MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szórakoztatóipari és irodai zajok csillapítása PhoneStar hanggátló rendszerekkel

A szórakoztatóipar elég erősen dübörög Magyarországon, ezen belül Budapest belvárosában is. Az utólag kialakított szórakozóhelyek, bárok, színházak éjszakai működésükkel óhatatlanul is megzavarják a környéken lakók nyugalmát. A tulajdonosok, üzemeltetők miután sorozatos fenyegetésekkel, feljelentésekkel és rendőrség, önkormányzati határozatokkal kell szembenézniük rájönnek, hogy a problémát az üzemeltetés elfüggesztése nélkül csak úgy tudják megoldani, ha utólagosan hangszigetelik az ingatlanokat. 

A közelmúltban több ilyen megrendelést is kapott a Wolf Bavaria Magyarország- Hang és Tűz Kft. A legutóbbi munkánk a  budapesti Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megbízásából került kivitelezésre. Az előadások zaja a környékbeli lakókhoz színház hat darab, egyenként 1,9x4m- es ablakán jutott ki a szabadba.
A hatalmas ablakrésekbe a 9mm-es PhoneStar Csendlapok 3 rétegben egy hatékony előtétfalas rendszerben lettek felszerelve. A munka nehézségét az okozta, hogy az ablakok lőrésszerű kiképzése miatt az ablakmélyedésben 60cm-re behajolva kellett a nagy súlyú lapokkal mintegy 6m-es magasságban dolgozni. A munkát nagy volumene ellenére kifejezetten rövid határidővel vállaltuk el, de képzett brigádunknak köszönhetően két nappal a határidő előtt át tudtuk adni a megrendelőnek. A helyszínen munka előtt és után is szakemberek végeztek zajmérést, amelyből kiderült, hogy a zajok kiáramlása bőven a megadott határérték alá csökkent.

A színházakban történő utólagos hangszigetelésre egy másik példa, amelyet csak röviden említenék meg, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban elvégzett munka volt, ahol a színpad mögött kellett egy előtétfalat építeni. A két réteg 15mm-es lap felhasználásával épített előtétfal megépítése elengedhetetlenné vált, mivel az előadások zaja zavarta a környéken lakókat. A megrendelő ezzel a szintén határidő előtt átadott munkával is teljesen elégedett volt.

Egy másik hasonló probléma, ahol a PhoneStar hanggátló rendszer adott megoldást a VIII. kerületi bulinegyedben működő Instant bár hangszigetelése volt. A munka felmérését és a rétegrendek megtervezését ez esetben partnerünk, Csnedes Péter hangmester végezte el. A környékbeli lakók panaszait figyelembe véve a szórakozóhely régebben már megpróbált hangszigetelést beépíteni, de a megfelelő tájékoztatás hiányában egy olyan anyaggal végeztek szakszerűtlen beépítést, amely a szabadalmaztatott PhoneStar anyag “koppintása” volt. Természetesen amikor a tulajdonos reklamálni akart a cég már nem volt elérhető, megszűnt.

Ezek után szakszerű akusztikai méréseket követően több lépésben a minőségi PhoneStar Csendlapokból álló hangszigetelő rendszer került beépítésre a lakókkal direkt kapcsolatban lévő falakon és azokon a válaszfalakon, ahol ez szükséges volt. Az elsődleges probléma a régi bérház üveggel fedett udvarán kialakított Átriumból kiáramló több ezer wattos hangrendszer hangnyomásának csillapítása volt, ahol a léghangok mellett a testhangok, a mélynyomók által előidézett vibrációt is meg kellett megszüntetni. Ezt egy gumilapokból és PhoneStar csendlapokból álló tartószerkezet segítségével oldottuk meg. A tartó és válaszfalakat, ahol lehetséges volt, 10mm-es PhoneStar Csendlapokból álló előtétfalas burkolatot kapott, három illetve négy rétegben.
Ahol a rendelkezésre álló hely nem tette lehetővé az előtétfalas rendszer beépítését, pl. egy szintek közti vaslépcső mögött, oda direkt rögzítésű, Herkules műanyag dübelekkel rögzített Csendlapok kerültek beépítésre. A munka során öt, teljesen különálló rendszer építettünk be, mindösszesen 485m2 PhoneStar felhasználásával, amelynek hatására a lakók végre tudnak pihenni és az Instant bár tulajdonosait sem fenyegeti a zajszennyezés miatt történő bezárás réme.

A PhoneStar rendszerek a belvárosi irodákban is jól teljesítenek. A közelmúltban egy Vörösmarty téri irodaházban hangszigetelt irodahelyiségek kialakítására kaptunk  megbízást, ahol több száz négyzetméteres alapterületen 15mm-es Csendlapokból álló 220m2-nyi falat építettünk meg. Az irodák közti önálló falak segítségével és az álmennyezetek újraépítésével, felzárásával  sikerült olyan munkahelyeket kialakítani, ahol a hanggátló ajtók beépítése után az irodai dolgozók egymás zavarása nélkül tudnak dolgozni. Az önálló falak oldalán kettő, a másikon pedig 1 réteg Csendlap került rögzítésre.
A szárazépítésű technológiával létrehozott többrétegű előtétfalak hanggátlása, meghaladja a 65dB-t, amely felülmúlja a hasonló vastagságú téglafalak hanggátló képességét, úgy, hogy ezek a falak később egyszerűbben  bonthatóak, áthelyezhetőek.

A fenti példák is bizonyítják, hogy a nagyvárosi környezetben lévő szórakoztatóipari és irodai környezetben létrejövő zajok csillapítása mennyire hatékonyan megoldható a szakszerűen kivitelezett PhoneStar rendszerek segítségével. 

2017. október 24. 16:06

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA