MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Plug(is the)Key

Sokszor ragadtam már karaktereket az iOS eszközök zenei felhasználásának népszerűsítéséért, de egy dolog mindig hiányzott a tökéletes megfejtéshez.

A Gadget, a Module és valamennyi fizetős, vagy ingyenes KORG applikáció olyan minőséget képvisel, amit korábban csak komoly VSTi-k, vagy szintetizátorok tudhattak magukénak, de a gyakorlott, haladó felhasználók mindig azt kérdezték, hogy ők ezt hogyan tudják összehozni a meglévő billentyűjükkel, mert azon pont nincs még USB, vagy kevés az iPad egy darab sztereó kimenete, mert ők fejhallgatóban is hallanák, amit játszanak, úgy hogy kifelé is szól, vagy attól féltek, hogy a Camera Connection Kit csatlakoztatása miatt, nem tudják tölteni a tabletet, ami így lemerülhet egy hosszabb próba során.

Vegyünk levegőt, és vonjuk le a konzekvenciát: nem volt olyan komplex, minden igényt kielégítő kis dobozka, ami hagyta tölteni a készüléket, bejuttatta a hagyományos MIDI-t, és netán még külön monitor kijáratot is tartalmazott, a vonali kimenet mellett. Természetesen léteznek erre a célra gyártott USB-s hangkártyák, szinte minden gyártónak van ilyen készüléke, de ezek általában nagyok, kell hozzájuk külön adapter, és elég macerás emiatt a használatuk.

Ezt felismerte a KORG is, és nem hagyhatta, hogy a kiváló applikációk felhasználói köre emiatt leszűküljön, ezért piacra dobták a PlugKey-t, és ahogy az egy iOS-kiegészítőhöz illik, mindjárt kétféle színben, feketében és fehérben.

Jobban szemügyre véve a kis dobozt, láthatjuk a fix Lightning-csatlakozást, és az oldalán elhelyezkedő mikro-USB aljzatot, amivel használat közben tölthetjük az iPhone-t, vagy az iPad-et. Az eszköz hátlapján professzionális illesztésű sztereó JACK csatlakozópár, előlapján pedig a szabályozható 3,5 mm-es sztereó fejhallgató kijárat és az ominózus MIDI-bemenet kapott helyet.

Ennyi, nem több, de ezek az apró dobozok nem ígérnek többet annál, mint amit elsőre látunk, de nincs is szükség rá. Egy dologra van szükség, a megbízhatóságára és arra a sarkalatos pontra, hogy ne felejtsük otthon!

Gergics Attila
www.audmax.hu


 

2016. december 9. 19:28

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA