MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MacGyver és a digitális távoktatás

MacGyver a nyolcvanas évek Amerikájának kreatív titkos ügynöke volt, aki egy bicskával (svájci) és egy guriga ragasztószalaggal (tape) mindent is megoldott, vagy ha kellett felrobbantott… Persze csak a filmsorozatban.

Nyilván azért szerették nálunk is ezt a kiváló férfiút, mert az általa használt eszközök minden magyar mekkelek alapfelszereltségéhez tartozik. Na erre a magyar genetikában szunnyadó kreativitásra van szükség most a koronavírusos időkben! Az egész oktatás digitális platformra áll át, amihez valljuk be, csak két dolog hiányzik: az eszközök és a tudás. És nem, nem a gyerekek részéről, hiszen ők nagy biztonsággal elvannak a digitális világban. Számtalan segélykérés futott be hozzánk, és próbálunk is eleget tenni ezeknek. A legtöbbször ez egyszerű installálási, kezelői, beállítási probléma, de aki idegenül mozog ebben a közegben, annak életmentő a segítség. Néha azonban eszközöket is csatába kell hívni a siker érdekében, de buli híján éppen tele van a rental raktár…
Segítsünk a közelünkben lévő tanároknak!!

Ha már kölcsön adtuk az összes podcast mikrofonunkat, és nincs már hangkártyánk sem, akkor jöhet a magyar MacGyver! Bemutatunk két pofonegyszerű megoldást ötletadónak, hátha van a környezetekben olyan, akin ilyen könnyen tudtok segíteni. Csak a kézenfekvő dolgok nem mindig ugranak be elsőre…

Azért egy Audio-Technica AT2020USB+ mikrofon nem túlzás?

Normál körülmények között igen. De ha már minden eszköz elfogyott, és jó lenne egy laptop mérsékelt beépített mikrofonját kiváltani valami jobbra, akkor beugrik: Hoppá van még egy AT2020USB+ mikrofonunk! Ez a nagyon népszerű AT2020 kondenzátor stúdiómikrofon hangkártyával egybeépített változata. Van egy benne egy minőségi A/D konverter, valamint fejhallgató kimenet a késésmentes monitorozás érdekében és a céljának megfelelően USB-s kimenet. A monitor funkció most számunkra érdektelen, de egy USB A-B kábellel (nyomtató kábel) könnyen a számítógéphez csatlakoztatható. Az eszköz „plug and play”, azaz pár másodperc alatt telepíti az operációs rendszer, és már csak ki kell választani, hogy őt szeretnénk használni, és tádááá…, máris kiváló a hangminőség: mehet a tanítás!

Nem túlzás? De. Soha nem adnék ilyen mikrofont online meeting-hez, mert fölösleges ez a minőség. De most probléma megoldva: pipa!

Még egy hangkártyának lennie kell!

Ismerős az az érzés, amikor ülsz három kiló vegyes csavar felett, találtál már három egyformát, de kellene még egy? Az nem lehet, hogy nincs még egy!
Zongora és ének távoktatást kell megoldani. Digit zongora, KORG Grandstage 73, felső kategória, XLR és TRS kimenetek, nem lehet gond bekötni. Kell még egy mikrofon is, persze, ez sem gond, momentán az összes bent van. De hangkártya? Az egy sincs!
Haladjunk sorjában: a zongora és a mikrofon jelét össze kell keverni, erre elég egy Allen&Heath ZED10-es. Hoppá! Álljunk meg egy kicsit! Hiszen abban 2x2-es USB port van, éééés meg is van a hangkártyánk! A zongora monó kimenetéről irány a keverő line bemenete. Persze sztereóban is be lehet kötni, de nem tudni, hogy a túlsó oldalon milyen cuccon hallgatják, így biztos, hogy átjut minden hang. Egy Audio-Technica AE6100-as dinamikus mikrofont választottam, gémes állványra, és irány a mikrofon bemenetre. Kössük az aktív monitorra, és már szól is! A ZED10 szintén „plug and play”, rövid homokórázás után már csak a programban kell kiválasztani. Öröm és … De nem jó! Az AE6100 hiperkardioid mikrofon, nem kényelmes egész nap úgy tanítani, hogy közvetlenül bele kell beszélni. Oké, jogos. Tegyünk be egy AE5100-t! Az AE5100 ugyan egy nagymembrános kardioid kondenzátor hangszermikrofon, de messzebb lehet rakni, és kiválóan veszi a beszédet is. Normál esetben főként overhead-nek, vagy akusztikus hangszerek mikrofonozásához használjuk. Van benne 80Hz-en egy mélyvágó szűrő, most ez is nagy segítség. Kiváló a hangja, nagyobb területen lehet mozogni előtte, de esetleg valami más? Már-már sarkos véleményt akarsz magadban megfogalmazni az izgága zenetanárokról, de aztán beugrik: van nekünk egy lábdob mikrofonunk, az megoldja a problémát! Láááábdob mikrofon????

A jó öreg ATM87R csempe! Hány lábdob hangját mentette meg már, de most végre eredeti rendeltetésének megfelelően dolgozhat, határfelület mikrofonként. Van benne mélyvágó szűrő is, ideális beszédérthetőség és maximálisan szabad mozgás. Igényesen és macgyveresen egy négyrét hajtott szivacslapra téve a mechanikus zajok ellen. Pipa!
Állj! Nem jó, gerjed! Hát, hogy a viharba ne gerjedne, hiszen szól a monitorban is! Semmi gond: monitort átkötni az auxra, így külön állítható a helyi hang és az internetes hang. Csíny letudva!

Légy te is MacGyver, segíts!

Úgyis otthon ülsz, úgysincs koncert, kérlek segíts a környezetedben élő tanároknak, diákoknak, hiszen az ilyen apró kis ötletek is elősegíthetik az oktatást! Sose felejtsd, ami nekünk kézenfekvő, másnak csodát jelenthet!
De használj maszkot, és moss kezet!
 
Hermann János
audmax.hu


2020. március 21. 11:25

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA