MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Tátrai Tibor: Márciustól megőrülés!

Tibusz március elejétől olyan tempós koncertezésbe kezd, hogy minden tisztességes rockzenész elhagyná a frizuráját a sok és sokféle előadástól. Mindezt 65 évesen! Összeszedni, felsorolni is sok. Mi megpróbáltuk, végigtrappoltunk az eseményeken és a lemezkészítés is szóba került, meg a számmisztikában kijött, hogy jövőre 50 éve lesz annak, hogy először színpadra lépett... 

Hogy vagy? Egészség, sportolás?

Elkezdtem most egy kicsit mozogni, egy fél évig link voltam… De most elkezdtem újra itthon árnyékboxolni! Jön a tavasz és akkor valahogy ki kell nézni, ha lekerülnek a vastagabb ruhadarabok. Egyébként meg egész nap gitározgatok, most még elég kevés a buli, heti 1-2…

Ahogy én nézem a márciusi programod, szinte minden formációddal aktivizálódsz és nekivágsz a nagyvilágnak - erre majd kitérünk részletesen is. 65 éves leszel áprilisban, lesz valami kisebb-nagyobb kiemelt koncert ezzel kapcsolatban?

Semmi különös, nem csinálok belőle nagy faxnit, az biztos, hogy március 31-én a Muzikum Klub & Bisztróban a Magyar Atom bulit azt úgy hirdetik, hogy 65 éves lett az öreg, úgyhogy azt már nem úszom meg!

Nézzük először ezt a Jazztelen produkciót! Velük februárban elindult már a turné, eddig volt Hajdúszoboszló és a teltházas Miskolc – ahol elővételben kelt el mind a 300 jegy! Még hat állomás lesz, Dunaújváros, Kiskunfélegyháza, Debrecen, Gödöllő, Gyöngyös, Sopron. Emlékszel még arra, hogy ismerted meg ezeket a csávókat?

Én azt hiszem, hogy úgy volt, hogy Bűdi Szilár felhívott és elmesélte, hogy mik a tervei. És ez egy olyan zenekar, amilyenekbe én általában be szoktam szállni. Fiatalok, vagy nem teljesen fiatalok, de jól muzsikálnak bluest. Elhívtak engem, hogy „az öreg jöjjön el és egy kicsit rázza meg magát”. Nekik is, nekem is és mindenkinek jó ez! A közönségnek is természetesen, úgyhogy ez egy hasznos dolog. Én rendszeresen elmegyek fiatalokkal muzsikálni, de a Jazztelen már egy ilyen összeszokott dolog lett, ráadásul Szilárdék írtak egy nótát Piros blues gitár címmel, ahol rólam megemlékeznek…

Meg vagy énekelve!

Meg vagyok énekelve, én egy kicsit kínosan is éreztem magam az elején ettől. De nagyon jó a dal, a bulik meg fergetegesek! Mert Ákos nagyon durván dobol, Viktor is nagyon jól gitározik és hát Szilárd az meg egy színpadra termett ember. Úgyhogy nagyon jól melózunk együtt.

Hát igen, elég univerzális a csávó, meg nem egy rossz felállású, nem egy rossz hangszeres csapat. Akkor ez most az ízlésednek való vadállat zenélés, meg hangerő?

Igen-igen, bár túlzásba nem visszük a hangerőt, mert leginkább kisebb klubokban játszunk vagy művelődési házakban. Van egy kialakult szett, amivel dolgozunk-muzsikálunk, ilyen százas erősítőkkel megyünk, és azokat persze hajtjuk rendesen! Aztán vagy bírja a helyi énekcucc vagy nem - abból meg mi nem csinálunk túl nagy faxnit. Az a jó ebben az egészben, hogy egy olyan műsort játszunk, ami nekem a szívem csücske, Tátrai Bandet, Hobo Blues Bandet, és Jimi Hendrixeket. A srácok a bulik elején tolnak hat-nyolc saját számot, ezek pont bele illenek a hangulatokba, zenei vonalba - tökéletesen.

Pont a repertoárról akartalak kérdezni, te válogattad vagy közös nevezőre jutottatok?

Én nem válogatok soha, ha valakik megkérnek egy-egy új csapattal. Elmondják a setlistet, előre egyeztetünk, hogy mik azok, amikhez én nem értek, vagy nem tudom, és mik azok, amiket én tudok. Akkor úgy válogatják össze a műsort… Az ilyen típusú dolgokban, amiket velük játszom, eléggé otthon vagyok, mert 50 éve csinálom lassacskán! Ha utánaszámolunk, egy év múlva gyakorlatilag már 50 éve lesz, hogy színpadon vagyok. 16 éves koromban kezdtem, 2018-ban lesz a jubileum…

Úgy tudom, hogy a SounDay stúdióban jártál, mi készül? Publikus már?

Ja, melóztam a „Vastagnál”, ők az AKIMER zenekar, Vasicsek Öcsiékkel csináltuk ezt a lemezt, én erre két nótát írtam, meg logikusan fel is gitároztam.

Akkor ott vendégként szerepelsz majd?

Abszolút mértékben! Nekik van egy nagyon nagyon-nagyon szuper Zappa emlékzenekaruk, ami sok fúvóssal, egy nagyon profin összerakott csapat és velük szoktunk egy Jackie Orszáczky emlékműsorrá is produkálni. Most odáig jutott Öcsi, hogy önálló produkciót-csapatot fog bemutatni. Januárban alakultak, Vasicsek Öcsi János énekel, mellette Vastag Gábor, Gyenge Lajos, Szabó Károly, Szkladányi András vannak még az alapcsapatban, de vendég rajtam kívül Micheller Myrtill jazz énekesnő, meg Sipeki Zoli gitáros is. A lemezbemutató koncert „Visz a víz” címmel április 1-én lesz a MOM-ban, lesz majd kamarazenekar - fúvósok, vonósok. Alapvetően ez rock, de a gospel-en át a zúzós rock&roll-ig minden előfordul.

No nézzük a közelgő koncertjeidet! A Jazztelenről beszéltünk, az AkiMer-ről is, március 8-án lesz egy Gitártrió koncert. Mennyire aktív ez a formáció, illetve mennyire frissül a műsorotok Babos Gyulával és László Attilával?

Most akkor elsorolom neked a márciusomat! Van március 3-án egy Clapton 72 a Muzikumban, ahol én és Tóth János Rudolf vagyunk a vendégek, utána van egy Jazztelen március 10-én, utána van egy Tátrai Band a Barba Negrában március 11-én, aztán vagyok Totyával – Zuglóban Latinozunk-, aztán van megint egy Jazztelen, aztán jön egy Fugato Orchestra nevű társaság március 25-én a Csili Művközpontban!

Velük léptél már föl és volt a tévében is az a közös koncertetek.

Igen, ez egy klasszikus zenekar, az nagyon „meleg”! Az nekem nagyon nehéz, mert hát az végül is kívül esik a…

Hatáskörödön.

Ha-ha-ha! Igen, lőtávon kívül van, de azért felveszem az íjat, hogy megpróbáljak odáig lőni… Akkor van egy Magyar Atom március végén, meg április 7-én Tátrai Trend a MOM-ban, magyarul 8 vagy 9 produkcióban játszom március hónapban, úgyhogy arra a kérdésedre, hogy új műsort csinálok e, csak azt válaszolhatom, reménytelen. Ha én most mind a 8 zenekarral csinálnék új műsort, akkor 150 új szám lenne még a repertoárban, ahhoz én már öreg vagyok.

Fiatal vagy még, van energiád ennyit mindent kézben tartani!

Áhhh, majd álljál neki 65 éves korodban megtanulni minden nap 5-6 nótát! He-he!

Lemez lesz? Egy korábbi interjúban kiszedtem belőled, hogy szívesen mennél stúdióba akár a Tátrai Banddel, akár más formációval, most van e kilátásban valami?

Én, ha csinálnék lemezt, akkor olyat csinálnék, hogy egy saját szerzői album legyen. Ami különböző formációkkal készülne, különböző számok, stílusok szólalnának meg, mert amúgy van rengeteg nótám! Sajnos azt tudjuk mindannyian, hogy amióta megszűnt a muzsikának az eladása, azóta egyszerűen majdhogynem okafogyottá vált a lemez készítés-gyártás. Azért bennem még működik, mocorog a dolog és hát írogatom a nótákat. Nem is tudom, hogy mennyi van ilyen háromnegyed-, félkész állapotban. Vagy pontosabban fejben teljesen megvannak, és ezt egyszer majd valahogy meg kell valósítanom… Vasicsek Öcsiéktől azért volt jó, hogy jött a felkérés, mert legalább egy szép bluest vagy egy gospelt azt megcsináltam nekik. Az legalább lemezen lesz! De nekem az a tervem, hogy én mindenféleképpen csinálok egy olyan anyagot, amiben az én „teljes mindenem” benne van, még szólódarabokat is készítek, amiket egyedül játszom, ami nyilvánvalóan kuriózum lesz, mert ilyet még nem csináltam.

Szuper! Ahogy visszaemlékszem, 2007-ben volt egy Tátrai-Szűcs Antal dupla Latin 4 lemez, amiből az egyik a tiéd volt, másik pedig Totyáé. Akkoriban is volt ilyen önmegvalósítás, hogy ha jól emlékszem arra az anyagra.

Hát, az az életemnek az egyik legszebb időszaka volt, pontosabban nagyon boldog voltam akkor. Egyébként, ha az autóba beülök, akkor klasszikus zenét hallgatok, nem a reklám helye, de a Bartók Rádió vagy a Classik megy, mert az megnyugtat és szeretem a klasszikus zenét. Meg nagyon-nagyon tisztelem a klasszikus zenészeket, mert egészen máshogy állnak a zenéléshez, már egy próbán is. Most csak poénként, egy kis túlzással, ha belépsz egy harminc vagy hatvantagú zenekarhoz egy terembe, akkor nem játszik mindenki össze-vissza a hangszerén, hanem csönd van. Ha bemész egy fiatal amatőr zenekar próbájára, ott ha éppen nem játsszák valamelyik számot, akkor is mindenki játszik a hangszerén, zajongás van. Ez volt az első megfigyelésem a klasszikus zenészekről és hát az a rend és a fegyelem, ahogy muzsikálnak! Visszatérve arra a lemezre, akkor sikerült egy nagyon jó csapatot összehozni, valamint egy nagyon jó klasszikus hangszerelőt és így készült ez a négyes Tibusz CD tulajdonképpen. Amit másfél éven keresztül írtam, simogattam, porolgattam. Ha most beteszem, akkor is repes a lelkem, hogy meg tudtam egy ilyen csinálni.

Én is szeretettel hallgatom azt az albumot, hál’ Istennek kaptam belőle.

Ismered? Hallgattad? De jó!

Emlékszem, hogy a készültekor itt voltál Miskolcon, valami fesztiválon játszottatok a Skorpióval és örömmel újságoltad, hogy micsoda újszerű megközelítések vannak, végre valami kihívás. Ahogy te mondtad, ez egy boldog időszakod volt, és látszott is rajtad, hogy nagyon oda vagy és izgalommal közelítesz ehhez a zenei anyaghoz.

Igen, így van! Azóta is nagyon szeretem, mindenféleképpen egy mérföldkő volt az életemben, hogy egyszer megpróbáltam klasszikus zenészekkel muzsikálni, és még sikerült is. Ha-ha-ha!

Nagyon szépen köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltál, a bulikon találkozunk!

PAYA
Fotók: Kurucz Attila


2017. március 3. 06:34

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA