MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Lombos Úr megrakja a tüzet egy francia neosoul producer zenéjére

Lombos Úr, polgári nevén Lombos Marci új dallal jött ki, méghozzá tőle szokatlan stílusban és műfajban. 2002 óta mint dalszövegíró dolgozik a hazai könnyűzenei piacon, így mindig is egyértelmű volt, hogy mint énekes, csak saját maga által írt gondolatokat ad elő. Ezért is meglepő, hogy éppen egy magyar népdal a következő választás.

“Könnyűzene-függő vagyok, ráadásul az afro vonalért élek-halok! Jazz-t, hip-hop-ot, soult és r’n’b-t hallgatok leginkább - mostanában pedig trap-et is hoz haza a legnagyobb lányom -, de egy évvel ezelőtt Oláh Dezsőék kiváló triójával, a Trio a’la Kodállyal léptem fel… modern, inspiráló és nagyon finom felfogásban játszanak Kodály gyűjtéseket, és annyira rám, az én stílusomra hangszerelték az “A csitári hegyek alatt” és a “Kiskece lányom” című dalokat, hogy izzani kezdtem: Jaj de jó! Lehet magyar népdalt így is?”

A track persze kicsit sem lett népdalos. Olyannyira nem, hogy egy francia neosoul producer - FASOL PROD - készítette a zenei alapot!

“Éppen a Hangszert a kézbe előadására készültem, és dalokat kerestem, amelyek ugyanazt a témát járják körül, amikor rátaláltam FASOL zenéire! Nagyon tetszettek. Annyira a fülemben volt az előadás miatt a Megrakják a tüzet dallama, hogy szinte mindenre azt énekeltem… egyszercsak, az egyik dalt hallgatva éreztem, hogy ez kell nekem! Megkerestem Őt a neten, írtam neki, persze azt is, ho gy nem saját szerzemény lesz, hanem magyar népdal feldolgozás.”

Közreműködő is van a dalban, méghozzá Dennert Árpi, akit jazz-szaxofonosként tart számon a magyar zenei élet.

“Árpit, úgy embert, mint zenészt nagyon szeretem… tagja a formációnak is, amit Juhász Attival csinálunk! Amellett, hogy fantasztikus zenész, kifejezetten jó hatással van rám, és szerintem ez fontos, amikor alkotunk vagy éppen színpadra állunk! Örülök, hogy volt kedve részt venni a dal elkészítésében, mert csodát műveltek ketten… Ő és a szoprán-szaxofonja.”

A Megrakják a tüzet rádióban egyébként április 2-án debütál, méghozzá a 90.9 Jazzy-n a JazzKovácsban, ahol Marci beszél is néhány percet a dal elkészítéséről.

“Még el is gondolkodtam, hogy mi van, ha úgy hozza a sors, hogy április 1-jén, bolondok napján jön ki a dal. Aztán úgy voltam vele, maximum azt hiszik az emberek, hogy ez valami vicc! Különben kicsit az… bár sokat gyakorlok, és a “munkaidőm” nagy részét a zene tölti ki, egy kicsit mindig játékként fogom fel azt, amit csinálok!”


2017. március 29. 20:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA