MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MI A KÜLÖNBSÉG A SZIMMETRIKUS ÉS ASZIMMETRIKUS KÁBELEK KÖZÖTT?

Kezdjük azzal, hogy minden kábel képes zajt összeszedni és bevinni a rendszerbe, így ártva bármilyen hangrendszer hangminőségének. Emiatt elengedhetetlen a megfelelő kábel kiválasztása.

Egy aszimmetrikus kábel két vezetőt tartalmaz – jel és árnyék/föld vezetőt – melyek egy csatlakozóban végződnek. Az általános TS (vagy „tip-sleeve”) gitár kábel egy aszimmetrikus kábel. Az AV eszközökhöz használt általános RCA kábel két aszimmetrikus kábel összeragasztva, melyek jellemzően egy fehér és egy piros RCA csatlakozóban végződnek.

A kábelben a jelvezető középen található, és ezt veszi körbe az árnyék/föld vezető. Utóbbi két feladatot lát el. Egyrészt biztosítja az audio jel átvitelének egy részét, másrészt védi a jelet az olyan külső interferenciákkal szemben, mint az elektrosztatikus zajok vagy rádiófrekvenciás (RF) adások. Annak ellenére, hogy az aszimmetrikus kábel zaj elnyomása elfogadható szintű, sajnos a vezeték maga is antennaként viselkedik és így zajt tud felvenni. Emiatt jobb, ha az aszimmetrikus kábelek hossza nem több mint 4-6 méter. Különösen igaz ez zajos környezetben és kis jelszintű eszközöknél, mint pl. elektromos zongorák, gitárok, mp3 lejátszók, stb…

A szimmetrikus jelvezetés azzal oldja meg ezt a problémát, hogy a jelet a földtől/árnyékolástól függetlenül vezeti. A szimmetrikus kábel közepén két jelvezető található és ezeket ugyanúgy árnyékolás veszi körül. Szimmetrikus jelvezetésnél a készülék bemenete ún. differenciális bemenet, ami azt jelenti, hogy az áramkör csak a két jel közti feszültségkülönbséggel dolgozik, és kiolt minden olyan feszültséget, amely mindkét jelvezetőn azonos. A jelvezetőkön jellemzően ugyanaz a jel kerül továbbításra, de az egyik a másik tükörképe vagy ellenfázisú változata. A közhiedelemmel ellentétben ennek nem kell mindig így lennie. Egyes szimmetrikus kimenetek csak az egyik jelvezetőt hajtják meg és a másikat egy az aktívval megegyező impedanciával a földre kötik. Ilyen megoldással leggyakrabban az elemről működtetett eszközökben találkozhatunk.

Ennél a jelvezetésnél a szimmetriát nem a jelek szimmetriája, hanem a jelvezetők és a föld közötti egyenlő impedancia biztosítja. Az elv az, hogy bármilyen zaj is kerüljön a kábelre, az mindkét vezetőn azonosan jelenik meg és a differenciális bemenet kioltja azokat. Egy jól felépített szimmetrikus kábelben a két jelvezető egyenletesen van sodorva, így biztosítva, hogy bármilyen elektrosztatikus vagy elektromágneses zajnak legyenek kitéve, az mindkét vezetőn azonos legyen, amely a sikeres kioltáshoz kell.

Ennek köszönhetően a szimmetrikus kábelek nagyobb, jellemzően 15-30m távon is használhatók. Szabványos szimmetrikus jelvezetésre tervezett csaltlakozók az XLR és a TRS (vagy „tip-ring-sleeve”) jack.

#qsctechcorner


 

2020. április 9. 16:27

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA