MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a harmincnegyedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év harmincnegyedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

VÉGH JANKA, TÖRŐCSIK KRISTÓF - FORGÓSZÉL, JÁTSZÓTÁRS
Két dalt is leszállított a héten a Pandóra Projekt dalszerző-énekese, Végh Janka és a Margaret Island egyik alapítója, Törőcsik Kristóf. A duó tavaly álmodta meg a „Forgószél” számot, amelyhez ezúttal Dezső Bálint rendezett klipet. A videóhoz operatőrként Misota Dániel tette hozzá a szükséges pluszt.

„Emlékszem, miközben az akkordokat találtam ki, Janka szinte azonnal megírta a szöveget. Nagyon gyorsan jött az egész” – kezdte Kristóf a dalról. „Mindenféle nyomás nélkül, seperc alatt kiszökött belőlünk, utána viszont sokat ültünk rajta. Végül aztán egy igazi supergroup alakult meg a dalhoz, fantasztikus zenészek segítettek nekünk: Szabó Ábel, Füstös Bálint és Pénzes Máté is hangszert ragadott a kedvünkért, Toldi Miki pedig producerként fogta össze a dalt. Nemrég derült ki, hogy Kristóffal ugyanúgy gondolkodunk a dalról, szinte ugyanazt hordozza magában mindkettőnk számára, pedig nem beszéltük meg előre. Nekem egyszerre méltó búcsú a nagypapámtól, aki sajnos már nem hallhatta végleges formájában, ezen kívül egy korszak lezárása is valakivel, aki nagyon közel áll hozzám.” – tette hozzá Janka.

Janka a másik szerzemény, a „Játszótárs” kapcsán pedig így mesélt: „A Játszótárs az eddigi legintimebb dalom szövegében és gondolatvilágában is. Kristóf és Miki is arra törekedtek, hogy megmaradjon ez a személyesség és egyszerűség. Javarészt ének, vokál és ukulele alkotja a dalt, Miki ezeket csinosítgatta zajokkal, óvatos effektekkel. Azt az érzést próbáltam megörökíteni benne, milyen volt, amikor 18 évesen először szerettem bele valakibe úgy igazán. Közel két évig voltunk együtt, nagyjából ennyi ideje váltak el az útjaink is egymástól. Visszanyúltam ehhez az érzéshez, amikor szerelmes lettem, ezt élem újra a dalban, miközben búcsúzom is tőle. Méltó lezárása ez egy meghatározó korszaknak, és az, hogy Kristóffal és Mikivel dolgoztam a dalon, csak emeli a fontosságát számomra.”


BÖBE – REGGEL
Új videóval zárta idén megjelent EP-jét a hazai popzene egyik kiemelkedő tehetsége, Szécsi Böbe. A „REGGEL” tracket a modern kapcsolatok instabilitása és a commitment-fóbia jelensége ihlette, amit az énekesnő Usztics Pepével közösen alkotott meg.

„Hiába történik meg egy összeveszés, úgyis tudod, hogy másnap reggel az adott ember fog felkelni melletted, és ez így megy körbe-körbe.” – árulta el BÖBE.  A szerzeményhez ismét Bratz baba inspirálta videó készült. "A REGGEL babával azt a belső kettősséget szerettük volna megfogni, amikor az ember egyik fele már tudja, hogy valamit el kellene engedni, de a másik még ragaszkodik hozzá. Olyan ez, mint az ész és a szív vitája. Ezt finoman érzékeltetjük a baba ruházatával is, amelynek két oldala különböző színű. A dobozban pedig egy jövőbe látó varázsgömb is helyet kapott, mert ki ne szeretné látni, hová vezet ez az egész?" – mondta még el.


ZSÉDA, BARILACI – NAPFÉNYTETŐ
Zséda nem akármilyen évet tudhat magáénak, hiszen többek között Ed Sheeran turnéjának hazai állomásán adott koncertet. Az énekesnő ezúttal mediterrán hangulatú, lüktető, középtempójú kollaborációval rázta fel a hetet, amit BariLacival közösen adnak elő. A „Napfénytető” zenéjét Létray Ákos, szövegét Hujber Szabolcs álmodta meg.

„BariLaci generációjának egyik legtehetségesebb előadója, akivel a Dalfutár felvételén találkoztam. Nagyon közel éreztem magamhoz a zenei világát, szenvedélyes előadásmódja nagy hatással volt rám, úgyhogy meghívtam az Újévi Koncertemre a Vígszínházba, vendégnek. A választás a régi nagy kedvencemre a Napfénytetőre esett, ami gyakorlatilag újjászületett ott a Vígszínházban Lacival, és a csodás zenekarommal. Nem volt kérdés, hogy meg kell őrizni ezt a pillanatot, azt ahogyan élőben összeállt, könnyedén lélegzett a dal. A most megjelent felvételen úgy szólal meg, ahogyan ott, élőben, törekedtünk rá, hogy visszaadjuk a stúdió felvételen is az élő koncert varázsát” – mesélte Zséda. „A „Napfénytető” egy igazi klasszikus, gyönyörű lírai dal. Én egészen kicsi korom óta kedvelem az ilyen stílusú számokat, sőt mondhatni ez a stílus áll a szívemhez a legközelebb. Hatalmasat lehet benne énekelni, csodás üzenete van a szeretetről, szerelemről, és az, hogy egy ilyen slágert Zsédával énekelhetek az ő felkérésére... Na ez már csak hab a tortán” – csatlakozott Laci.


B.NAGY RÉKA – KOFFEIN
A kávéhoz hasonlítja a szerelmet újdonságában B. Nagy Réka. Az ismerkedős, randizós időszakot felölelő „Koffein”-hez Körtési András rendezett videóklipet a „Bajos csajok”, illetve „A csaj nem jár egyedül” filmek hangulatában. A szám szövegét Németh Márkkal (nameatmar) közösen írta Réka, a producer pedig toldyouuso volt.

„A dal megírása előtt azon gondolkodtam, mennyire könnyen válhatunk valakinek a függőjévé: hogy az, hogy állandóan vele akarunk lenni és körülötte forognak a gondolataink, már annyira természetes, mint az, hogy ébredés után az első dolgunk felrakni egy kávét. Számomra ilyen az a bizonyos rózsaszín köd is egy kapcsolat elején” – kezdte Réka. “Miután összeállt a zenekarom, kiderült, hogy mindannyian szeretjük a rockos vonalat, így elkészítettük a dalaim rock-os, punk-os átdolgozásait és így játsszuk őket a koncerteken. Nagyon élveztem ezt és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a közönségemtől. Arról számoltak be, hogy jobban tetszik nekik ez a zenei stílus, és látják, hogy én is mennyire élvezem” - tette még hozzá.


BROTHER BELMONT - SUNWIND SONATA
Jósa Tamás több műfajban bizonyított már, jelenleg pedig Brother Belmont néven alkot. A héten kiadott „Sunwind Sonata” a közelgő bemutatkozó albuma előfutára.

„Igazából csak szerettem végre a magam ura lenni. Rengeteg formációval értünk el kisebb-nagyobb sikereket, de soha nem volt egyik sem ténylegesen csak az enyém. Az ötletelgetés alatti kompromisszumcsaták, a színpadra állítás, a pénzügyi tervezgetés, ezek sokszor lettek kerékkötői a dolgoknak. Ez most a saját szólóprojektem, tele olyan társszerzővel és zenésszel, akikben megbízok, de a nagy egészért egyedül én vagyok a felelős.” – árulta el.

„Mindenképp vízparti videót szerettem volna, a legszebb napfényben, Miamit idéző hangulattal. A XI. kerületi öböl a megfelelő szögből tökéletes választásnak bizonyult, és Lerch Peti személyében egy olyan operatőrt nyertem meg, aki tökéletesen a kezem alá dolgozott. Az utómunkát és vágást már saját magam csináltam, majd megbolondítottam mindenféle tengerparti vágóképekkel, nehogy komolyan lehessen venni a dolgot.” – tért ki a forgatásra Brother Belmont.

„Én csak egy srác vagyok, aki imádja ezt a zenét, és szeretné megmutatni a saját elképzeléseit egy lemez formájában. Ezért is akartam a GrundRecords segítségével kiadni, mert egyből észrevettem, hogy hozzám hasonló lemezmániákusokkal van dolgom: még számít a borító, a booklet, a gerinc kinézete, a lemez dinamikája, a dalsorrend. Minden apróság, amibe annak idején fiatal lemezfelfedezőként belezúgtam és a mai napig sem ereszt.” – zárta végül.


HUGO – MENNYORSZÁG (AFC COVER)
Megannyi produkció után immáron szólóban indul útnak  Horváth Charlie unokaöccse. Csaba innentől HUGO néven alkot, aki elsőként egy feldolgozással jött elő, mégpedig az AFC egyik legnagyobb slágerét, a „Mennyország”-ot gondolva újra.  HUGO a dalt  Kovács Zoltán hangszerelővel készítette el, a szerzeményhez Molnár Tomi egykori formációjának, a JETLAG-nek a másik motorja, Czoller Bence rendezett klipet.

„Fiatalon nagyon sokat jártunk karaokézni, csak pár magyar dal volt, amit szerettem énekelni. Köztük volt a Mennyország is. Ha már feldolgozom, akkor egy teljesen más köntösbe szerettem volna bújtatni, szembe menni a rock hangzással. Imádom a nyolcvanas évek analóg szintis hangzásvilágát, ezért kíváncsi voltam, hogy hogyan szólal meg a Mennyország synthwave stílusban.” – árulta el az énekes.

írta, összeállította: Hatos Niki


2024. szeptember 1. 08:44

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA