 

2021. március 30. 12:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA