MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

LORD - 45 év Rock and roll

A Lord az más... Balogh József (RIP) szövegeire épített veretes magyar Hard Rock Legenda, napjainkra új életre lelt Misi és Erős Attila dalaival, Főleg Pohl szövegekkel építkezve, progresszívabb sound-okkal felvértezve, érkezik az életünkbe a szokásos pozitív mondanivalóval és tökéletesen ütő hangképekkel. A sztár allűröktől mentes, mindenkivel barátságos énekessel, Pohl Misivel beszélgettünk az új album és természetesen a jubileumi nagy koncert kapcsán.

45 éves a zenekar, amihez először is szívből gratulálok! Mi a siker titka?

Ha titok lenne – nem osztanám meg senkivel sem... - de nincs titok! Az emberek eszén keresztül a szívükre, érzéseikre hatunk, akár a zeneiségünkben, vagy a szövegeket tekintve is. Ebből ered a jellegzetes dallam és szövegvilágunk, ami senki máshoz nem hasonlítható. Ezt a 45 évet azért sikerült megélni, mert hitelesek vagyunk a rajongók és saját magunk szemében is.
A rajongóknak meg külön köszönet! - mert nélkülük ez nem sikerülhetett volna.

Fantasztikus pillanatokat okozott a 80-as évek végén az akkori fiatalságnak – a karcos gitárokkal érkező Lord hangzás a Big City Lights címet viselő debüt albumon, amit a Sica Sound nevű osztrák stúdióban rögzítettetek.

Már nagyon régen volt. Mai ésszel visszagondolva, nagyon amatőrök voltunk, csak gondoltuk, hogy tudjuk és értjük a rock and rollt! Ha nincs ott a stúdióban egy tüneményes ember, akit Joe Schneidernek hívtak – ő volt a hangmérnök -, akkor nem készült volna el egy olyan fantasztikus anyag ami, még ma is megállja a helyét. Neki köszönhetjük!

Hogy emlékszel a történetre?

Az ausztriai Oberwart-ban dolgoztunk a Sica Sound Stúdióban, ahol a kor elvárásainak is bőségesen megfelelő feltételek voltak már akkor. Joe segítőkészsége és zene iránti alázata simán összhangba került a Lorddal. A Big City Lights Ausztriában jelent meg. A Szemedben a csillagok és a Ragadozók album felvételei is itt készültek egyébként. Mindig törekedtünk a maximális hangzás lehetőségének az elérésére.

A kilencvenes évek második fele mennyire volt hullámvölgy?

Pont annyira mint a többi rock csapat számára. Nehezen, de túléltük a dolgot és már nem is akarunk rá emlékezni. Nem adtuk fel – és az élet bebizonyította a sikerrel, hogy van jövőnk.

Igen! Végre elértétek a célt a kétezres évek elejétől töretlen lendülettel, új albumokkal és sok koncerttel dübörög a Lord.

Dolgozunk és szeretettel végezzük a munkánkat. Jó a hangulat a zenekarban. Összetartás és egymás tisztelete jellemzi a légkört. Erős Attila nemcsak kiváló gitáros, hanem nagyon jó zeneszerző is, akárcsak Gidó, vagy Márk is. Jómagam is hoztam pár dalt. Mindenki kiveszi a részét a munkából.

Szemmel láthatóan minden Lord koncert egy ünnep a rajongóknak, hogy látjátok Ti?

Mi is így gondoljuk. Jól esik átélni a koncertek fergeteges atmoszféráját, a zenekar és közönsége együtt lüktetését, hullámzását. Mindig várjuk a következő koncertet, - a legközvetlenebb kontaktot a közönségünkkel.

Hogy fogadtátok a szomorú hírt Vida Feriről?

Nagyon sajnáljuk, hogy így történt. Nyugodjon békében! Méltóképpen fogunk megemlékezni Róla és a többiekről is, Nádas Károlyról, Balogh Józsefről és Sipőcz Ernőről a szülinapi bulin.

Új albummal is készültök a jubileum jegyében, melyről a Hargita című dal már meghallgatható. Hogy álltok a munkával?

Jelentem elkészült az anyag! Brutális jól sikerült, változatos album lett.

Hol rögzítettétek a korongot?

A Gramy stúdióban vettük fel a dalokat. Gyulai Zsolt és Beke Márk hangmérnökök segítségével és szakértelmével. Az eredményt hallhatják is a rajongók a szombati megjelenést követően. A Hargita című dalt Attila hozta, majd az Ismerős Arcok frontembere, Nyerges Attila dalszövegével vált véglegessé.

Február 11- én szombaton születésnapi Lord koncert lesz a Papp László Sportarénában. Mire számíthatnak a rajongók, milyen műsorral készültök?

Elsősorban ránk és arra, hogy maximálisan odarakjuk magunkat, ahogy szoktuk, amit elvárnak tőlünk a rajongóink. Az első kislemezünktől a most megjelenő új albumunkig bezárólag az összes Lord lemezről fogunk dalokat játszani. Hosszú este elé nézünk, összesen 37 dal fog elhangzani. Nem kevés! Már nagyon várjuk az ünnepi estét az Arénában.

Fény- és hangtechnika terén is lesz valami ünnepi a koncerten?

Ehhez én konkrétan nem értek, de annyit tudok, hogy hangból és fényből a legjobbat pakolják ki, ami nálunk megtalálható. Az Omega hangtechnika mellett Led falak és látványos vizuális elemek színesítik a Lord születésnapot.

Nagyon sok sikert - és további kitartó szenvedélyt kívánok Nektek!

Gergácz László


2017. február 9. 20:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA