MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Pákai Petra és Cséry Zoltán interaktív zenei kurzusa

Pákai Petra és Cséry Zoltán egy interaktív zenei kurzussal, a "4K"-val indul tíz állomásos turnéjára szerte az országban. A "4K" a "Komolyról könnyedén, könnyűről komolyan nevet kapta, az előadás keresztülhalad a komolyzenén át a popzenén keresztül a jazz-ig. Budapesten május 15-én, délelőtt 10h-ra az Eötvös 10 Művelődési Házba várják azokat, akiket érdekel egy modern zenei workshop, legyenek akár kezdő vagy haladó zenészek, vagy csak szimplán zenekedvelők. A kurzus célja megszerettetni picit a zenét belülről nézve. Szóba kerül filmzene, zeneszerzés, szövegírás, zenetörténeti korok. A programról és sok egyéb másról Cséry Zoltán adott interjút nekünk.

Honnan jött a workshop ötlete?

CSZ: Már 2015-ben, az NKA-nak köszönhetően elkezdtük ezt a missziót Pákai Petra énekesnő barátommal, Célunk, hogy a zene mint jelenség és lelki táplálék eljusson a fiatal generációhoz. Akkor még Konzi-Tour néven indultunk, mára a "4K" nevet viseljük, ami a Komolyról Könnyedén, Könnyűről Komolyan címet kapta. A workshop fontos célkitűzése, hogy a klasszikus zenén keresztül a popzenén át a jazz-ig minden stílus helyet kapjon az előadáson. Mesélünk az egyes műfajok kialakulásáról, bemutatjuk azokat, előadjuk őket. Szóba kerül a popzene, a rock, a jazz, a blues, az elektronikus zene és még számos könnyűzenei műfaj, illetve természetesen a komolyzene ágait is érinti a kurzus. Az énekesek is rendkívül hasznos tanácsokat vihetnek magukkal, vagy azok, akik régóta szeretnének éneket tanulni, ugyanis Petra bemutatja az összes könnyűzenében használt és hasznos énektechnikákat. Ráadásul mindezeket mai popdalokon keresztül ismerhetik meg a fiatalok. Az előadás mindenki számára szól, olyanoknak is, akik egyáltalán nem zenélnek és azoknak is, akik hobbijuknak választották csak a muzsikát. De haladó, profi zenészeknek is lehet egy új szemlélet ez a kis zenei "kirándulás". Az előadás azt is célul tűzte ki magának, hogy lebontsa a komoly- és a könnyűzene között álló falakat, ugyanis minden műfajban van áthallás egy másik stílus felé, a zene egy szabad művészet. Beszélünk zeneelméletről, de csak könnyedén, ezzel is kedvet csinálva ahhoz, hogy például ha jó akkordokat rakunk jó helyre, jó dallammal, akkor abból jó dal születhet. Ilyen kis titkoknak a műhelymunkáiba is betekintést kaphatnak azok, akik ellátogatnak a budapesti Eötvös 10 Művelődési házba, május 15-én, Budapesten délelőtt 10 órakor.

Hogy látjátok a fiatalok viszonyulását manapság a zenéhez, mint fogalom?

CSZ:  Sajnos az ének óra mostanára szinte egy felesleges tantárgy kezd lenni. Körülbelül olyan szinten van, mint amikor tesiórán valaki nem akar szekrényt ugrani. Én ezt teljesen megértem, én sem akartam. Visszacsatolva, nem biztos, hogy szolmizáltatni kell egy nyolcadikos diákkal, hanem például mostani slágereket énekeltetni, amiket a fiatalság hallgat. És ezek után elemezni azt, hogy mi az a verszak, refrén. Megpróbálni dalokat írni, szöveget írni. A magyar népdalokat be lehetne hozni kiváló példáknak. Szóval jól kéne megközelíteni a dolgokat, játékosan, könnyedén. Mi például Petrával éneklünk magyar népdalt a gyerekeknek, de többféle stílusban: átrakjuk tangó stílusba, jazzbe, reggae-be, stb. Így egyből egy kedvesebb hangulatba emeljük ezt a műfajt és nem lesz iskolaszagú a dolog. Ahol eddig jártunk, mindig széles mosollyal jöttek ki a gyerekek a kurzusról. Volt hogy általános iskolákban és akár zeneművészeti főiskolákon is jártunk és merem mondani, hogy mindig célba ért a missziónk, ez egy nagyon jó érzés. A zene olyan művészet, amit mindenki szeret, vagy így vagy úgy, legyen akár hallgatója, vagy művelője ennek a művészeti ágnak. De igazából mindig is egy mély, ösztönnel teli lelki táplálék marad.

Milyen hatással vagytok a fiatalságra egy-egy ilyen kurzus után?

CSZ: Nagy öröm számunkra, hogy nagyon sok diák adta a fejét zenei pályára, miután meghallgatta előadásunkat. Például sokan felvételiztek a Kőbányai Zenei Stúdióba, a jazz-tanszakra és hasonló iskolákba. Mi már annak is örülünk, ha valaki emiatt elkezd hangszeren játszani és ki tudunk nyitni benne egy zenei szabadságot.
Nagyon nem mindegy hogyan adjuk át a zenét mint fogalmat és annak tartalmát. A cél az, hogy a zene egy baromi nagy örömforrássá váljon. Volt olyan, hogy egy konziban a gyerekek állva tapsoltak az előadás végén. Azt hiszem, ennél nagyobb öröm és visszaigazolás nem is kell. Mi nem akarunk senkit sem eltántorítani eredeti céljaitól, csak arra buzdítunk mindenkit, hogy zenélni jó. Legyen ez könnyű- vagy komolyzene. Óriási dolognak tartom, hogy olyan táborok vannak gyerekeknek, mint a Gitármánia Tábor, a Dobmánia Tábor és ehhez hasonlók. Csinálni kell ezeket a dolgokat, mert anno én is nagyon sok segítséget kaptam a pályám elején és hozzá kell tegyem, abban az időben szinte alig voltak ilyen kurzusok. Én értem, hogy most szinte mindent meg lehet tanulni a YouTube-ról, de azért amikor interaktívan tudunk együtt fejlődni, az egészen más. Mindenképpen meg kell említsem az Ortega Magyarország, a Meinl Magyarország és az Audmax Kft-t is, akik mellénk álltak és sok sok szép ajándékkal támogatták a kurzusunkat. A workshopon ezeknek a cégeknek köszönhetően lehet nyerni majd hangoló gépeket, metronómot, kalimbát, ukulelét és mindenféle kreatív zenei eszközöket. Óriási köszönet innen is az eszközökért! Ezen kívül kisorsolunk zongora- és énekórákat is ajándékba, melyet akár online és élő formában is meg tudunk majd tartani.

A workshop mellett milyen aktualitásaitok vannak?

Elkészítettük tavaly a saját zenekarunk harmadik nagylemezét, ami a Patché (Pákai Petra-ének) -Deep Water címet viseli. Minden platformon ott vagyunk, igyekszünk képviselni a könnyűzene igényes színeit. Emellett elkezdtem megírni második szólóalbumomat Songs For Your Soul címmel. Ebből az első lemez mér szintén mindenhol elérhető. Több mint tíz éve Petra is és én is tanítunk. Petra éneket, én zongorát, zeneszerzést és zeneelméletet. Több diákunknak egyengetjük az útját, producerelünk zenekarokat, segítjük őket. Nagyon szeretjük ezt csinálni, igazán kreatív és szuper dolog. Nagyon sokat dolgozunk manapság a SoundCam zenei csapattal is összeszűrtük a levet jó értelemben, Petra is és én is zenei szakértőként veszünk részt videós tartalmaikban. Zajlik az élet és hálásak vagyunk emiatt.

A covid helyzet után mennyire nehéz újra berúgni a zenei "motort"?

CSZ: Egy biztos, ez a vírushelyzet senkinek sem segített. Azt a szakmát, amit mi űzünk, azt teljesen lerombolta. Nem tudtunk mit tenni, túl kellet élni. Hálát adok a Jóistennek, hogy ez sikerült. Szörnyű volt ez a helyzet, nagyon sokan megtörtek, amit borzalmas rossz volt látni. Mindig is hallgattam a szüleimre, akik azt mondták, hogy legyen egy "b" lábad. Nekem ez a tanítás. Nagyon sok szuper növendékem van, akikkel a vírus ideje alatt is tudtunk dolgozni. Sokukat felvettek különböző iskolákba, és ez nagyon nagy öröm volt. Nem a covid óta tanítok, hanem körülbelül 15 éve már. Sokat tanultam magam is az oktatásból. Azt adom tovább, amit a mestereim nekem is átadtak. Nagy dolognak tartom ezt!

A kurzus eseménye:
https://www.facebook.com/events/502042044925094

A kurzus instagram oldala:
@negyka4


2022. április 21. 07:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA