MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a negyvenedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év negyvenedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

PLATON KARATEV – NEM FELELHET
Jövő év elején jelenik meg a 2016 óta aktív Platon Karataev zenekar negyedik stúdióalbuma, a „Napkötöző”. A héten erről a korongról szállított le előfutárt a formáció, amelynek klipjében Mácsai Pál és Körmöczi Bence szerepel.

„2021 nyarán jött egy ötlet egy videókliphez olyan képekkel, mint a tisztaságot, ártatlanságot szimbolizáló gyermek; az embert jelképező föld; az ég, ami az emberen túlmutat; a madár, ami összeköti az eget a földdel; a tiszta jelenlétet kifejező kő; és az Ember, a maga létezésbe vetettségével. Erről szól ez a rövidfilm, hogy hogyan tűnnek el a madarak, majd szűnik meg a tisztaság, és mi az ember útja, hogy a kövekből újra madarak legyenek. Amikor Vecsei H. Miklós megkeresett, hogy csináljunk egy Csoóri Sándor versmegzenésítést, nem egy írást választottam, hanem egy olyan szöveg felé indultam el, melyben egyszerre van jelen az ő szellemisége és az én világom, miközben ehhez a klipötlethez írtam a dalt. Éreztem, hogy itt mindenképpen filmes gondolkodásmódra lenne szükség, így megkerestem Topolánszky Tamást, akit a Magasságok és mélységek kapcsán ismertem meg, aminek mi írtuk a főcímdalát, a Létrát.” - mondta el Balla Gergely.

„Ritka az az együttállás, amikor alkotóként és emberileg is azonnal megvan a kapcsolódás. A Platon Karataev zenéje mindig is közel állt hozzám (szerelem első hallásra), így amikor megkerestek, hogy dolgozzunk együtt, igyekeztem a legnagyobb felelősségtudattal nekivágni a forgatásnak. Abban mindketten egyetértettünk, hogy ennek a dalnak többre van szüksége egy »mezei« videóklipnél: történetet akartunk mesélni. Gergő hozott nekem egy koncepciót, amely a zenekarra jellemző szimbólumrendszerből épült fel. Ezt egy picit továbbgondoltam, majd egy loop szerkezetű rövidfilmmé dolgoztam ki. A képi megvalósításban segítségünkre volt a Sparks legmodernebb mozikamerája, saját szovjet vintage objektívjeim és természetesen Dévényi Zoltán operatőr barátom csillagszeme is. De természetesen nincs olyan film, ami elkészült volna, legfeljebb abbahagyják a készítését. Mi ezt itt hagytuk abba. Hála érte!” – tette hozzá Topolánszky Tamás Yvan.


ANIMAL CANNIBALS - MIT MONDHATNÉK MÉG?
Október tizenkilencedikén érkezik a Máté Péter-díjas Animal Cannibals tizenkilencedik albuma. Ennek a munkának a beharangozója a nemrég megjelent „Mit mondhatnék még?” track, ami egy lyric videó kíséretében érkezett meg.

„Imádjuk a 19-es számot. Az első kazettánkra 19 dal fért fel. Aztán a másodikra is. Akkor elhatároztuk, hogy minden albumunkra ennyi szerzeményt teszünk fel. És ez így is van a mai napig. Egyébként 19 éves korunkban írtuk alá a szerződést a Magneotonnal az első lemezünkre és ami a legfontosabb, hogy egy evőkanál fahéjban 19 kalória van” – árulta el Dósa Richárd, azaz Ricsipí. „Több mint 19 éve dolgozunk együtt Gergely Évával, aki ennek a dalnak a szíve. Nekünk Ő Magyarország legjobb énekesnője. Érdekesség, hogy az album felvételekor Éva épp a tengerentúlon volt, úgyhogy végülis ez egy amerikai-magyar produkció lett” – mesélte még Qka MC.


KONYHA – HULLÁMVASÚT
A Praterben, avagy Bécs extrém vidámparkjában forgatta legújabb road moviját a Konyha zenekar. A kisfilmmel a karcos „Hullámvasút” számukat támogatták meg, ami a hónap során megjelenő hatodik albumuk ízelítője is egyben.

„A forgatás elképesztő laza hangulatú volt, kb mint egy jó osztálykirándulás. Panna és a zenekar azzal kezdte az ismerkedést, hogy kéz a kézben felültek a Space Shot nevű játékszörnyre, amely 60 méter magasba lőtte őket csaknem 100 km/h-s sebességgel. Én kihagytam, valószínűleg még mindig keresném a kalapom utána (nevet). Mondanom sem kell, a spontán csapatépítő működött, teljes egyetértésben és vidámság közepette telt a forgatás és ez látszik a végeredményen is!" - nyilatkozta Szepesi Mátyás, a zenekar frontembere.


CZAFFY, YOUNGBOY RALLO - NEKED NEM SZABAD HINNEM
A 2018 óta aktív Czaffy személyében a selfmade generáció egyik erősítését fedezhetjük fel, aki nem csak zenéit álmodja meg, de ha kell klipet rendez, vág, színez. A csajszi február óta „Revolúció” albuma darabjait szállítja le apránként. A hét során egy újabb ilyen track érkezett meg, a „Neked nem szabad hinnem” ráadásul rögtön egy közreműködést jelent. 


CALL ME COYOTE – TRIKOLOR
Szövegcentrikus, pop-rock dalokkal építkező Call Me Coyote kiadta legújabb kislemezét „Trikolor” címmel.

„A Verbunk egy magyaros nemzeti elemeket felvonultató dal, egyfajta válaszként is értelmezhető a klasszikus Belga dalra. Megjelennek benne a népies elemek mellett a hip-hopra jellemző beefek is, persze inkább szatirikus csipkelődő jelleggel semmint valós kritikaként a hazai és a nemzetközi rap/hip-hop színtérre vonatkozóan. Mindkét számra jellemző a történetmesélés és az adott nemzetek tipikus elemeinek kidomborítása. A második dal a lemezen Az Olasz, ami a klasszikus olasz maffia filmek példájából kiindulva a szintén alapvetésnek számító történetmesélős hip-hop hagyományt követi.  Mindkét track megteremti a világát a sírva-vigadós büszke magyar elemekkel és a klasszikus gengszter-sztori újraértelmezésével." – árulta el a produkció.


LETILTOTT ZENEKAR - AMIT A SZÉL SUSOG
Időről-időre te is megéled az emlékek keserédes erejét? Akkor neked szól az idén alakult Letiltott zenekar (Mihályi Dávid, Simon Kolos, Faragó-Kádár Antal és Biermann Áron) újdonsága, ami pontosan ezt a világot ábrázolja „Amit a szél susog” címmel.

„Az amit a szél susog főmotívuma az emlékezet. Azoknak az embereknek állít emléket, akiknek az emléke folyamatosan visszhangzik a mindennapjainkban. Bármennyire is szeretnénk elfelejteni, bármit is teszünk azért, hogy elfelejtsük elvesztésük fájdalmát, az élet és a gondolataink nem hagyják” – mesélte Mihályi Dávid.

„A következő hónapokban szeretnénk felvenni és kiadni pár single-t, illetve októberben forgatjuk az első klipet is, ami terveink szerint még idén megjelenik. Az őszi időszakban kezdjük el a próbálást és a dalok koncertanyaggá formálását. 2025 elején pedig élőben is bemutatkozunk a közönségnek. A tavaszra tervezett első lemez anyagát már együtt, közös alkotómunka során fogjuk a véglegesre csiszolni” – tette hozzá Biermann Áron.

írta, összeállította: Hatos Niki


2024. október 13. 06:01

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA