MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 9. hét megjelenései

Borongós a hangulatod? Vagy éppen ellenkezőleg vidám napokat élsz? Bármelyik oldalon is állsz, az év 9. hetében megjelent zenei anyagok mindkét irányban megmozdíthatnak, erőt adhatnak. 

COMPACT DISCO – ENGEDD EL
A tavasz első napsugarait erősítette fel friss-ropogós szerzeményével a Fonogram-díjas, 15. jubileumát ünneplő Compact Disco. 

„Olykor szükségszerűnek érzem, hogy a hidegebb hónapokban egy jó hangulatú dallal rukkoljunk elő, hogy kicsit előcsalogassuk mindenki számára a felmelegedést. Annak idején a „Minden rendben” sokakat kimozdított a nyomasztó hidegből, amiért nagyon hálás volt a közönségünk. Ez volt az első együttműködésünk Diazzal – aki producerként vett részt a zenében –, az „Engedd el” pedig már a harmadik a „Múltunk nem felejt után”. Azt is hozzá kell tennem, hogy nem egyszerű ennyi ideig fennmaradni a zenei pályán, de a pozitív energiák, a nyitás az új felé mindig kisegített minket a legmeredekebb helyzetekből is. Ennek a szerzeménynek az az üzenete, hogy fontos, hogy mindig meglegyen a változásra való törekvés!” – mesélte Walkó Csaba.


MOLNÁR TAMÁS, BÉRCZESI RÓBERT – NÉLKÜLEM
Majkával közös száma után újra közreműködéssel jelentkezik Molnár Tamás, hiszen Tomi ezúttal Bérczesi Róbert oldalán jelentkezett. A jó ízléssel összerakott, a démonokkal leszámoló „Nélkülem” zenéjét a két előadó, szövegét Tamás mellett Müller Péter Sziámi álmodta meg, a hangszerelést pedig Somogyvári Dánielnek köszönhetjük. A hozzá forgatott klipet Czoller Bence rendezte.


WOLF KATI – AKI VINNE MAGÁVAL
Wolf Katit aligha kell bárkinek is bemutatnunk, hiszen megannyi popsláger köthető hozzá, ilyen például a „Szerelem, miért múlsz?”, vagy éppen a „Vár holnap”.  A hazánkat a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon is képviselő énekesnő a héten jelentkezett az „Aki vinne magával” klipjével, amit Jimy J. Hollywood rendezett. A videóban feltűnik Kati csodálatos zenekara is (Dandó Zolika - gitár Galambos Zoltán - billentyűs hangszerek Herr Attila - basszusgitár Madarász Gábor - gitár Zombori Atus – dob).


JÓNÁS VERA EXPERIMENT – HARD
Két klipet már kaptunk korábban a tavaly áprilisban megjelent harmadik Jónás Vera Experiment nagylemezről. A „Mélyvíz”, valamint a „Kesergés” után pedig ezen a héten egy angol nyelvű számhoz szállított videót a formáció. 

„Verának már egy jóideje követtem a munkásságát, mire személyesen is megismerkedhettünk egy véletlen castingnak köszönhetően. Ezután keresett meg Vera, hogy csináljunk egy klipet együtt, amit én nagyon megtisztelőnek éreztem, főleg, hogy a HOLD című lemeze remekmű lett. Egy magyar dallal kezdtünk dolgozni, majd hirtelen átváltottunk, hogy angol nyelvű legyen inkább. Ekkor én ösztönösen ráböktem, hogy a Hard legyen, mert első hallgatásra is iszonyatosan betalált nálam és a szöveg témája is olyanokat boncolgat, ami engem is nagyon foglalkoztatott, főleg akkoriban nyáron. Tavaly értette meg először kollektívan szinte mindenki, hogy egy visszafordíthatatlan klímakatasztrófában élünk, és azontúl is dől ránk minden irányból a katasztrófák tömkelege, am i a szuper globalizált kapitalizmus természetes velejárójaként beköszöntött a világunkba. Az én koncepciómban a csoda, ami összeköti a szereplőket egy közös szakrális pillanatban, az egy váratlan Napfogyatkozás volt, ami tulajdonképpen így, hogy az ötlet sokkal jobban eltolódott a klíma téma felé még fontosabb is lett. Vágásban a többi karakterhez igazítottam azokat a snitteket, amik kb 10 évnyi mobilos videóarchivumból lettek összeválogatva, illetve egy-két momentumában direkt hozzáforgatva. Ezek afféle flashback-ekként villangatnak be, mint a jelenkorunk kényelmes nyugati kapitalizmus aranykorának végét sugallva. A saját mobilos gyűjteményemet kiegészítette a klip rendezőasszisztensének, Salvatore Giulianonak az elég erős zsebkamerás felvételei, illetve Vera saját anyagai közül is sok bekerült, és Tóth Glória Jáde gyártásvezetőtől is kaptam párat.” – kezdte Szombath Máté, rendező.

„Nagyon szeretjük az életünket, szuper lenne örökre ebben a kényelemben élni, de ez egy teljesen abszurd vágy. A Hard leginkább ennek szorongató mivoltáról és arról szól, hogy nagyon szeretnénk bízni abban, hogy tudunk változni. Hogy képesek leszünk máshogy gondolkodni az utazásról, étkezésről, vásárlásról és használni tudjuk a lehetőségeinket arra, hogy picit igazságosabb társadalmat alakítsunk magunk köré. Mikor ezeket a sorokat írom, picit mosolygok is magamon, amiért ilyesmiben reménykedem, mégis nagyon szeretnék bízni. Máté elég önjáró módon készítette a klipet, ez volt életemben az első olyan anyag, amin nem voltam jelen, külhoni életem miatt, mégis nagyon nagy bizalmam volt abban, hogy gyönyörű klip készül majd. Az egyetlen és legfontosabb feladatom az volt, hogy magán jellegű videókat keressek a telefonomból, amiket szívesen látnék vissza pár másodperc erejéig. Imádtam ezek gyűjtögetését, eleve nagyon szeretem a montázsokat, amik mindenkinek mást jelentenek. Magánéletem nagy pillanatai is feltűnnek néhány másodpercre a videóban, nagyon tetszik, hogy csak én értem mik történnek ott.” – tette hozzá Jónás Vera.


KATONA PETRA – NO COMMENT
Egyre többen reflektálnak a közösségi médiában is túl nagy teret kapó rosszindulatnak. A hamarosan 10 számos albummal jelentkező Katona Petra sem megy el szó, pontosabban dal nélkül a jelenség mellett. A Kovács Danival, valamint Gerendás Dániellel közösen megalkotott „No comment”-ben ugyanis egy fiktív kommentelőt szólít meg, aki saját problémáit és gyengeségeit próbálja elnyomni mások kritizálásával. A szám leholegacy által rendezett klipjében Borbély Richárd tűnik fel.

„Amikor A Dal 2021-ben első saját dalommal már szólóénekesként léptem színpadra, hamar megtapasztalhattam, hogy a nagyobb nyilvánosság több rosszindulatú emberrel is jár, akik általában hangosabbak és vehemensebbek, mint a csendes többség. Az építő kritikának természetesen van helye, de a stílus és az indíttatás nagyon nem mindegy. Kellett idő, amíg rájöttem, hogy a csupán gonoszságból megfogalmazott kommentek nem ellenem irányulnak, hanem az illető a saját belső feszültségét próbálja ezzel másra hárítani. Szomorú látni a sok frusztrált embert, akik ennyire ki tudnak kelni magukból a kommentszekcióban, és hogy milyen vérre menő sárdobálások tudnak kialakulni idegenek között egy-egy akár teljesen jelentéktelen téma kapcsán is. Sajnálom, hogy ennyi negatív energiát beleölnek ebbe, ahelyett hogy azzal foglalkoznának, ami valóban feltölti és boldoggá teszi őket.” - mondta el Petra.


BREAKPOINT – VOLITION
Augusztusban mutatkozott be a Czeglédi Gergő (szólógitár), Szabó Bence (ritmusgitár), Balog Máté (basszusgitár), Varga Márk (dob), Stier Olivér, Balogh Flóra (ének) alkotta Breakpoint. A csapat immáron negyedik számával jelentkezett. A „Volition” anyagában a saját, céltudatos útjukról mesélnek, amely során nehezen viselik, ha mások akarják megmondani nekik, hogy mi helyes, és mi nem.


QTZORA - END OF PAIN
Az Erik Sumo énekesnője, Kutzora Edina tavaly adta ki legújabb EP-jét, most pedig itt egy újabb anyag tőle. Az „End of Pain” dalban a fájdalommal járó beszűkült tudatállapotot járja körbe, amelynek megalkotásában Deutsch Gábor (mixing-mastering) támogatta, a klipet pedig Hajba András rendezte.

"Az End of Pain azt a felszabadító és jóleső kiüresedett állapotot, hangulatot ragadja meg, amikor végre alábbhagy a minden másodpercet felemésztő szenvedés, a mindent átható szorítás" – mondta el Kutzora Edina. "A bénult, zsibbadt állapotból feléledünk, a beszűkült tudatállapot megnyílik, újra elindul a vérkeringés, észrevesszük magunk körül a pozitív dolgokat, jelenségeket. A fájdalom múlásával újra megtalálhatjuk a helyünket a világban. Tehát újjászületés érzése körvonalazódik, és elindulhat az építkezés. Mindenképpen szerettem volna azt, hogy a képi világ reflektáljon arra az érzésre, amikor egy nehéz élethelyzetből szabadulva lassan újra elkezdjük szemlélni magunk körül a világot, amibe vissza tudunk kapcsolódni. Az a hangulat, amikor ülsz egy hegy tetején, látod, ahogy kel fel a Nap, száll fel a köd és ebben a nyugodt, békés környezetben - picit ugyan még távolról, de - már látszik a világ nyüzsgése. Ezt a jóleső, szemlélődő, felszabadító állapotot ragadja meg a videóklip." – árulta el Edina.


MINIMYST – ÚTON
4 év szünet után alaposan beindult a Minimyst, akik egy hónapja rukkoltak elő első magyar számukkal. Most pedig itt a következő anyaguk, az „Úton”. A hamarosan kislemezt publikáló csapathoz nem mellesleg új dobos csatlakozott Garami Gábor személyében.

„Az Úton című dal az újrakezdés problémáját járja körül, miszerint a dolgok nem mindig a szándékaink szerint és annak ütemében változnak, lassabban múlik a fájdalom, nyomaszt a múlt és a félelmeink is akadályoznak minket. Bár közhely, de az idő az egyetlen igazi gyógyító. Amikor valamit el akarunk magyarázni, mi férfiak, akkor gyakran használjuk az “autós hasonlatokat”. Ennek mintájára pakoltuk a metaforákat, a hasonlatokat a refrénben, és próbáljuk magyarázni, hogy a fent említett folyamatokat nem gyorsíthatjuk fel és ha erre nem vigyázunk, akkor egy új kapcsolatban kudarcot vallunk, bántjuk a másikat és magunkat, nem lesz szerelem. A videóban a 60-as évek monacói autóversenyeiből készítettük összeállítást, amikor még Graham Hill és Stirling Moss voltak a királyok. Mi is utaztunk az időben és “beúsztattuk magunkat”, mint lelkes autóversenyzőket a videóba. Végül a filmnek adtuk egy rajzolt, álomszerű filtert.” - nyilatkozta Mészáros István, frontember.  

Összeállította: Hatos Niki


2023. március 11. 06:55

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA