MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

P. Mobil 50: Indul a következő ötven év

Április 30-án a Papp László Budapest Sportarénában ünnepli a Mobilosok Közössége a zenekar fél évszázados születésnapját. Schuster Lóránt, az Örökmozgó atomtöltete szokásának megfelelően a koncertre készülve is már a jövőt vázolja és vetíti előre Rozsonits Tamásnak.

Egy fél évszázados jubileum alkalmat ad arra is, hogy az ember megálljon egy pillanatra és végigtekintsen az elmúlt öt évtized történésein. Te nem a nosztalgiázást kedvelők táborát erősíted, mégis: például a vendégzenekar kiválasztásakor eszedbe jutott 1978. április 30? (Aznap a Budai Ifjúsági Park nyitóbuliját a fej-fej mellett nyomuló P. Mobil és a Piramis celebrálta. Volna, mivel a P. Mobil hangosítása nem szólalt meg, így az ő fellépésük meghiúsult. Rockzenei szakírók szerint, ha azon a koncerten a P. Mobil is játszik, taroltak volna és az azt követő Piramis-jelenség nem alakult volna ki. 

Nekem soha nem a Piramis zenekarral volt problémám, kizárólag Som Lajossal. Az általad említett Budai Ifjúsági Parkos Piramis - P. Mobil koncerten már eleve az is érdekes volt, hogy Som megparancsolta a technikusainak, ha valami probléma lenne a mi cuccunkkal, a Piramis motyóját még pénzért sem adhatják oda nekünk. Ez egy eléggé érdekes előrevetülése volt a későbbi történéseknek. Mi a felszerelésünk egy részét kölcsönadtuk aznapra a Tabánban koncertező LGT-nek (a két zenekar között nem volt átjárás, de road-szinten jóban voltunk).

Szóval nem egyfajta elégtétel, hogy negyvenöt év után ők lesznek a ti előzenekarotok?

Dehogy! Azért nem ilyen egyszerű a dolog: mindkét zenekar többszörösen is csonka az eredeti felállásához képest. Más emberek játszanak ma, mint akkor. Azt senki nem vitatja, hogy lesz egy összehasonlítási alap, hogy milyen a jelenlegi Piramis és a P. Mobil. De azzal, hogy ők lesznek a különleges vendég, pozícionáltuk a bulit: azt a közönségréteget várjuk, akiknek a Piramis és a P. Mobil sokat jelent. Annak idején a Piramis mindent megkapott és mindent be is húztak, a P. Mobilnak meg soha semmit nem adtak oda. Ettől függetlenül összepasszolunk, mint az érem két oldala. Valóban volt akkoriban vetélkedés a két zenekar között, rájuk inkább a csajok jártak a lírai nóták és Révész Sanyika miatt, a P. Mobil meg inkább a férfiak körében volt népszerű. Még valami: oldandó az esetleges feszültségeket, a mi műsorunk egyik vendége a Piramis gitárosa, Závodi Janó lesz, akinek a Szabad vér című szerzeményét feldogoztuk (Horváth Attila szövege) az És??? című lemezünkön. Rajta kívül Tunyogi Berni lesz a vendégünk, más nem. Nem Bernadett, az a színésznői neve, a Berni pedig a rockénekesé.

Játsszunk tovább gondolatban: idén egy másik neves magyar rockzenekar is ötven éves szülinapos, ráadásul a pályafutásotok elején összefonódott a karrieretek: a Skorpió. Nagyot ütött volna egy P. Mobil – Skorpió 50-es buli is. Felvetült ez a lehetőség?

1973-ban Frenreisz Karesz elvitt minket egy központi ORI-turnéra, játszottunk együtt vagy hetven előadást. Végignéztem az összes koncertjüket akkor és rengeteget tanultam Karesztól… nem basszusgitározni, hanem azt, hogyan építi fel és viszi végig a műsort. Hogy most miért nem velük együtt ünneplünk? A Skorpió népszerűsége – habár őket is nagyon szerette a közönség - kisebb volt, mint a Piramisé, akik akkor mindent vittek.

Az első Diósgyőri Popfesztiválnak is június 10-én lesz pontosan ötven éve…

Igen, lesz is egy jubileumi fesztivál, játszunk mi is, csak most nem mi kezdünk, hanem velünk zárul.

Maxoljuk ki a gondolatkísérleteket: időnként az is felröppent és a közönség imádná, ha újra lenne Fekete Bárányok Fesztivál a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band részvételével. Ez is egy jó születésnapi ötlet, nem?

Egyetlen akadálya van ennek, egyetlen egy ember: Földes László. Ő az, aki nem járul hozzá, hogy ez a három zenekar fellépjen együtt valamilyen módon. A Rice benne van, mi is, nekem mindegy lenne az is, hogyan és mikor. Megtörtént az is, hogy a pécsi Rockmaratonon Földes a koncert napján (!) mondta le az aznapi fellépését azzal az indokkal, hogy ő nem lép arra a színpadra, ahol előtte a P. Mobil játszott (akkoriban Póka Egon is a zenekarunk tagja volt és Földes vele is rosszban volt azokban az időkben, nem csak velem). Takáts Tamásék ugrottak be a helyére. A Fekete Bárányok Fesztiválra én azt is javasoltam egyszer, hogy legyen három napos, külön-külön minden banda, péntek-szombat-vasárnap, így a zenekaroknak fizikailag sem kell találkozniuk, de Földes ezt sem akarta. Jogában áll, nincs ezzel semmi gond.

Korábban az volt a véleményed, hogy a P. Mobil ne lépjen fel a Papp László Budapest Sportarénában, most mégis beadtad a derekadat. Rábeszéltek és meggyőztek?

Molnár Péter, (alias Szőrös), a P. Mobil koncertmenedzsere folyamatosan rágta a fülemet, hogy vágjunk bele. Több okom is volt, hogy sokáig ellenálltam. Az egyik: évekig ment a TAO-pénzekkel történő sumákolás, nem mondok neveket, de el lehet képzelni, kik lehettek azok, akik 1300 emberrel „telt házat” csináltak, Én ebbe nem akartam belemenni. Megvolt ennek a játéknak az összes szereplője. A fellépő zenekarok tagjai meglepődtek, hogy teltház és még sincs gázsi? Volt pénz, csak nem nekik. A másik ok, hogy mi a P. Mobillal folyamatosan turnéztunk és még a járvány alatt is megmentettünk minden koncertet, amit csak lehetett. A P. Mobil egy élő, működő zenekar, nem az van, hogy tíz évente összeállunk és adunk egy koncertet. Az ellen is eleve tiltakoztam, hogy az legyen kiírva: nagykoncert.

Hú, azt és is gyűlölöm, mert szerintem minden koncert nagy. Vagyis annak kellene lenni.

Így van! A playback-huszároknál szokás, hogy pár évente csapnak egy bulit, betesznek mögéjük arra az egy alkalomra egy élő zenekart és az attól lesz nagykoncert a buli számukra. A P. Mobil folyamatosan koncertezik és kiadványokat jelentet meg kiadónk, a Grund Records jóvoltából. Ezek mind rangos anyagok, nem követünk el hibákat. A P. Mobil 50-re készülve meggyőződésem volt már az elejétől, hogy nem hívunk meg régi tagokat. Egy kivétellel: szívesen láttam volna a színpadon Kékesi Bajnok Lászlót. Pár éve megbeszéltük, hogy egy fesztiválon fellép velünk, természetesen (komoly) gázsiért. Azt válaszolta, jön, ha aznap nincsen bulijuk a zenekarával (Mobilmánia – a szerző). Aztán nem jött el, pedig nem volt bulijuk. Azt üzente, majd legközelebb, én meg azt vissza, hogy nincsen legközelebb.

Az ilyen kerek születésnap nem ad okot arra, hogy régi sérelmeket elengedj vagy megbocsáss embereknek?

Erre egy mondással felelek: „Ha dugni akarok, azért előtte megnézem, hogy kit viszek az ágyba!” Vannak, akikkel nincs kedvem dugni. Lemmy Kilmister interjúja is eszembe jutott, amikor megkérdezték tőle, hogy egy jubileumi Motörhead-koncertre miért nem hívta meg Philty „Animal” Taylort és „Fast” Eddie Clarke-et? Mire ő: ugyan már, a mai közönségünk arra sem emlékszik, hogy ők kik voltak! Mindig felnő és jön egy új generáció a koncertekre. Szakmai szempontból sincs ennek sok értelme. Vikidál már úgysem tudná leénekelni a számokat, táncolni meg minek hívjam? És sorolhatnám…

A közelmúltban kitetted a P. Mobil honlapjára és a FB-oldaladra az utolsó Szomjas György-interjú részletét, amelyben a filmrendező elmondja, hogy élete legnagyobb hibájának azt tartja, hogy Hobo, Deák „Bill” Gyula és Póka Egon nyomásának engedve kihagyott téged a Kopaszkutya Kettő című filmből. Ilyenkor, amikor a dolgok a helyükre kerülnek, elégtételt érzel?

Inkább azt, hogy „Végre!”. Kiderült az igazság. Ráadásul egy hiteles ember szájából. Másrészt levédettem a Kutyából szalonna filmcímet, ha akarom, majd leforgatjuk.

Te a P. Mobil minden műsorát aprólékosan felépíted és megtervezed. Hogy láttál neki a P. Mobil 50 műsor összeállításához?

Megnéztem a youtube-on a nézettségi mutatókat és az első tizenvalahány dalt beszerkesztettem a műsorba. Az igazi nehézséget az jelenti, hogy mit hagyjak ki? Rengeteg jó dal kimarad, mert 24 szám meg bekerült. 2 óra 20 percet játszunk. Ha belegondolok, legalább három, de lehet, hogy négy komplett műsort össze tudnék állítani azokból a dalokból, amik folyamatosan repertoáron vannak. A Honfoglalás határok nélkül, az Aranylakodalom, a Móóóbil és most a P. Mobil 50 mind „kézben van”.

Ez utóbbi lesz a nyári turné programja?

Persze. És még valami: a koncert szervezőivel, a Broadway munkatársaival már arról tárgyalunk, hogy még idén november-decemberben lesz öt nagy vidéki sportcsarnok-buli a Piramissal közösen, aztán jövő tavasszal folytatjuk.

A sok koncert miatt a zenekar tréningben van, de azért a koncert miatt sűrítitek a próbákat?

Mindig sokat próbálunk. Baranyi Laci, az énekesünk még ezeken túl, playback kísérettel is rendszeresen végigénekli az egész műsort.

Minden egyes P. Mobil koncertet képben-hangban rögzítetek, aztán a próbán kielemzitek. Miért van ilyen alapos műgondra szüksége egy ötven éves zenekarnak ma is?

Megnézzük, hogy mi az, ami jó, mi rossz, mit érdemes megjegyezni, mit kell kidobni. Értelmezésbeli segítség ez nekünk.

A P. Mobil 50. koncertet a római pápa látogatása miatt át kellett tenni másik időpontra. Mekkora nehézséget jelent ez?

Gyakorlatilag mindent újra kellett gondolni, és szervezni. De a Broadway, az Aréna, és a pápalátogatás szervezőbizottsága is mindent megtett, hogy minden rendben legyen. Külön köszönettel tartozunk a Mobilosoknak, amiért megértéssel fogadták az egynapos csúszást.

Rögzítitek a koncertet?

A Magyar Televízió felveszi az egészet, aztán leadja, a további jogok a zenekarnál lesznek. A televíziós stáb és a kamerák elhelyezése, mozgása is előre, nagy figyelemmel megtervezett rendben folyik majd.

A kivetítőkön kívül lesznek díszletek?

Nem. Mi pont úgy játszunk majd és éppen azzal a felszereléssel, ugyanakkora helyen, mint bármely más színpadon. Közel leszünk egymáshoz, mintha egy klubban játszanánk. Azt kell megvilágítani és közvetíteni. Semmi olyat nem tervezünk, ami a P. Mobiltól idegen lenne.

Tunyogi Bernire visszatérve: úgy értesültem, közös lemezre készültök, tehát ő lesz az első, akinek a P. Mobil lemezt készít. Mit tudhatunk erről?

Nem titok, elkezdtük a közös munkát. Eddig már felvettünk két dalt, az egyikhez klip is készült. Ez a két dal, a Te és én és a Mivel szeretnél? eleve egy férfi és egy nő viszonyára épül. Berni és Baranyi Laci ezt a két dalt éneklik közösen. Berni szólólemezén, amin dolgozunk, lesz olyan szám, amit az édesapja, Tunyogi Péter énekelt, lesz olyan, amit máshonnan veszünk át és lesznek olyanok, amiket neki írunk. Addig is az összes nagyobb szabású koncertünkön ott lesz. Berni nagyon aranyos ember és igen jól énekel.

Híresen nagy cuccépítő vagy és a P. Mobil backline a világ bármely pontján nyálcsorgatást váltana ki a hozzáértőktől. Most is folyamatosan szerzed be a berendezéseket és építed a motyót. Mi a terved ezzel a hatalmas felszereléssel?

Várom a megfelelő időt… a pók sem csak úgy vaktában szövi a hálóját. Ahogy mondod: a zenekar alapjai világszínvonalúak. Csak a Marshall kollekciónk kb. 35 millió forintot ér alapáron számolva, mert nézz utána, mennyibe kerül egy 1980-as JCM 800-as Marshall fej? Az még Made in England, nem Made in China! Aranyáron mennek, ha egyáltalán felbukkan egy-egy eladó példány. Az, hogy van saját technikánk, a függetlenségünk egy része. Látom ebben is az összefonódásokat és a mozgásokat. A mi cuccunk teljesen független, oda megy és annyiért, ahova én akarom!

A P. Mobil többi tagja: Sárvári Vilmos gitáros, Baranyi László énekes, Tarnai Dániel basszusgitáros, Szabó Péter billentyűs, Gulyás Máté dobos mennyire lelkes a nagy buliért?

Felemás. Jó ideje nem játszottunk épp emiatt a koncert miatt. Eddig a rutin az volt, hogy hetente játszunk legalább egyszer. Várják a koncertet, persze. Én nem vagyok elájulva annyira. Lesz 200 lámpa? Na és akkor mi van? Figyeld majd meg, egyszerre mennyi barátunk lesz. Párbeszéd, telefonon: „Szevasz Lórikám! Ki vagy? Tudod, húsz éve beszéltünk egyszer. Adnál két ingyenjegyet? Nem!” Vonal bontva.

Most az Ypsilon Étteremben beszélgetünk, ahol a koncert after partyja zajlik majd. A koncert után, amikor átjövünk ide a szomszédból, már vélhetően május elsejét írjuk…

Igen, aznap kezdődik el a második ötven év!

És újra van Esti Hírlap is… (1973. április 24-25-én jelent meg a lapban a hirdetés, hogy május 1-től a Gesarol együttes P. Mobil néven folytatja pályafutását – a szerző).

Igen, így van. 2029-re tervezek egy P.Mobil – Gesarol - 60 év rock and roll koncertet, aztán nyugdíj.

Te, az Örökmozgó? Nem fogod! Téged hangfalba temetnek majd!

Annyi minden történik, annyi minden változik… bármi lehet addig is. Persze, az ember szívesen beleéli magát a saját halhatatlanságának tudatába, de ez nem így van. Nincsenek illúzióim. Tolom magam előtt az időt, hogy amit elterveztem, azokat megcsinálom.

Az ünnepi koncertre nem mindennapi kiadványokkal jelentkeztek. Például az első három nagylemez extra változatával. Nehéz meccs lehetett megszerezni a jogokat.

A kiadónk, a Grund Records főnöke, Bene Attila megegyezett a Hungarotonnal és a Magyar Rádió gazdájával, az MTVA-val, így az első három nagylemez jelenik meg újrakeverve Rozgonyi Péter által. Bónuszként a három kislemez anyaga és a Magyar Rádió által felvett négy dal és két koncert (1981, 1982) egy-egy 24 oldalas booklet kíséretében, digipack borítóban a kiadványok tartalma. Ezek a Papp László Budapet Sportarénában már megvásárolhatók lesznek. Ha túl vagyunk a koncerten, elkezdjük felvenni a Nyugodjál meg! című új lemezünket. A legtöbb dal zeneszerzője a basszusgitárosunk, Tarnai Dani. Én is haladok a szövegekkel.

A Mobilosok is nagyon készülnek a koncertre, a Viharsarki Csoport több buszt is indít. Nagyon komoly erőt ad ez nektek, gondolom.

Nagyon! És képzeld, készülnek a különböző trikók is. Dzsugi barátunk az első felállásról készített egyet, még a Losó-Póta-Bencsik-Schuster felállásról. Tudod, a pisálós képpel. Zászlók is készülnek. Két standon lehet majd az Arénában P. Mobil ereklyéket vásárolni. Természetesen a Mobilosokat is megörökítjük, erre két operatőrt is mozgósítunk. (A Mobilosok a zenekar, a stáb és a közönség közössége – a szerző.)

A közelmúltban megalakult a Petőfi Zenei Tanács, több kortársaddal. Téged nem hívtak?

Nem, és ez számomra egy lakmusz: ha kihagynak, az azt jelenti, hogy még a helyemen vagyok! De nem szeretném minősíteni a társaságot.

A Magyar Zene Házában időszaki kiállítás mutatja be a magyar rockzene történetét 1957-től 1993-ig. Hogy érzed magad kiállítási tárgyként?

Nagyon szépen megoldották, nagyon tetszik!

A nyitragerencséri P. Mobil Rockmúzeum üzemel?

Persze, most is látogatható.

Hogy látod ma a rockzene helyzetét itthon?

Egy csomó zenekar játszik Fender és Gibson gitárokon, márkás hangszerekkel úgy, mintha rockzenekar lennének, de nem azok, miközben nagyon sikeresek. Amúgy semmi baj nincs ezzel. Szerintem ők maguk is tudják, mekkora kamu, amit játszanak. A lelkükkel van baj: mást jelent számukra a zene. Mást hoz ki belőlük. Más érzelmeket közvetítenek. Mondjuk, az a korszak, amikor mi nyomultuk, az volt a Budán kutyavásár esete: egyszeri és megismételhetetlen. Mára mi egy zárvány vagyunk köztük.

Hogy fogynak a jegyek?

Jól. Telt ház lesz, vatta nélkül!

Akkor nem lesz szükség Schmuck Andor nyugdíjasaira…

Remélem. Az a meglepetés, hogy nálunk ennyi év után, tiszta körülmények között is megtelik a csárda, ami azt jelenti, hogy a zenekar jó! Nem a retro-hullám lökte magasra. Akik meg a negyvenöt éve látott koncerteket sírják vissza, azoknak az emlékkönyve rég betelt.

A születésnapi koncert után visszaáll a régi rend. Hogy alakul a nyaratok?

Huszonhárom lekötött szabadtéri koncert vár minket és a közönséget. Eddig. Ősszel meg a sportcsarnokok a Piramissal.

Rozsonits Tamás

https://pmobil.hu/category/pmobilofficial
https://www.facebook.com/p.mobilofficial


 

2023. április 19. 18:25

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA