MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Robin Trower: jön az új lemez Sari Schorr-ral a mikrofonnál!

A brit blues rock élő legendája, Robin Trower egy vibrálóan izgalmas új albummal, a Joyful Sky-jal tér vissza hamarosan, melyen Sari Schorr énekesnő is közreműködik. A lemez október 27-én jelenik meg a Provogue/Mascot Label Group gondozásában, a bejelentés örömére pedig már be is mutatták a Burn című dal szöveges videóját, amelyet alább meg is lehet tekinteni:

A 78 éves gitármester mindig is fogékony volt azokra az énekesnőkre, akik jelenlétükkel képesek voltak katalizálni érzelemgazdag gitárjátékát, de a kult-státusznak örvendő Sari Schorr elképesztő teljesítménye még őt is meglepte: a New York-i énekesnő által hozzáadott minőség arra késztette Trowert, hogy a teljes lemezanyagot Sari bámulatos hangja köré építse.

"Dolgoztam már néhány nagyszerű énekesnővel az évek során, de Sari olyan, akár a dinamit, egyszerűen robbanásveszélyes" - meséli Trower. "Ez az album nagyon megdolgoztatott, mert arra késztetett, hogy ne a megszokott hangnemekben írjak, és az ő hangjához hangszereljem a dalokat. Ezúttal inkább az R&B irányába indultam el, mert tudtam, hogy abban a világban nagyszerűen tudna érvényesülni, de a blues még így is alátámaszt mindent, amit csinálok és az új albumon határozottan érezni a '70-es évekbeli dolgaim hatását is."

Nagyon régóta rajongok Robin dolgaiért" - teszi hozzá Schorr. "A zseni szóval meglehetősen csínján bánok, de szerintem ő abszolút az a kaliber. Lenyűgöző, ahogyan érzi és hallja a zenét, mintha emberfeletti képességei lennének. A látásmódjához egészen természetes módon tudtam kapcsolódni."

Trower korai munkái a rocktörténet meghatározó alapvetései közé tartoznak, melyek minden magára kicsit is adó rockrajongó számára kötelező érvénnyel bírnak, az új album csúcspontjai pedig könnyedén odatehetők a régi klasszikusok mellé. Az I'll Be Moving On lendületes és meglehetősen James Bond-szerű lüktetésével kapcsolatban Trower a következőket jegyzi meg: "Ez a kedvenc számom az albumon. Lélekkel teli, vibráló, Sari pedig a legjobb formáját mutatja benne".
"Az I'll Be Moving On egészen különleges, mert gyönyörűen összefoglalja a Robin és köztem lévő szinergiát” - fűzi tovább a gondolatmenetet az énekesnő. “Ez az együttműködés úgy szövi össze a bluest, a rockot és a soult, hogy közben mindvégig láttatja Robin egyedülálló zenei képességeit".

A Procol Harum tagjaként világhírűvé vált Trower pályafutása 1962-ben indult, majd elhagyva anyazenekara biztonságot jelentő kötelékét, 1973-ban megalapította saját power trióját, a Robin Trower Bandet. Második albuma, az egy évvel későbbi Bridge Of Sighs rögtön meg is hozta az áttörést a gitáros számára: a ‘70-es évek legfontosabb rocklemezei közé sorolt korong fergeteges muzikalitása kapcsán egyből lehetséges Jimi Hendrix-utódnak kiáltották ki a hithű Stratocaster-játékost, kinek briliáns gitárhangzása, ízes játéka és örökzöld dalai olyan későbbi mesterekre gyakoroltak elsőrendű hatást, mint Steve Lukather, Paul Gilbert, George Lynch, Jake E. Lee, Steve Stevens és Reb Beach, de az Opeth és a Metallica tagjai úgyszintén közismert Trower-rajongóknak számítanak. Robin a későbbiekben sem adta fel a bluesról és a rockról szőtt sajátosan kompromisszummentes elképzeléseit. Egész pályája a kockázatviselés jegyében telt, sosem a legkisebb ellenállás felé haladt, még akkor sem, amikor éppen az tűnt volna ésszerűnek. A ‘80-as évektől kezdődően huzamosabb ideig dolgozott Jack Bruce-szal és Brian Ferryvel, egy lemez erejéig pedig még a Procol Harum soraiba is visszatért. Nemrég feltűnt a United State Of Mind szupergroupban, szólópályájához azonban e kisebb kitérők ellenére mindvégig hű maradt, ahogy ahhoz a művészi ösztönösséghez is, ami a vadonatúj Joyful Sky albumot is keretbe foglalja.

Bár a tavalyi No More Worlds To Conquer korong címét akár kódolt búcsúüzenetként is lehetett értelmezni, Trower ezzel az új lemezzel egyértelműen biztosítja rajongóit, hogy van még mondanivalója és nem áll szándékában leállni. "Ha valami, akkor az új zenék felvétele az eddigieknél is nagyobb öröm számomra” - erősíti meg Trower. “Imádok gitározni és dalokat írni, ez az, ami lendületben tart. Rengeteg új témám van és szeretném őket kiadásra kész állapotba hozni arra az esetre, ha az egészségem netán megromlana."


 
A gitáros arra is emlékeztet, hogy a No More Worlds To Conquer I Will Always Be Your Shelter dala volt az, ami a Joyful Skyba való átvezetést biztosította. "Az album Sarival akkor kezdődött, amikor Alan Robinson a Manhaton Recordstól - aki mindkettőnket menedzsel - megkérdezte, hogy írnék-e neki valamit. Az első dolog, amit mondtam neki, hogy szeretném, ha elénekelné az I Will Always Be Your Shelter-t. Ez egy nagyon különleges szerzemény számomra. Teljesen át kellett hangszerelnem neki, de tudtam, hogy csodálatos lenne ebben a dalban, és onnantól kezdve már nem volt megállás."
A Brooklyn-i énekesnő szintén élénken emlékszik arra, micsoda izgalom lett úrrá rajta, amikor felmerült az együttműködés lehetősége: “Robinson felhívott, ismertette az elképzelését. Azt mondta, hogy gondoljam át, de még mielőtt befejezte volna a mondatot, már elköteleztem magam a projekt mellett" - meséli az őserejű hangszálak birtokosa, kinek 2018-as Never Say Never albuma szintén kultikus favoritnak számít a bluesrajongók között.

A páros tagjai az interneten küldözgették a demókat egymásnak, de 2023 elején Schorr eljutott Trower főhadiszállására, a Newbury-i Studio 91-be, ahol a gitáros több mint egy évtizeden keresztül készítette szólóalbumait. Az énekesnő kezdetben ideges volt a brit blues úttörőjének jelenlétében, de aztán gyorsan feloldódott és belejött a közös munkába, mert érezte, hogy Robin személyre szabott anyagot készített számára.
 
Az album tipikus Trower-mű lett, ám ennek ellenére sem réved a múltba: a Change It soulos ódája, a címadó dal drámaisága, az epikus méreteket öltő The Circle Is Complete hétperces átmenete a lendületes rockból a  gyászos hangvételű outro-szólóremekbe éppúgy egy ereje teljében lévő művészt láttat, mint a mai popkultúra sekélyessége ellen lázadó Flatter To Deceive. Trower elmondása szerint utóbbi szövegére azonnal ráharapott az énekesnő és nagy kedvvel adta elő a mai celeb-társadalmat kritizáló gondolatokat. “A címadó tétel szintén politikus jellegű és panaszos hangvételű, de a refrénnel mégis azt sugallom, hogy világon mindenhol jelenlévő problémák ellenére pozitívnak kell maradni." - fejezi be a gondolatmenetet a gitáros.

A Joyful Sky összességében azt bizonyítja, hogy noha valóban egy emberöltő telt el azóta, hogy a gitáros kölyökként először bekerült brit bluesélet körforgásába, a legendás Trower-erő továbbra sem mutatja a kiégés jeleit. Sőt, újult lendületével akár még új rajongókat is megnyerhet magának a hardcore-követők mellé, akik minden lépését figyelik évtizedek óta. "Úgy gondolom, hogy ez a lemez sokkal könnyebben befogadható, mint az elmúlt években készített anyagaim és úgy érzem, hogy ezáltal több emberhez fog eljutni" - zárja mondandóját Trower. "Még mindig azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek és még mindig képes vagyok jó zenéket írni. Az én koromban ez igazi áldás."

robintrower.com

Danev György


2023. szeptember 27. 10:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA