MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szerdára szabadon szárnyalni

Beszámoló a XXVII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor harmadik napjáról, 2020. július 22. Szerda

Egy dolgos, izgalmas munkahét kellős közepére immár biztosnak mondható a legtöbb, a Táborban alakult zenekar felállása, s az újdonsült táborozók fejében is kialakul egyfajta elképzelés, mire kíváncsiak igazán, s hogyan hasznosulhat a temérdek tudnivaló, mihez a hét folyamán hozzájuthatnak.

A reggelit követően Szabó Károly a billentyűsök horizontját igyekezett szélesíteni, míg Hudák Attila a kezdő-, Szappanos György pedig, a haladó basszusgitárosoknak mutatta meg, hogyan lehetnek nélkülözhetetlenek. Fekete Szilárd a kezdő dobosoknak igyekezett rendet rakni a fejében, a haladók pedig Sümeghi Tamásnál okosodhattak. Andrásik Remo a kezdő gitárosoknak, míg Lukács Peta a haladóknak segített eligazodni hangszerük jellegzetességei között. Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel a házi stúdiós produceri munkában, a bitek és bájtok, szűrők és modulátorok, valamint az ezek általi hangulatkeltés útvesztőiben kalauzolt.

Turcsán András a TLS Zeneház képviseletében egész nap várta a digitális, házi stúdiós körülmények között dalokat rögzíteni kívánó zenekarokat és szólistákat, míg a TLS másik kiválósága, Baranya Tamás a főtéri rendezvénysátorban ügyelt a hangra, s ha éppen ráért, türelmesen meg is mutatta, mit miért és hogyan csinált. Cserny „Bogi” Kálmán (ORIGO Stúdió) a hagyományos stúdiótechnikát előnyben részesítő zenekarokat, előadókat várta, akusztikus dobokkal, gitárerősítőkkel és analóg stúdió-berendezésekkel, a Tábor próbatermeiben és koncerthelyszínein pedig, a Szent György Médiaiskola hangmester szakos hallgatói segítettek egész nap a hangosításban, fénytechnikában és minden egyéb, felmerülő technikai probléma megoldásában, így szerezve szakmai gyakorlatot.   

Ebéd előtt a tábori zenekarok próbái zajlottak az összes próbateremben, ebéd után pedig négy különböző helyszínen, a zenekari órák, melyek a hangmester szakos hallgatók élőzenei gyakorlataként is szolgáltak, Hermann János felügyeletével, a Tábor összes tanárának részvételével, kik a következők, helyszínek szerinti bontásban: Szabó Károly - billentyű, Sántha Gábor - gitár/ének, Hermann Tamás - ének, Szappanos György – basszusgitár, Tóth Tamás – dob. Az Antares együttes (Kolosai Ferenc - ének/basszus, Kovács Botond - gitár, Pap Dávid - dob, Dér Dávid - billentyű). Lombos Úr és az Etilalakulat (Lombos Márton - ének/dalszövegek, Benkő Zsolt - gitár, Bakonyi Bálint - producer/billentyű, Sümeghi Tamás - dob, Takács Roland Adrián - basszus). Pacziga Linda - ének, Hudák Attila - basszus, Osváth Gábor - gitár, Fekete Szilárd - dob.

Pacziga Linda a zenekari órák után az énekelni vágyókat várta mindennapos énekkurzusán, s borítékolható, hogy az énekes/vokalista csapat idén is nagyszerű meglepetés-kórus produkcióval kedveskedik majd nekünk a szombati gálán! Horváth Gábor 'Sexy' basszusgitár workshopján elmesélte nekünk, hogyan is lett ő Sexy, miközben Huszár Endre dobkurzusa számomra mindig ugyanazt a konklúziót hordozza: legyen bármennyire is excentrikus a művész felszerelése műszaki szempontból, a Zene alázatos szolgálata mindenekelőtt áll. Kékkői Zalán gitáros foglalkozásán elsősorban arról mesélt, harminc éves pályafutása alatt hogyan változott gyakorló- és koncertfelszerelése, s mik voltak azok a kihívások, melyeknek klubkoncertek, aréna-bulik és színházi munkák során meg kellett felelnie. Dér Dávid zongorakurzusán megtudhattuk ismét, hogy a kevesebb néha több, avagy hogyan hangszereljünk billentyűsként zenekarban.
„A dalom én vagyok” című előadás-sorozat keretében Ferenczi György arról mesélt, hogyan látja ő a zeneszerzést James Brown munkásságának tükrében, míg Mike Gotthard a blues és a jazz, a gitárszólók egyszerű és bonyolultabb formáinak egymást kiegészítő hatását mutatta be gitár workshopján. Bíró Zsolt a büfében arról mesét, miként működik a zene a médiumokban, avagy hogyan juttathatjuk be dalunkat a tv-be, rádióba, míg Tóth Tamás dobos és Virányi János hangmester ismét megkísérelte a lehetetlent, avagy bemutatni, miként állhat fel egy zenekar koncertre kész állapotba a fesztiválokon szokásos húsz perc alatt.

Lombos Marci 5letszobrász kurzusán ismét szálltak a sziporkák, szikráztak az agyak, míg Kolosai Fecó a hangképzésről mesélt, „avagy miért nem jön össze színpadon, amit kigyúrtál otthon?” Habány Mariann az Artisjus részéről a mindig aktuális szerzői jogi ügyekről tartott kérdezz-felelek foglalkozást, míg Osváth Gábor gitáros-zenetanár, mint minden nap, most is igyekezett összhangba hozni a fejekben levő elméleti és a kezekben levő gyakorlati tudást. Zentai Márk a folyton előkerülő, s valljuk be, bosszantó kérdéssel foglalkozott: „és ebből meg lehet élni?", vagyis pályaválasztási beszélgetést kezdeményezett aspiráló művészeknek.

Vacsora után az Antares együttes rendhagyó zenekari foglalkozását élvezhettük a főtéri rendezvénysátorban, majd Ferenczi György és az Első Pesti Rackák vették birtokba a büfénél felállított kis színpadot, fergeteges hangulatot alapozva meg az est további részére, melybe éppúgy belefért egy kis közös most mutasd meg + barátkozás, mint a „ne csak fogyaszd, értsd is!”- című, műélvezeti kurzus, avagy „tanuljunk meg zenét hallgatni!”.

A hét közepén járunk tehát, békében, nyugalomban telik az együtt töltött idő, minden nehezítő körülmény ellenére, a Gitármánia Tábor él és virul, holnap jelentkezünk tudósításunk újabb epizódjával.

Tisztelettel:
Illés Norbert Géza

Képgaléria a harmadik nap történéseiről: 

https://www.facebook.com/pg/Gitarmania/photos/?tab=album&album_id=10158800168648319

https://www.facebook.com/pg/Gitarmania/photos/?tab=album&album_id=10158800190743319


2020. július 23. 23:51

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA