MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Tartós kapcsolatban az ADAM S3H-val

Az S sorozat az ADAM Audio jelenlegi zászlóshajója a referencia lehallgató rendszerek terén. Öt modellből áll, növekvő sorrendben: S2V, S3H & S3V és S5V & S5H (a H jelzésű hangfalakat optimálisan vízszintes, míg a V-ket függőleges elhelyezésre tervezték). Sikerrel ötvözi az ADAM Audio mérnökeinek hosszú évek alatt szerzett tapasztalatait és fejlesztéseit a legmodernebb számítógépes tervezési lehetőségekkel.

Kifejezetten az S sorozat számára fejlesztettek új mély- és középsugárzókat, újratervezték a magassugárzó hullámvezetőit (ezt az S5-ök középsugárzói is megkapták), valamint egy vadiúj DSP-t, amivel nemcsak a keresztezési frekvenciákat optimalizálhatjuk, de a bővíthetőséget is szolgálja. Az alábbi beszámolóban Pásztor Sámuel (Anna and the Barbies) S3H-val kapcsolatos tapasztalatairól olvashattok.

Tartós kapcsolatban az ADAM S3H-val
írta: Pásztor Sámuel (Anna and the Barbies, gitáros-dalszerző)

Nem is tudom pontosan megmondani hány éve dolgozom már ezekkel a monitorokkal, de azt hiszem a megjelenés évében már rögtön volt szerencsém rávetni magam egy párra. A mai világban, amikor már a legmagasabb szinten is gyakran teljesen „in the box“ kevernek, a legfontosabb vasak a lehallgatásért felelős eszközök lettek. Így döntöttem én is amellett, hogy az lesz a leghasznosabb upgrade, ha a lehallgatást kimaxolom. Korábban volt némi tapasztalatom az ADAM hangfalakkal. Nagyon tetszett az a természetesség, ahogy a magas sugárzója visszaadja az apró részleteket, de tartottam is picit tőle, hogy nem fog e megvezetni ez a kellemes zenehallgatási élmény.

Amikor megkaptam az S3H-kat kipróbálásra ez a félelmem azonnal elmúlt. Pláne, amikor elkezdtem picit dolgozni vele. Hirtelen minden plug-in sokkal hatékonyabbnak és direktebbnek tűnt. Ráadásul egy csomó gyorsan ki is fázott, mert olyan hibáit hallottam meg, amit előtte soha.

Ezek alapján aztán nem volt más választásom, mint telefonálni a forgalmazónak, hogy „sajnos“ ennek maradnia kell.

Az S3H nem egy udvarias hangfal. A mai napig meg tud lepni milyen brutális őszinteséggel mutat rá minden hibára. Sajnos igaz ez nem csak a mixekre, hanem a hangfalig tartó jelútra is. Míg a hagyományosan nem a legtufább kategóriába sorolt finn, tojásdad hangfalaim vígan daloltak, és semmi problémát nem mutattak, addig az S3H folyamatosan jelezte, hogy valami torzítás van a magasakban. Kiderült az volt a baj, hogy a számítógép, a hangkártya és a konverter nem volt megfelelően szűrt aljzatra dugva.

Konverterek terén sem sokkal egyszerűbb a helyzet. Három generáció UAD Apollo futott már alatta plusz egy Dangerous Audio Source monitorvezérlő beépített konvertere. Mindegyikkel lehetett dolgozni, de egyértelműen az Apollo X eddig a legjobb partnere. Nem is használok már monitorvezérlőt, mert a kis szatelit twin X könnyedén ellátja a távezérlés feladatát. Az így leegyszerűsödött jelút, egy szál Vovox kábellel pedig pont elmegy a józanság határáig, amit még a tiszta jelátvitelért meg tudok tenni. Nem akarok belemenni ebbe a „számít e a kábel a hangban“ vitába, de A-B teszteltem több más szimmetrikus kábellel, és nem volt kérdés, hogy van-e különbség. 

Mint korábban írtam nem egy udvarias doboz ez zenehallgatáskor sem. Ha valaminek például nincs alja, akkor ő nem teszi meg azt a szívességet, hogy csinál neki. Viszont ahol ezek rendben vannak, ott elképesztő könnyedséggel vesz le a lábadról az egészséges telt hangkép.

Régebbi szériáknál érte az a vád az ADAM-et, hogy inkább hifi jellegű hang, mint stúdió monitor.  Na ez a vád biztos nem érheti az S3H-t. Néha az az érzése az embernek, hogy előbb mérő műszer, és csak utána hangfal. Amíg nem áll össze egy mix, addig konkrétan nevetségesen szétesettnek hangzik az egész.

Egy buktatója azért van ennek a nagy felbontásnak, mégpedig az, hogy olyasmit is könnyedén lesugároz, amibe egy kisebb kétutas rendszernek beletörik a bicskája. Ezért nem árt mellé egy kisebb hangfalpár, hogy az ilyen túlkapásokat ellenőrizni tudjuk. Persze idővel megtanulja az ember és manapság már ritkán ér az a meglepetés, hogy túllőttem valamit, de azért sosem árt több perspektívából megvizsgálni a munkánkat.

Darabonként 1350 watt a két hangfal, ennek ellenére folyamatosan azon kapom magam, hogy olyan halkan dolgozom vele, hogy akár suttogva is beszélgethetnék egy mellettem ülővel.
Egyszerűen annyi az infó, hogy nem érez késztetést az ember, hogy hangerővel fárassza magát.

Az S3H nem egy olcsó darab, ami nem is csoda, hiszen ez nem egy belépő szintű hangfal. Mégis, ha arra gondolok, hova is pozícionálja ezt a tudása, kifejezetten korrektül van árazva.
Abban biztos vagyok, hogy aki egy ilyenre benevez, azt már nem a hangfalai fogják elválasztani a világszínvonalú munkától.

írta: Pásztor Sámuel (Anna and the Barbies, gitáros-dalszerző)


2022. február 27. 17:32

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA