MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MÉLYSUGÁRZÓK ELHELYEZÉSE - TIPPEK ÉS TRÜKKÖK

Észrevetted már, hogy nem mindegy, hová helyezed el a mélysugárzókat egy zenés rendezvény alkalmával? Volt már olyan tapasztalatod, hogy nem mindenhol érezted, hallottad az alacsony frekvenciájú hangokat? Ebből a cikkből kiderül, mik ennek a gyakorlati okai és hogyan segítheted saját munkádat a következő esemény alkalmával.

Először is érdemes tisztázni azt a fizikai alapfeltételt, hogy a különböző frekvenciájú hanghullámok különböző hatékonysággal és módon terjednek a levegőben, ráadásul mindezt nagyban befolyásolja a környezeti hőmérséklet és páratartalom. 

Mint ahogyan az nevükben is benne van, a mélysugárzók nagyjából 200 Hz alatti hanghullámokat állítanak elő, melyeket a hangsugárzótól számítva minden irányban – lesugárzott frekvenciától függően – szinte azonos amplitúdóval sugároznak le. Így a közelben lévő színpadra, falra és egyéb, egyébként lefedni nem kívánt területre is ugyanolyan intenzitású hanghullámok jutnak, mint a hasznos helyekre, például a közönség által használt tánc – és vagy nézőtérre.

Jelen példa alól kivételt képeznek a bármilyen módszer alapján működő kardioid iránykarakterisztikájú mélysugárzók. 

1. ábra - a mélysugárzók 360 fokban sugározzák az előállított hanghullámokat

Visszaverődések a hátsó falról

Abban az esteben, ha a hangsugárzó mögött van némi hely és utána egy kemény felület található (pl. betonfal), akkor azon frekvencia kerül negatív módon interakcióba, mely hullámhosszának negyede megegyezik az eszköz és a fal közötti távolsággal.

De inkább jöjjön egy részletesebb magyarázat. A hang terjedésének sebessége (C), a tengerszint magasságban, 21 Celsius foknál, normál légköri viszonyok mellett 344 m/s.

C = f * λ, ahol f a frekvenciát és λ a hullámhosszt jelöli.

Egy normál, 6 húros gitár alsó E húrja nyitott állapotban megpengetve kb. 83 Hz-en rezeg. Ennek a frekvenciának hozzávetőlegesen 1 méter a negyed hullámhossza.

Így, ha 1 méterre helyezünk el egy betonfaltól egy mélyfrekvenciás hangsugárzót, a falról visszaverődő hanghullám - a késés miatt – az előre felé meginduló hanghullámot (83 Hz-en) ki fogja oltani. Ezt hívják alacsony frekvenciás fésűszűrésnek és ezen a hangsugárzó hangszínének változtatása nem segít. Sokkal inkább a tervezési fázisban kell erre gondolni és gondosan megválasztani a hangsugárzó helyét a teremben. 

2. ábra - kioltás keletkezik az eszköz mögött található kemény falfelület miatt

Az elhelyezés

A fent említett fizikai megállapításokat alátámasztva nézzük meg a QSC KS széria aktív mélysugárzóit. Mind közül a 12” -os hangszóróval szerelt KS112 rendelkezik a legszélesebb frekvencia átvitellel. 41 Hz-től 108 Hz-ig terjed, de a számítások egyszerűsítése miatt nézzük meg 40 Hz és 110 Hz-es értékekkel.

40 Hz ¼ hullámhossza: 2,15m

110 Hz ¼ hullámhossza: 0,78m

Amennyiben szeretnénk elkerülni az alacsony frekvenciákon történő kioltást, elsősorban azt választhatjuk, hogy a falhoz a lehető legközelebb helyezzük el a hangsugárzókat. Mivel – szinte – nem lesz a fal és az eszköz között távolság, így a visszaverődés is másképpen fog alakulni. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy az alacsony frekvenciás hanghullámok szintje megnő, a hangsugárzó hangképe jelentős mértékben megváltozik, így azt a hangrendszer hangolásánál később kompenzálnunk kell. 

A legegyszerűbb metódus, ha az előző számítások alapján a faltól számítva 0 – 0,78m között, vagy 2,15 méteren túl helyezzük el a mélysugárzónkat.

Kardioid mélysugárzó elhelyezése

Mint azt a közmondás is tartja, a kivétel erősíti a szabályt. A kardioid karakterisztikájú mélysugárzóknál, mint a QSC KS212C, vagy a KS118 (két darab esetén) a lesugárzás nagy mértékben módosul, lényegesen irányítottabb lesz, ami a felhasználást tekintve nagy segítség. A beépített digitális jelfeldolgozó processzornak köszönhetően, a kioltások és összeadódások kardioid üzemmódban (a menüből kiválasztható funkció) számunkra előnyös módon alakulnak. Így a hátrafelé irányuló hullámok kioltódnak, míg az előrefelé (a közönség irányába) sugárzódó hanghullámok összeadódnak. 

Azért ebben az összeállításban is érdemes odafigyelni, hogy a faltól némi távolságot tartsunk, mindkét modell esetében legalább fél métert, így elkerülendő a korábban említett mélysugárzó hangképének negatív változása. 

3. ábra - kardioid mélysugárzók javasolt elhelyezése a falhoz képest

Konklúzió

Ezek alapján láthatjuk, nagyon fontos, hogy pontosan átgondoljuk és kiszámítsuk, hogyan és hová fogjuk helyezni mélysugárzóinkat egy rendezvény alkalmával. Az alkalmazott számítások könnyen megjegyezhetők és alkalmazhatók szinte valamennyi felhasználási formában. 

Forrás: http://blogs.qsc.com


 

2020. szeptember 25. 08:26

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA