MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szolnokra érkezik Vértes György naplója

Vértes György négy és fél évtizedes pályafutása során rengeteg zenészről készített felejthetetlen felvételt. Életművének ez a része az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának köszönhetően utazó kiállítássá szerveződött. A közel nyolcvan képből álló kollekció július 1-jén a szolnoki Artjáró fesztivál keretében kerül ismét közönség elé.

„Ezen a kiállításon az elmúlt 40 év pop-rock fotóival próbálok bepillantást nyújtani a hazai és a nemzetközi rock történetébe” – mondta Vértes György, aki a Práter utcai fényképész szakiskola elvégzése után, 1975-ben a Pesti Műsornál kezdett fotográfusként dolgozni. Később munkatársa volt a Magyar Ifjúság és az Ifjúsági Magazin című lapoknak, ahol többnyire szintén zenekarokról készített fotói jelentek meg. Fotóriportere volt a Blikknek, a Polip, a Wanted és a Wan2 magazinoknak, de a legtöbb esetben nemcsak fotósként, hanem képszerkesztőként is tevékenykedett. 2005 óta szabadúszó, témája azóta is főleg a könnyűzene.

Első jelentősebb, nem újsághoz köthető zenekari munkáját a P. Mobilnak készítette 1977-ben. Később a Hungarotonnak fotózott lemezborítókat és plakátokat, majd a rendszerváltás után a Sony, a Warner Music, a BMG, a Polygram és az EMI felkérésére is dolgozott. Magyarországon és külföldön legalább 50 olyan hanglemez és CD jelent meg, amelyeknek a borítóit nemcsak fotózta, de tervezte is. Az elmúlt 40 évben a világ majdnem minden táján dolgozott, legalább 400 pop-rock sztárt fényképezett klub koncertektől kezdve a giga koncertekig.

Életművének egy része az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának közreműködésével szerveződött utazó kiállítássá. A mintegy nyolcvan képből álló kollekciót 2020 őszén Szentendrén, Debrecenben és Tatán már láthatta a közönség, a vírushelyzet miatt azonban az anyag az elmúlt hónapokban egy raktárban pihent.

A korlátozások feloldása után először Szolnokra érkezik Vértes György Egy rockfotós naplója című kiállítása, ahol a Művésztelep Artjáró összművészeti fesztiválja keretében július 1-jén nyílik meg. A Tisza mozi kávézójában egész nyáron át látható tárlatot Rozsonits Tamás, zenei szakíró, rocktörténész nyitja majd meg, hogy aztán a képeket maga az alkotó mutassa be.

Vértes György kiállítása augusztus végén Marosvásárhelyre utazik, ahol a helyi Rocksuli szervezésében egy hónapon keresztül lesz majd látható az Apolló-palotában.

K. B.


2021. június 8. 19:58

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA