MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Pécsett avatják a Cseh Tamás Program kilencedik poptörténeti emlékpontját

A fénykorát a nyolcvanas években élő pécsi DOZSO tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program kilencedik poptörténeti emléktábláját 2017. január 26-án, 17 óra 30 perckor. Az ünnepélyes átadást követően poptörténeti talkshow-val folytatódik az este. Csatári Bence történész Tolcsvay Lászlót kérdezi majd a pályafutásáról.

2017. január 26-án fél hattól Pécsett, a Felsővámház utca 50-nél, a DOZSO egykori helyszínén rendez ünnepélyes táblaátadót az NKA Cseh Tamás Programja. A széleskörű közművelődési feladatokat ellátó Doktor Sándor–Zsolnay Művelődési Központ, azaz a DOZSO szervezte az URH és a Bizottság első pécsi fellépéseit, illetve teret adott Cseh Tamás szólóestjeinek is. 1984–89 között sorozatban léptették fel itt az új hullám zenekarait. Jött a Balkan Futourist, az Európa Kiadó, a Kézi Chopin, a KFT, a Millenniumi Földalatti, a Neurotic, a Vágtázó Halottkémek, de számos helyi együttes is fellépési lehetőséget kapott a DOZSÓ-ban. Számos meghatározó este után a koncertterem 1996-ban zárt be végleg, ma a Bóbita Bábszínház működik a helyén.

Az avatón Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója és Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője mond köszöntőt. 18 órától a Bóbita Bábszínház kamaratermében folytatódik az este. Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának történésze Tolcsvay Lászlót, a Strangers, a Wanderers, a Tolcsvay-trió és a Fonográf zeneszerző-énekesével beszélget majd pályafutásáról.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták. Április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került, május 21-én pedig a Fővárosi Művelődési Házban avattak táblát.

Az első vidéki emlékpontot Debrecen egy több mint százéves múltra visszatekintő épületében, az egykori IPK tiszteletére avatták fel, a pécsi a második vidéki emlékpont lesz.


2017. január 25. 18:09

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA