MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MIT JELENT A POZITÍV INTERFERENCIA A MÉLYSUGÁRZÓK ESETÉBEN?

Valószínűleg észrevetted már, hogy egy-egy koncerten vagy rendezvényen a hangmérnök vagy éppen rendszermérnök különös figyelmet fordít arra, hogy a mélysugárzók precíz módon, a megfelelő távolságra legyenek elhelyezve egymástól akár a színpad előtt, vagy mellett. Mielőtt belemennénk a részletekbe, hogy ez pontosan miért is történik, tisztázzunk néhány fontos alapvetést.

A hullámhossz

A hanghullámok terjedési sebessége (c) normál légköri és időjárási körülmények között 344 m/s. Ez a frekvencia és a hullámhossz szorzata: c = f *λ.  
A hullámhossz egyenlő, két egymást követő, azonos rezgési állapotban (fázisban) lévő részecske egymástól mért távolságával, vagyis az a távolság, amelyet a hullám egy rezgés alatt megtesz. A fenti képlet alapján könnyen kiszámolható, hogy az emberi fül érzékelésének tartományában (20 Hz – 20 kHz) a hullámhossz 17m és 17mm közé esik.

Interferencia – mélysugárzók esetében

Két (vagy több) hullám találkozásakor azok hatással vannak egymásra, ezt nevezzük interferenciának. A találkozás kimenetele függ a hullámhossztól, a fázistól (amiben éppen találkoztak a hullámok) és a hullámok erősségétől.
Abban az esetben, ha két hangszóró egy irányba sugároz és ugyanazt a jelet reprodukálják, valamint akusztikai középpontjuk egymáshoz közel van, úgy azokon a frekvenciákon, melyek hullámhossza nagyobb, mint az akusztikai középpontok távolsága, pozitív interferencia, vagyis összeadódás fog fellépni.
Ha két hangszórót veszünk figyelembe, akkor azok akusztikai középpontjainak távolsága muszáj, hogy az általuk előállított legmagasabb hangok hullámhosszának negyede és fele közötti távolságban legyen.

1.    ábra – Bal: Pozitív interferencia nem lép fel, ugyanis a hangszórók távolsága nagyobb, mint a lesugárzott legnagyobb frekvencia hullámhosszának fele.  Jobb: Ebben az esetben a hangszórók távolsága kisebb, mint a legnagyobb lesugárzott frekvencia hullámhosszának fele.

Annak érdekében, hogy bemutassuk a fenti jelenséget, vegyük példaként a QSC KS118 aktív mélysugárzót. Frekvenciamenete 41Hz és 98Hz közé esik. Mint ahogyan azt korábban említettük, a legmagasabb lesugárzandó frekvencia hullámhosszával kell számolnunk. Ebben az esetben, 98Hz-nél ez 3,5m, vagyis a fél hullámhossz 1,75m.
Így tehát mindaddig, míg a KS118 hangsugárzók akusztikai középpontjai 1,75 méteren belül vannak, úgy pozitív interferencia, vagyis összeadódás fog fellépni, amivel plusz decibeleket nyerünk.

A tanulság tehát az, hogy minimális számítások elvégzésével magunk is javíthatunk az általunk használt rendszer hatékonyságán.

Forrás: blogs.qsc.com/live-sound


 

2021. március 11. 14:02

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA