MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Krétapor

A krétapor finom elosztású kálciumkarbonát, 1 kg-os kiszerelésben. Alapozásnál töltőanyag, festék készítésénél a bevonatok mechanikai tulajdonságait befolyásolja. És persze ebből préselik magát a krétát. Régen a tanárokat onnan ismertük meg, hogy mindig krétaporos volt a zsebük, a kezük... A hangtechnikai oktatásról, a hangtechnikus képzésről beszélgetünk Hermann Jánossal a Szent György Hang és Filmművészeti Technikum szakmai vezető tanárával.

Vége a tanításnak, kezdődik a vakáció! Csupa öröm a tanárok élete, le lehet mosni a krétaport!

Igen, amikor kezdő villamosmérnökként visszahívtak az egyetemre tanítani, nem csak a kezem volt krétaporos, de a ruhám is! Aztán a Power Pointtal átalakult a tanítás, kiszélesedtek a lehetőségek, de a kréta maradt. Azt szoktam mondani: Műszaki ember a problémát úgy oldja meg, hogy rajzol! Ma már nincs krétapor: vastag filccel rajzolsz egy műanyag lapra...

Nehéz év volt...

Duplán is: megújult a hangtechnikai szakma oktatása, a régi hangmester képzés helyébe a hangtechnikus lépett, debütált az új tananyag, és mindent megkevert a covid. Szerencsére mi a suliban zökkenőmentesen álltunk át a távoktatásra, de azért a huszonvalahány kis kocka a monitoron nem ugyanaz, mint huszonvalahány szempár a valóságban.

Részt vettél az új hangtechnikusi szakmai anyag kidolgozásában. Maradt benned kérdőjel?

A hangtechnikával foglalkozó szakemberek képzésének alapjait Kishonti Pista tette le, elévülhetetlen érdemeket szerezve, és biztos hátteret adva a szakmának. A hangtechnikus összetett szakma: egyfelöl komoly műszaki ismereteket igényel, másfelől művészi érzék is kell hozzá, na meg némi pszichológia, hiszen zenészekkel dolgozol együtt... Az arányokról még vita folyik. De a viccet félretéve, a műszaki fejlődés a hangtechnikában is bődületes, a digitális technika minden területen meghatározó. A gyorsan változó technikai feltételekkel az oktatásnak is haladnia kell, ezért időről időre át kell dolgozni a tananyagot. Erre most adódott lehetőség, és nagy megtiszteltetés, hogy részt vehettem benne.

Lőrinc Gyuri tanár, hangmérnök barátommal állítottuk össze a tanulmányi és vizsgakövetelményeket. A magyar szakmai oktatás alapja egy keretrendszer, egy táblázat, amibe be kell gyömöszölni az összes szakmát. De amelyik struktúra jól működik mondjuk a gépiparban, ami tisztán műszaki szakma, az bizony szorosnak bizonyult a fele művészet, fele műszaki területen. (Ezeket a szakmákat fogja össze a kreatív ágazat.) A HANOSZ tagjainak segítségével feltérképeztük, hogy mi a szakma elvárása, milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie egy végzett hangtechnikusnak. (A Hangszeresek Országos Szövetsége a magyarországi hangszeres és hangtechnikai cégek tömörülése.) Ennek megfelelően alakítottuk ki a tudásanyagot, és ezt gyömöszöltük bele a sablonba. Hosszú viták után a minisztériummal mindketten elmentünk a falig a kompromisszumokban. A tananyag tartalmaz mindent, amit tudni érdemes, a formán, a kereten, a sablonon még lehetne változtatni. De ez a kreatív ágazat, az iskolák megoldják kreatívan.

A hangtechnikus szerteágazó szakma. Nagy vonalakban hogyan néz ki a képzés?

Öt éves, és két éves, érettségi utáni iskolarendszerű képzés létezik. Az öt éves képzésre az általános iskolából érkeznek a diákok, négy évig tanulják a technikumban a közismereti tárgyakat, mellette kevés óraszámban már szakmát is. Az ötödik év tömény szakma. Negyedik végén értettségit lehet tenni matekból, történelemből, angolból, stb. A szakmai vizsga az ötödik év végén van.

A két éves nappali képzés előfeltétele az érettségi. A tananyag mindkét képzési formában azonos. A szakma mellett tanulnak vállalkozási ismereteket, szakmai angolt, biztonságtechnikát, tűzvédelmet, művészettörténetet. Az első részben két nagyon komoly, nagy óraszámú alapozó tárgy van, a Zenei alapismeretek és a Hangtechnikai ismeretek. A zenei alapismeretek a kottánál kezdődik, a hallás fiziológiájával folytatódik, a hangszerismeret, a MIDI, az audio jelek feldolgozásán át jutunk a klasszikus zene és rockzene történethez. Ez nem az évszámokról szól, hanem főként a zenei korszakokról, stílusokról, stílusjegyekről. A hangtechnikai alapok a hang tulajdonságaival, rezgésekkel, hullámokkal, az audio jelek vizsgálatával, elektrotechnikával, elektroakusztikai átalakítókkal, akusztikával és műszaki ismeretekkel foglalkozik. Ide kell némi matek is, de ki lehet bírni. Másodikban tanulnak élő hangot, stúdió hangot, média és filmhangot. Az élő (színpadi) hang részben rendezvénnyel, koncertek, színházi előadások hangosításával, a stúdióban mikrofonozással, felvétel készítéssel, keveréssel, digitális utómunkával és maszteringgel foglalkoznak. A média hang a TV, rádió, Internet hangját veszi górcső alá, a filmhang a szájszinkron, a sound design világába enged bepillantást. Mindkét oktatási forma egy kemény vizsgával zárul.

Úgy hallom, aki arra gondolt, hogy ellébecol nálatok két évet, az rosszul számolt.

Igen. Ez az egyik legnehezebb szakmai vizsga. Szeretnénk a szakma megbecsülését képzett szakemberek kibocsájtásával segíteni. Persze a szakmai vizsga még kevés. A nálunk megszerzett tudáshoz a szakmai rutint is meg kell szerezni, de ezt már hangtechnikusként dolgozva valamely szakterületen. Hajlamosak az iparági szereplők azt hinni, hogy egy frissen végzett már mindent tud. Ez nincs így. Megfelelő alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy nagyon hamar felvértezze magát szakmai tapasztalatokkal.

A hangosító nem hangtechnikus?

A hangosító a hangtechnikus szakma részszakképzése. A hangtechnikusi szakma élő hang részét tanulják, azaz a zenei és hangtechnikai alapismereteket, és a hangosítást, azaz az élő hang tananyagát. Csak felnőttképzésben oktatható. Tavaly kidolgoztunk hozzá egy távoktatási formát, amire ez a cikk megjelenik már végzett is az első csoport. A hangosító szakmában dolgozók nagy többségének nincs szakirányú végzettsége, ezért nekik nagy segítség a munka mellett távoktatásban lehet megszerezni a bizonyítványt. Tudomásom szerint nemsokára pályázni is lehet a hangosító tanfolyamra, így akár díjtalanul is megszerezhető lesz a szakképesítés.

Írtál egy négyszáz oldalas tankönyvet is...

Ötszáz oldal, de ki számolja! Komolyra fordítva igen, a tananyagfejlesztés mellett írtam egy tankönyvet a hangtechnikai alapismeretek tárgyhoz, valóban ötszáz oldal, de ugyanannyi ábra is van benne, így talán nem annyira rémisztő a nagysága, de ez a képzés legnagyobb óraszámú tárgya. Van hozzá egy munkafüzet is. Nagy segítséget kaptam Kovács Dénestől, aki lektorálta a könyvet. Nem akarok spoilerezni, de nemsokára a zenei alapismeretekhez is elkészül Szabó Karesz könyve.

A Szent György Technikum hogyan várja a diákokat?

Már zajlanak a felvételik, de aki lemaradt, vagy most nem tudta megugrani a lécet, ne keseredjen el, augusztusban lesz pótfelvételi is. Nálunk minden szakmai tanár a hangtechnikai, zenei iparban dolgozik, így naprakész tudással és hatalmas tapasztalattal rendelkezik. Az iskolának saját stúdiója van, és élvezi a HANOSZ szakmai támogatását. Elfogultság nélkül mondhatom, nincs még egy ilyen iskola, érdemes bekukkantani hozzánk: www.szgyf.hu.

Most is két vizsga között beszélgetünk, ha vége a vizsgának szabad a nyár?

De jó is lenne! Mint a kollégáim én is a hangtechnikai iparban dolgozom, ott nincs szünet. E mellett gőzerővel folyik az alapfokú könnyűzenei képzés kialakítása, és ezerrel várom július végét: jön a Gitármánia Tábor, ahol a srácok a suliból a szakmai gyakorlatot töltik. Csupa zene és egy nagy család a tábor, minden évben érzelmi, lelki feltöltődés.

Andrásik Remo


2021. május 30. 08:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA