MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Padló hangszigetelése Ignéczi István zenei producer stúdiójában

Üdvözlöm a kedves olvasókat. Ignéczi István vagyok, főállásban termelésvezető már 11 éve egy autóalkatrész gyárban. A zene szeretete már gyerekkoromban megmutatkozott, amíg a többi gyermeket a játékok érdekelték, én már akkoriban is a nagyapám kazettás magnójával vonultam félre a többiektől. 15 éve vagyok lemezlovas, de mára már csak zenei producerként tevékenykedem a munkám mellett, egy Görögországban élő, szintén magyar producer barátommal dolgozunk közösen már évek óta The Distance & Igi néven. 

Zenei producerként, de emberileg is fontosnak tartom, hogy a munkámmal ne zavarjam a társasház többi lakóját. 25 éve élek panellakásban, így jól tudom, hogy milyen érzés úgy felkelni hajnalban munkába menet, hogy előző este a szomszéd miatt szinte alig tudtam pihenni. Budapestről költöztem Nagykőrösre 9 hónappal ezelőtt. Mivel első emeleten lakom, így nehéz helyzetben voltam, hiszen alulról - felülről is védekeznem kellett volna, de mivel felettem egy nagyon kedves zeneszerető Hölgy lakik, így neki nem okoz gondot, ha néha zenét hall tőlem. Általában az esti órákban szoktam dolgozni, hiszen aki Producerként dolgozik, az tudja, hogy ilyenkor van ihlete, ezért sem szeretném a szomszédok nyugalmát zavarni. Végül mindezek miatt a padlózat hangszigetelésére adtam le a voksom.

Rengeteget keresgéltem az interneten, több közösségi oldal csoportjaiban is beléptem, az utóbbi időben nagyon sokat olvastam a hangszigetesésről. A problémát egyetlen dolog nehezítette: 7 cm állt rendelkezésre a hangszigeteléshez és ennek a 7 cm-nek tartalmaznia kellett a laminált padlót is, különben az erélyajtóhoz hozzá kellett volna nyúlnom, amit nem szerettem volna, hiszen ez évben lett cserélve. Több céghez, magánszemélyhez is segítségül fordultam, az alábbi válaszokat kaptam:
,,lehetetlen megcsinálni panellakásban’’
,,meg lehet, de 7 cm-ben nem tudjuk, hiszen betonozni kellene, így kb: 10-12 cm lenne a réteg”
,,nagy munkával járna, és nem tudjuk, hogy működne-e”
,,mi oldalfalburkolásban vagyunk jók”
,,ez évben már nem tudjuk vállani ezt a munkát”

Ekkor találtam rá hosszú keresgélés után a PhoneStar Csendlapra, azaz a Wolf Bavaria Magyarország - Hang és Tűz Kft-re. Elektronikus formában leírtam nekik az igényemet a méretekkel együtt. Szupergyorsasággal kaptam választ, majd személyes találkozásra került sor az ügyvezető Úrral a helyszínen, a lakásomban. A személyes találkozás alkalmával elmondtak nekem mindent, hogyan lehet, milyen rétegben, mi lesz az eredménye. Korrekt volt a válasz, valamint az árajánlat is, igaz volt bennem kétely, de végül belevágtam.

A stúdió szobám, valamint a jövőbeli gyerekszoba padlózata lett szigetelve. Azért csak a padlózat, mert a legfontosabb az volt, hiszen a mély hangok nagyon átmennek az alsó szomszédhoz. A cég az én esetemben 3 réteg 15 mm Csendlapot javasolt, 2 réteg filc réteggel. Állítólag ezt használják zeneiskolákban is, igaz nem olcsó, de bíztam a szakértelmükben. Pontos, percíz munkavégzés volt a megadott időben.

Első este, miután az új laminált padló is lerakásra került, semmit, de semmit nem hallottam fel az alsó szomszéd felől, pedig előtte folyamatosan lábdübörgés, nevetés, beszélgetés zaja jött fel. De másnap és harmadnap sem hallottam semmit. Sajnos az alsó szomszédokat még nem tudtam megkérdezni, hogy hallatszik-e le tőlem zaj, de gondolom, ha én nem hallok fel semmit, akkor fordítva is így van, tőlem sem megy le hozzájuk semmi zaj. Azóta sem kaptam visszajelzést, hogy nem így lenne.

A lábdobogás szinte teljesen eltűnt. A beszédhangokat egyáltalán nem hallom alulról már. Ami még nagyon nagy előnye, hogy sokkal melegebb lett a lakásban. Itt szeretném megjegyezni, hogy tavasszal folytatva lesz a stúdió szoba hangszigetelése szintén PhoneStar rendszerrel.

Szeretném megköszönni a Hang és Tűz Kft. csapatának a precíz, tiszta, pontos munkavégzésüket. Azt a kedvességet, amit végig adtak a munkálatok közben. Köszönöm az ügyvezető Úrnak, hogy végig korrekt volt és hogy eloszlattak bennem minden kételyt. Mindenkinek ajánlom, aki hangszigeteltetni szeretne, még akkor is, ha nem a legolcsóbb eljárás. Nincs olyan más megoldás jelenleg a piacon, ahol 7 cm-rel -22 db zajcsökkentést el tudnak érni, egyedül ezzel a PhoneStar Csendlappal sikerült.

Ignéczi István 


2021. március 9. 10:53

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA