MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Tehetségkutató a Maros mentén

Ötödik alkalommal zengett a könnyűzene Marosvásárhelyen a Peron Tehetségkutatón március 5-én. 7 produkció lépett színpadra a Jazz és Blues Klubban szakmai és diákzsűri előtt. A könnyűzenei szakmai rendezvény 5 évvel ezelőtt a Marosvásárhelyi Rocksuli szerepvállalásával indult, és számos partner támogatta a Maros mentén induló fiatalokat megmozgató tehetségkutatót. 2022-ben továbbra is lelkesedéssel támogatják a könnyűzenei tehetségek alkotói munkáját, fellépését, tehetségük kibontakozását. A marosvásárhelyi Peron Tehetségkutató győztese és egyben az Öröm a zene döntőse 2022-ben a helyi Oncsi (Kálmán Eszter Antónia) lett a zsűri döntése alapján. A korábbi évek győztes zenekarai voltak: Szintaxis, Ego Sum, Kvab és a 3AD.

A szakmai zsűriben a következő szakemberek foglaltak helyet:
Hudák Tibor, zenész, a Peron Music Alapítvány ügyvezetője - Tatabánya
Ilarie Robert, zenész, dal és szövegíró, a Rocksuli műszaki vezetője – Marosvásárhely
Kovács Norbert, zenész, zeneszerző és producer
Szabó Előd, dal és szövegíró, a Titán zenekar énekese, zenekarvezető

A Peron Music Tehetségkutató Marosvásárhelyen része a magyar nyelvű tehetségkutatók családjának, amelyben 20 anyaországi és 6 külországi esemény várja a zenekarokat saját dalokkal. Az Öröm a zene program keretében valamennyi tehetségkutató győztese októberben léphet fel Budapesten a magyar döntőn, amelyen 3 millió Ft sorsa a tét. Ezt az összeget zenei szakemberek segítségével fordíthatja a zenekar saját album megjelenésére és videoklipre. A Peron Tehetségkutató több szempontból is izgalmas lehetőségeket hordoz a zenekarok számára. Magyar nyelven, saját dalok alkotását szorgalmazza. Együttműködések, partneri kapcsolatok kialakítására ad lehetőséget. A csapatok külön mentor programban vehetnek részt annak érdekében, hogy dalaik minél jobbak lehessenek. A zenei tapasztalatok mellett legnagyobb mértékben támogatja a zenekarok alkotómunkájának, közösségfejlesztésének lehetőségeit. A Budapestre való jutás is különleges kihívás. Érdemes leszögezni, hogy a könnyűzene a kultúra jövője szempontjából is kiemelten fontos. A partneri rendszer ezért is teremt rendkívüli energiákat a területre. Kezdettől diákzsűri is támogatja az értékelést, amely zeneértő hallgatókat nevel a jövő számára.

A marosvásárhelyi rendezvényen az alábbi zenekarok, előadók léptek színpadra: Mock Surprise (Nagyvárad), Stonecrops (Marosvásárhely), Raklap (Sepsiszentgyörgy), Nagy Attila (Marosvásárhely), Taking Back July (Sepsiszentgyörgy), Oncsi (Marosvásárhely), StrykerS (Marosvásárhely).

Díjazás:
1. helyen végzett: Oncsi (Budapesten októberben részt vesz az Öröm a zene döntőn)
2. helyen végzett: Raklap zenekar (A Republic Production díjcsomagban egy dal stúdiófelvétele és videoklip készítése)
3. helyen végzett: Nagy Attila (Újfalusi Gábor díj, valamint meghívás a 10. Székelyföldi Peron Music Tehetségkutatóra Székelyudvarhelyre.)

Különdíjas lett:
Stonecrops (Fellépés a Marosvásárhelyi Területi Rádió Kotta című műsorában)
Taking Back July (Mikházán fellépés a Kortárs Zenei Napok rendezvényen)

A program támogatói voltak: Partitúra Egyesület, HANOSZ, Öröm a zene program, NKA-Hangfoglaló program, Sapiencia hangtechnika, Rocksuli, Bronx Music Egyesület, Peron Music Alapítvány, Republic Hangstúdió.
Média támogatók voltak: Erdély Tv, City Tv, Román állami TV, Marosvásárhelyi Területi Rádió, Népújság.

Hints Zoltán, a Peron tehetségkutató marosvásárhelyi igazgatója, a Marosvásárhelyi Rocksuli igazgatója ezt nyilatkozta:

„Az elmúlt öt évben a marosvásárhelyi tehetségkutató elementáris erővel mutat rá a nagy alkotó erővel bíró zenekarokra, tehetségekre. Nagyon büszke vagyok a kiugró alkotókra, előadókra, akik helyezéssel vagy anélkül, de a magyar kultúra mérföldkövei lesznek Erdélyben. Most az ötödik alkalommal mentor programot adtunk a Peron Tehetségkutató zenekarainak előadóinak. Híres zenei mentorok között Bagossy László, Kovács Norbert és Szabó Előd segíti az előadókat abban, hogy a saját dalok zenéjét, dalszövegeit előnyössé formálja, az alkotómunkát sikeressé tegye. Számunkra nagyon fontos, hogy a tehetségekkel ne egyszeri találkozás legyen a tehetséggondozás, hanem egy folyamat, amelyben tapasztalat, a tudás és a siker ad értéket.”
Hudák Tibor, a Peron Music Alapítvány ügyvezetője:
„Örülünk, hogy ötödik éve Marosvásárhelyen is meg tudjuk rendezni a Peron Tehetségkutatót. A rendezvény egyik különlegessége, hogy a legfiatalabb generáció is tudja képviseltetni magát, hiszen a marosvásárhelyi Rocksuli évről évre fellépteti a diákjait a rendezvényen. Az oktatási munkájuknak köszönhetően így minden évben találkozunk új zenészpalántákkal, akik a jövőben remélhetőleg az anyaországban is megtudnak mutatkozni. A Peron Tehetségkutató egy ugródeszka az erdélyi magyarul alkotó zenekarok számára és szeretnénk, hogy ha jövőben még több zenész bemutatkozhatna az eseményen, még több magyar dal születne, így gyarapítva a magyar könnyűzenei kultúrát.”

A következő, hatodik tehetségkutató 2023 március 4-én kerül megrendezésre Marosvásárhelyen.

fotó: Friss Csaba

Tv riportok:
Erdély TV – Erdély Tv műsorában ráhangoló a marosvásárhelyi Peron Tehetségkutatóra: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=929741781068967
CityTV – Hints Zoltán a Peron Tehetségkutatóról, és a Rocksuliról Marosvásárhelyen: https://www.facebook.com/watch/live?ref=watch_permalink&v=304799741719278


2022. március 6. 12:39

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA