MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a tizenkettedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év tizenkettedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

MÜLLER PÉTER SZIÁMI, BÉRCZESI RÓBERT ÉS A HIPERKARMA - CSILLAGTÚRA
Március huszonhatodikán tizenkét könnyed alter-pop dallal megjelent Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi legújabb közös lemeze. Ennek érkezett meg az egyik előfutára az év tizenkettedik hetében, amelyhez hangulatos roadmovie-t álmodtak meg.

„Mint a kés a vajban. Elképesztő tempóban és színvonalon jönnek sorra az ötletekre-szövegekre Robi egy szál gitáros, telitalálatos megfejtései. Ebben a sorozatban idáig összesen száz dal született derűs összhangban.” – mondta el a „CSILLAGTÚRA” kapcsán Péter.
“A Müller Péter Sziámi való közös munka számomra elsősorban egy zenei kaland, mivel ebben a projektben a dalszövegekbe én csak minimális szinten folyok bele. A klasszikus szöveg-zene szerzőpáros felállásban dolgozunk, és működésünk eddigi három éve alatt kereken száz dalt írtunk meg együtt, amelyből harmincegy már napvilágot is látott vagy HIPERKARMA-dalként (Varázshegy, Óvni Foglak, Az Én Hősöm), vagy Napidalok-albumokon (Napidalok 1, Napidalok 2 – Képzeld Magad!), és idén érkezik a harmadik közös dalcsokor, amely a CSILLAGTÚRA címet viseli, Péterrel énekelünk rajta, a számait pedig a HIPERKARMA zenekar játszotta fel.” – tette hozzá Bérczesi.


MAJRÉ, SOSEHOL, MEHRINGER – EGYFORMÁK
Mehringer Macival és sosehol (Illés Ferenc) producerrel karöltve alkotta meg legújabb számát Majré. Az „Egyformák”-hoz Pál Ákos rendezésében készült videóklip.

„Átmentem Ferihez, aki elkezdett dolgozni ezen az alapon. Eleinte még nem annyira éreztem, de úgy voltam vele, hogy valamit mégiscsak megpróbálok kitalálni rá. Ha elsőre nem sikerül dallamot írni, általában el is engedem, most először fordult elő velem, hogy újra nekifutottam. Elengedtem magam és elkezdtem dúdolgatni, ami pedig ebből lett, mindkettőnknek nagyon tetszett. Fel is vettük a demót, hazafele menet pedig vagy tízszer meghallgattam. Feri megmutatta Marcinak, én pedig egyszer csak arra eszméltem, hogy létrejött egy csoport, amibe már küldött is egy verzét és egy gitártémát” – árulta el Majré. „Máshogy írtunk Marcival, ő nagyon szókimondó, direkt és nyers, az én részem ezen a dalon szerintem inkább analitikus és rezignált jellegű. Nem tudtam, ezek hogyan találkoznak majd egymással, aztán Feri rávilágított, hogy ez a kétféle attitűd dinamikusabbá teszi a dalt. Az alap viszonylag monoton, de az egymástól nagyban különböző soroktól mégsem egyhangú. A generációja egyik legjobb hangjának tartom és nagyon karizmatikus előadónak. Azt is különösen szeretem, amikor a végén együtt énekelünk. Nagyon zökkenőmentes és inspiráló volt együtt dolgozni Ferivel. Ebben a szakmában nem magától értetődő, hogy valaki ilyen alázattal gondoz egy dalt, éreztem, hogy neki is fontos az egész” – tette még hozzá.


RÁCZ GERGŐ, KNOLL GABI, BURAI KRISZTIÁN - 100 ÉV
Ugyancsak együttműködésben gondolkodott Burai Krisztián is. A „100 év” megalkotásában Knoll Gabi, valamint Rácz Gergő támogatták, a végeredmény pedig a 60-as, 70-es évek klasszikus soul zenéje lett modern, new wave köntösbe bújtatva. A szerzeményhez Leholegacy kreált klipet.

„A dalhoz Leho egy már-már netflixes produkcióra emlékeztető, szenvedélyes klipet álmodott meg, amely ötvözi a vintage és a modern filmes elemeket. A közös munka mindig felüdülés. Tudtam, hogy ehhez a dalhoz Gabi énektudása, hangszíne lesz az a plusz, amire szükség van. Úgy érzem. hármunk egyvelegével vált a 100 év egy teljes egésszé.” – nyilatkozta Burai.


ZSÉDA, DOLHAI ATTILA – EGY ÖLELÉS A VILÁG
Klasszikus duettel jelentkezett Zséda és Dolhai Attila. Az „Egy ölelés a világ” a hűség fontosságára hívja fel a figyelmet, szerzői között pedig olyanokat jegyezhetünk, mint Létray Ákos, Geszti Péter, továbbá Moldvai Márk.

„Hogy most miért pont az „Egy ölelés a világgal” jelentünk meg, annak több oka is van, de leginkább talán az motivált, hogy úgy érzem, most nagy szükség van valódi, letisztultan szép dolgokra a világban. Ez a dal nekem ilyen. Klasszikus szépségű, nagyívű dallam, fontos mondanivaló, olyan üzenet, ami most nagyon is időszerű” – mondta el Zséda.


EKANEM BÁLINT – VISSZATALÁLSZ
Új albumra készül Ekanem Bálint. A korong előfutárát már a héten leszállította „Visszatalálsz” címmel, amelyhez Puskás-Dallos Peti rendezett klipet.

„A Visszatalálsz a reményvesztettekhez és mindazokhoz szól, akik úgy érzik, nincs számukra kiút. A hitünkbe kell kapaszkodni: ha így teszünk, akkor sikerülni fog, bármi is a cél. A dal másik igen fontos mondanivalója, hogy mindenben meg kell találni a szépet, a jót. Március 17-e a születésnapom, és azért döntöttem úgy, hogy ezen a napon kerüljön ki a dal, mert ilyenkor mindig rengeteg szeretetet és kedvességet kapok, a dallal pedig viszonozni szeretném mindezt: ez az én ajándékom.” – mondta el Bálint. „Az erdő a rohanó világunk akadályait, a tó és a víz a mélypontot, a kápolna a hitet szimbolizálja számomra. Különleges élmény volt a forgatás, mert Peti mellett a volt szobatársam és egyben legkedvesebb barátom, Tóth Levente is segített nekünk. Már tavaly szerettem volna kijönni a dallal, de az élet közbeszólt: a szakdolgozatírás, vizsgák és egyéb teendők mellett sajnos nem sikerült, most viszont végre eljött a pillanat. Az album az Ébredés címet kapja majd, mert társadalmi problémákra szeretném felhívni a figyelmet a rajta szereplő dalokkal.”- árulta még el az előadó.


CARI – LOSER
A függőségekkel való megküzdésre fókuszál új, angol nyelvű számában CARI.

„Ez a dal nagyon sokat jelent számomra, elég mély témát dolgoztam fel benne: az alkohollal, tudatmódosító szerekkel kapcsolatos problémákat, traumák feldolgozását. Nem most született, még régebben írtam, mikor jobban az elején jártam ennek az útnak. A józansággal járó nehézségekről akartam magamból mindent kiírni. Amellett, hogy magamnak, terápiás céllal írtam a dalt, azért is készítettem, hogyha más is küzd ilyen jellegű problémákkal, és próbálja kihúzni magát ebből a gödörből, már józanul navigálja az életét, vagy akár úton van efelé, legyen kapaszkodója. Ha úgy érzi, hogy semmi sem segít, és bármilyen jól van, egy lúzernek érzi magát, legalább azt érezze, hogy nincs egyedül ezzel, hiszen ez nem egy lineáris út, de folyamatosan fejlődik közben az ember. Egy klasszikus pop-punk dal született, amiben szerettem volna ezt a régiesebb punk hangzást is hozni. A producer Zeller volt, vele dolgoztunk együtt rajta.” A dalhoz szövegvideó is készült, ami szintén ebbe a koncepcióba ül bele: „A videót Dragovoja Drinnel csináltuk, amiben a vezérgondolat a dalhoz hasonlóan az volt, hogy megidézzük kicsit a régebbi punk klipek vibe-ját.” – mesélte CARI.


CARSON COMA - PAUL MCCARTNEY HALOTT
Eddigi legromantikusabb dalával jött elő a Carson Coma. A szerzeményhez Fekete Xénia rendezett klipet.

,,A dal címe a Paul McCartney halott elnevezésű konteóból adódik, miszerint a neves zenész 1966-ban elhunyt és a Beatles fennmaradása érdekében egy dublőrrel helyettesítették. A különféle összeesküvés-elméletekre reagáló refrén mellett egyébként egy szerelmes számról van szó, az egyik eddigi legromantikusabb Carson Coma dalról. Félresikerült egyéjszakás kalandok, laposföldhívők, szétvert barcelonai lakások, megérkezés. Régóta szerettünk volna már egy fekete-fehér klipet, ez ennek szellemében pedig az 50-es évek rossz sci-fi filmjeire utal, tele az Ed Wood-féle bakikkal.” – árulta el Héra Barnabás.


PALO CANTO - HEALING SOUND
Organikus gitárhangokkal, harmonikus electronica ütemekkel, nem evilági kántálásnak ható vokálokkal fűszerezte legújabb számát a Palo Canto. A dalban Nóvé Soma vokálja hallható, a hozzá készített kisfilmben pedig az utazás metaforikus képe jelenik meg.

„Az évet egy nagymarosi alkotótáborozással indítottuk, ahol összetettük az ősszel megjelenő lemezünk gerincét, itt finalizáltuk a Healing Sound című dalt is. Már a dal születésénél éreztük, hogy számunkra különleges lesz, és, hogy jól illene rá Soma hangja, akivel ismét öröm volt együtt dolgozni. Az eddig megjelent dalok közül talán ez a legkevésbé dinamikus,, illetve a legszellősebb, de úgy érezzük, hogy kezdjük megtalálni a saját hangzásunkat.” - mesélte a duó.


YEWO – BÁLNA
Az elmúlást járja körül a YEWO új száma, avagy a „Bálna”.

„A dal születését a megvalósításáig  egy  többszörös újrakezdés jellemezte. A témáját Zoli találta ki, kb 3 éve és egészében mostanra állt össze. Először Felvettük a dalt egy tempóban az összes részével együtt még 2021-ben, de valahogy a zenei alap nem működött. Ezért pakolgattuk a részeket, került még rá pár gitár sáv, és egy prózai rész, megszületett a szöveg amivel véglegesen egységgé vált a dal.” - mondta el Tóth Péter, a dal producere.


SERGŐ SÁRA - LEMERÜLT AKKU
Megjelent Sergő Sára „Lemerült akku” című száma is, amelyhez  összművészeti megoldásokkal rendelkező videoklipet álmodtak meg. A dal producere Ligeti Gyuri volt, a master teendőkért pedig Szabó Szebasztián felelt.

„A klip koncepciója az volt, hogy bemutassuk, hogyan változik és váltakozik a konfliktusaink által bennünk élő "feltöltött és lemerült állapot". Ebben a folyamatban nem csupán az élénk, színes ruhák, de az ételfestékes lufik is segítségünkre voltak…”  - árulta el Sára a klip kapcsán.


KISSBABA – VASTAPS
Áprilisban adja ki első szóló lemezét Kissbaba.  A trap előadó txybandival közösen alkotta meg „MONOPOLY” anyagát, egy-egy kollabra beszállt AKC Kretta és AKC Damigo is, de kapunk egy szeletet Lenszkij, pataki, t4g és a portugál származású CHVPO munkásságából is. A korongot a héten a „Vastaps” számmal vezette fel az előadó.

„Tetszett a koncepció, hogy azzal kezdjem a legújabb albumprojektemet, amivel egy jó produkció végződni szokott, „Vastapssal”. Ez a szám relatív hamar és problémamentesen megvolt a lemezre, ami elég nagy szerepet játszott, hogy ő legyen az előfutár. Régen írtam olyan dalt, ami ennyire én vagyok, nemcsak egy fejezetet ír le az életemben, hanem egy átfogóbb helyzetjelentés” – mesélte Kissbaba.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. március 30. 11:54

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA