MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MENNYI AKTÍV HANGSUGÁRZÓT TUDUNK DAISY-CHAIN-ELNI?

Sok AV, rental vagy installációs applikációban szükséges, hogy számos hangsugárzó ugyanazt az audio jelet szólaltassa meg. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy az aktív hangsugárzókat egymásba fűzzük.

A QSC aktív hangsugárzóit két különféle kijárat jellemzi. Először a QSC K.2, KW és KLA szériák kaptak Thru és párhuzamos kijáratokat. Ezek mindig a bejárathoz legközelebbi kijáratok (egy vékony vonallal összekötve a hátlapon). Ez a vonalszintű kijárat a bejárat direkt továbbfűzése. Egyszerűen fogalmazva, ezek azonos másolatai a hozzátartozó bejáratoknak, ezért a hangsugárzó gain állapota nincs hatással a kijáratra.

Megjegyzés: A KLA széria egyetlen „Line Out”-nak nevezett kijárattal rendelkezik, valójában ez egy előerősített Thru kijárat.

A második kijárati típust „Mix” kijáratnak nevezik (vagy „Line Out/Post Gain” a régebbi K és KW modelleken). Ez a vonalszintű kijárat egy post-gain állapotú mixet biztosít az összes bejáratról. (A, B és C). Bármelyik csatornának a gain állapot változtatása hatással van a „Mix Out” kijáratra, ami továbbra is egy mindenféle processzálástól mentes kijárat. A QSC K.2, KW és CP szériák esetében érhető el ez az összegzett kijárat.

Nézzük meg, mennyi aktív hangsugárzót tudunk egymásba fűzni úgy, hogy megtartjuk a kompromisszum nélküli hangminőséget.

Thru kijáratok: 
Az előerősített Thru kijárat segítségével rengeteg hangsugárzót össze tudunk fűzni. Végül – több tíz hangsugárzó után – a kábel hosszától függően jelveszteség jelentkezik. Megjegyzés: A CP széria nem rendelkezik Thru kijárattal, kizárólag „Mix” kijárattal.

„Mix” kijárat:
Bármelyik post-gain mix kijáraton található egy kevés zaj az erősítő áramkörök miatt, ezért ez a zaj minden további „Daisy-Chain”-elt hansugárzón erősödni fog, emiatt 4 hangsugárzónál többet nem ajánlott a Mix kijáraton összefűzni. Mivel a CP széria csak „Mix” kijárattal rendelkezik, ezért ott 4 az ajánlott limit. 

Vegyes felhasználás: 
Gyakori felhasználás, hogy a láncban az első hangsugárzó a „keverő” és a „Mix” kijáratot használjuk, a további hangsugárzókat pedig a Thru kijáratra kötjük. Ez a felhasználás tökéletesen biztonságos, hiszen csak egyetlen kevert jelet fűzünk végig, ezért több tíz hangsugárzót is daisy-chain-elhetünk a Thru kijáratot használva.

Egyelőre ennyi, hamarosan újabb leírással jelentkezünk.


2020. február 28. 15:48

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA