MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MOBILMÁNIA: Karantén, friss video, raktárkoncert és a tervek…

A karanténosdi szinte mindenkinek felborította az életét. Az előadók, koncertszervezők gyártották az A, B, C és Zs verziókat. Ugyan pár hónapja már mehetnek a bulik, de az ötszázas korlátozás életben maradt, így igazodni kellett a lehetőségekhez. Zeffer Andrással, a Mobilmánia csapatkapitányával ezt a témát is érintettük, de még jó pár aktualitásra és tervre is fény derült a beszélgetés közben. Zefi éppen a Denevér stúdióba rohant Szolnokra, így vezetés közben sikerült időt szakítania, hogy informáljon minket. 

Kezdjük a karantén résszel! Mik maradtak el a tervezett dolgaitok közül?

Gyakorlatilag az összes koncertünk átkonvertálódott a jövő évre. Ezek így nem maradnak el, csak „átalakultak” és máskor lesznek megtartva.

Ezek között mi volt, ami nagyobb? Volt egy Agárd…

Az Agárdi Popstrandunk volt, ami nagyobb veszteség, mert az egy kiemelt, nagy buli lett volna. A többiek kisebb-nagyobb városi rendezvények lettek volna, illetve falunapok… Minden egyes koncert a mi gyerekünk, és ha elmarad, az egy veszteség.

Akkor mindegyiket próbáljátok pótolni valami módon vagy idén, vagy jövőre.

Igen-igen! Idén nem is annyira, egy májusban elmaradt miskolci buli lesz pótolva szeptember 11-én, de jövőre mindenféleképpen próbáljuk behozni a lemaradást. Körülbelül tizenöt koncertünk maradt el.

Értem. Nézzük, mit csináltatok a karantén alatt! Jött egy friss dal, meg a klip.

Így van. Gyakorlatilag az első két hónap alatt rettenetesen jól éreztük magunkat, mert ilyen jó dolgunk már régen volt! Tele a hűtő, tele a pocak, zabálás, ivászat, tv nézés - ez olyan volt, mint a paradicsomi idill, elképesztő… De hát aztán, két hónap után, ez a bezártság kezdett nyomasztóvá válni, és én már nem tudtam mit kitalálni, hogy a közönséggel is tartsam a kapcsolatot, meg a zenekarral is. Mert, ugye, aki nem játszik, az nem létezik. Előbb-utóbb azok a zenekarok háttérbe fognak szorulni... Volt egy fixa ideám, ami a mai napig is megvan: amilyen nehezen maradt a közönség otthon a karantén idején, olyan nehezen is bújik elő a koncertekre most, amikor már lehet látogatni a rendezvényeket. Az elővételek gyakorlatilag befulladtak, a megvásárolt jegyek miatt nagy gondok voltak, mert nem mindig kapták vissza a pénzüket az emberek, majd jövőre satöbbi, és ez a mostani koncertekre is kivetül, hogy az elővételek keservesen döcögnek.

Bizalmatlanok...

Igen. Még a karanténra visszatérve, én azt találtam ki, hogy harminchat napon keresztül, a legválságosabb időszakban, tartom a kapcsolatot a közönséggel, a nappalimból a zongorámmal – a közösségi portál lehetőségeit kihasználva. Énekeltem és zongoráztam egy-egy dalt, minden nap. Néhány gondolatot, hírt is megosztottam ilyenkor, és ezzel - több mint egy hónapon keresztül- szoros kapcsolatban álltam a közönségünkkel.

Közben kitaláltuk, hogy csináljunk egy karantén dalt, hogy erről az időszakról is maradjon meg valami. Mindenki a saját házi stúdiójában hozzátette azt, amit gondolt. Ahhoz a dalhoz, amit én elkezdtem és meg is írtam. Ennek Horváth Attila hozta a szövegét, a címe az lett, hogy: Holnap a roncsokból. Augusztus elején volt a dal premierje, bemutatója, most már több mint 10000 ember, közel 11000 ember látta a videoklipet.

Gyakorlatilag ez az egy dal született a karantén alatt, ugye?

Igen, így van. De nagyon komoly tervezések voltak a karantén alatt, a jövőt illetően. A koncertek átkonvertálása, a lehetséges újak lekötése. Valamint tudod, hogy én borzasztóan előre dolgozom, tehát már azt is tudom, hogy 2021-22-23-ban mit fogunk csinálni! Igazából nem tartott vissza semmi a tervezésben… Most éppen megyek Szolnokra, a Denevér stúdióba Töfihez.

Tulajdonképpen bőven volt mivel foglalkoznunk a karantén alatt. Képzeld el, 2021 januárjában lesz egy nagy szimfonikus koncertünk a Mobilmániával! 100 fős zenekarral, egy 40 fős kórussal! Ez egy szimfonikus rock buli lesz, amit én hagyományteremtő módon szeretnék lejátszani minden év januárjában. 2021-22-23 januárjában lesznek a Budapesti Kongresszusi Központban ezek az előadások, és 2023. december 27-re pedig már le van foglalva a Papp László Sportaréna a következő jubileumi Mobilmánia rendezvényre, ahol Vikidál Gyuszi 75, én 65, a Mobilmánia pedig 15 éves lesz. Idáig látom most, hogy mit fogunk csinálni.

Beszéljünk erről a Bajnok-Zefi 40-ről, ami a Denevér stúdióban készül! Ez egy dupla CD, 40 dallal, de mi az a 40 dal, mit tartalmaz majd az album?

Gyakorlatilag a munkásságunkból minden szakasz reprezentálva lesz, 40 éve vagyunk együtt Bajnokkal, ez gombócból is sok. Mi már szinte teljesen összenőttünk. Ez már olyan, mint egy házasság, és a 40 év alatt rengeteg közös dolgunk volt. Szinte mindig együtt zenéltünk, csak a zenekarok változtak körülöttünk. Mindig egy bandában játszottunk, és a 40 év jubileumához azt találtuk ki, hogy 40 év, 40 dal, 40 vendég előadó szerepel majd a dupla CD-n. Így, a magyar szakma szinte teljes élvonala - a legnagyobb sztárjaink- vállalta azt, hogy a 40 dalunkat feléneklik. Azt hiszem, hogy ennél nagyobb ajándékot nem is kaphattunk volna Pataky Attilától, Nagy Ferótól, Balázs Fecótól, Keresztes Ildikótól, Szolnoki Pétertől, Nyerges Attilától, Kiss Zolitól, Kálmán Gyuritól, Takáts Tomitól, Varga Mikitől, Vikidál Gyuszitól - ő természetesen a zenekarnak is a tagja! Az énekesek mellett még szerettünk volna olyan ominózus gitárosokat is bevonni ennek a lemeznek a munkálataiba, akik hozzánk közel álltak-állnak. Esetleg zenekari tagjaink is voltak. Így került a képbe Szijártó Zsolti,  Alapi Pisti, Csuka - Csillag Endre, Lukács Peta, valamint Závodi Janó is természetesen… A lemezen még játszik Kozma Tomi, aki 8 évig volt velünk a Mobilmániában, ő énekelni is fog az albumon! Valamint Cserfalvi Zoli - Töfi, aki a Denevér Hangstúdió és a lemezeink hangmérnöke, már 5 éve mindent vele csinálunk, ha stúdiómunkáról van szó. Szóval most ő is gitározik a lemezünkön. Nagyon izgalmas album lesz, Charliet se felejtsük el! Ő már fel is énekelte a dalait, de itt lesz még Szandi, Bogdán Csaba, nem szeretnék kihagyni senkit sem, nehogy valaki megsértődjön...

Mind a negyvenet úgy sem tudjuk fejből, vezetés közben. Haha!

A többit Gamsz Árpi énekli, illetve én, meg Bajnok is. A basszusgitár-billentyű szólamokat természetesen mi játszottuk a lemezre, Donászy Tibi pedig a dobsávokat.

Minden zenei alapot újravettetek?

Igen, természetesen, mindent dalt újra feljátszottuk.

Ezen a lemezen egyetlen új dal sem lesz?

Egyetlen egy új dal sem lesz, viszont a P. Mobil nóták - a Mobilizmo, a Heavy medál, az Asszonyt akarok, ezek a mi szerzeményeink voltak a P. Mobilban, a legjobbakat választottuk ki ide- úgy fognak megszólalni végre, ahogy azoknak meg kell szólalniuk. Nem beszélve a gitározásról...

Volt raktárkoncertetek is, ti már túl vagytok a nehezén. Erről mondjál valamit, hogy mennyire voltatok megelégedve, milyen technikai körülmények voltak, milyen stáb? Hogy éreztétek magatokat?

Elsőként azt tudom mondani, hogy nagyon nagy megtisztelés ért azzal, hogy a Mobilmániát beválasztották az élő legendák sorozatba, a raktárkoncert keretén belül. Én azt gondolom, hogy mi ezért nagyon meg is dolgoztunk az elmúlt 45 évben. Ugyan a Mobilmánia még csak 13 éves zenekar, de hát a tagság azért benne volt a magyar rock sűrűjében. Túl vagyunk a felvételeken, közel egyórás tv filmet készítettek velünk, úgy hallottam, mindenkivel ennyit készítenek. Én csak azt tudom mondani, hogy tökéletesen felkészült stáb volt a helyszínen,  és tökéletes körülmények között dolgozhattunk. Szóval, ha a színvonalat 1 és 100 közötti skálán kellene megadni, akkor 101-re tenném a kijelzőt! Mást nem mondhatok, csak, hogy: tökéletes volt.

Tehát egy óra hasznos idő lesz ebből.

Borzasztóan nagy élmény volt nekünk, amit kaptunk, így előadóként, és rajtunk kívül még több száz zenész is átélhette ezt, akik szerepelnek a programban. Megpróbálunk az utókornak élményt gyűjteni ebből a korszakból, hogy 2020-ban milyen zenekarok voltak Magyarországon, kik maradtak és kik mennek tovább.

Mikor voltatok a raktárban, és mikor kerülhet ki elérhető formátumban az anyag?

Augusztus végén rögzítettük az anyagot, azt konkrétan nem tudom, mikor adják le, ez a jövő kérdése, de már elindult egy web és Facebook oldal is, ott gondolom, hamarosan kikerül, kit, mikor lehet megnézni.

De akkor ezen utómunka is van, ugye?

Persze, vágás, hang, minden... Tökéletes koncertfilmek lesznek.

Mikortól tudtatok újra koncertezni? Volt koncertetek augusztus végén a Sirona hajón. Előtte volt valami más is?

Gyakorlatilag több mint félév kihagyás után legelőször augusztus 20-án Jászberényben álltunk színpadra, és az óta folyamatosan játszunk – már a lehetőségekhez mérten... Ebben az évben – ha Isten is úgy akarja- körülbelül 20 előadásunk lesz december végéig, és január 2-án lesz a Budapesti Kongresszusi Központban a szimfonikus Mobilmánia!

Miskolcon 2 éve full házat csináltatok az Adyban, 10 nappal előtte elfogyott az összes jegy. Most egy új helyszínen, a Gárdonyi parkban léptek fel ugyanezzel a TRB/Mobilmánia műsorral szeptember 11-én. Ha jól tudjuk, akkor ez a Tunyó emlékkoncert csak itt lesz idén.

Igen, de nem csak idén, hanem hosszú idő után először, és nem tudom, mikor lesz a következő ilyen, ez most egy különleges alkalom! A TRB zenekar, Tunyó hangjával, és a vizuális vetítésekkel egyedül csak Miskolcon lesz hallható, és látható. Gyakorlatilag dupla koncertről beszélünk, mert egy TRB és egy komplett Mobilmánia buli is lemegy, közel harminc szám! Hangsúlyozottan a TRB eredeti tagjai zenélnek az első blokkban, Závodi Janó, Kékesi, Donászy és én – Tunyogi Péter hangjával, video vetítésével hallhatják és láthatják a nótákat az érdeklődők.

Ezt követően pedig a Mobilmánia a jelenlegi felállásával ad koncertet. Egy, és ugyan azon a napon. Hát, mi több emberrel számoltunk eredetileg erre a Miskolci előadásra, de a korlátozások megmaradtak 500 főre, így alkalmazkodunk kellett. Azon leszünk, hogy az 500 ember és mi is jól érezzük magunkat. A Miskolci Kulturális Központ szervezésében egy olyan anyagi konstrukciót hoztunk össze erre a koncertre, ami azért kockázattal jár, de ezt a komoly technikai hátteret biztosítani fogják a létszámkorlát ellenére is. A Gárdonyi park egy legendás rock helyszín, nagy a terület, így az egészségügyi távolságtartás nem sérül.

Paya 


2020. szeptember 10. 12:48

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA