MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 18. hét megjelenései

Május első hetét is lendületessé varázsolták a hazai zenei előadók. Új dallal lepte meg közönségét többek között a Follow The Flow, az AWS, Curtis, Dzsúdló, valamint Azahriah.

FOLLOW THE FLOW – SE RÁD, SE RÁM
Időről-időre mindannyiunknak szüksége van egy kis csendre, egyedüllétre, hogy igazán töltődni tudjunk. Ehhez hamarosan nagy segítséget kapunk a Follow The Flow srácaitól, ugyanis május 12-én érkezik „Egyedül a sötétben” nagylemezük. Erről a korongról hoztak egy újat előfutárt, „Se rád, se rám” címmel, amelyhez ismét egy igen minőségi klipet pakoltak össze Szakács Gergőék. Az Emil Goodman készítette videóban egy vad szigetvilág mindennapi életébe tekinthetünk be, ahol bebizonyosodik, hogy egy látszólag nyugodt táj egyetlen szempillantás alatt válhat életveszélyessé.


CURTIS, CHARLIE – MARADUNK VÉGIG
Curtis nemcsak felépítette első saját zenekarát, a Curtis Live Bandet, de új dalokban is gondolkodik. A napokban ráadásul elsőszámú példaképe, az ikonikusan füstös hangú Horváth Charlie oldalán rukkolt elő friss szerzeménnyel, amelyhez producerként a szükséges pluszt Vígh Arnold tette hozzá.

„Charlie egy gyerekkori, nagy kedvencem, mindig is álmom volt, hogy egyszer majd egy duettet készítsünk. Meghatározó volt számomra, amikor a Majkával közös Fonogram-díj megnyerésekor személyesen a gálán gratulált nekem Charlie, lett egy kapocs köztünk, ami az évek elteltével egyre erősödött tovább. Csak tavaly fogalmazódott meg bennem először viszont az a gondolat, hogy zeneileg már érzem magam annyira kiforrottnak, hogy lépjek az álmaim felé és felkérjem őt egy közös dalra. Azért is értékes nekem ez az egész, mert hiába a korkülönbség, úgy érzem, barátok lettünk” – árulta el a The Voice 2023-as zsűritagja.


AWS – 2359
Januárban új időszámításba kezdett az AWS. A srácok azóta megéltek egy teltházas vidéki turnét, kiadták az „Odaát” számukat, most pedig egy újabb szerzeménnyel lepték meg közönségüket.

„A ’2359’ arról az elkeserítő jelenségről alkot képet, hogy a társadalom hajlamos a mindenkit érintő és komoly problémákat a szőnyeg alá söpörni, a kényelem és jó életszínvonal megtartása érdekében. Tudunk a veszélyről, felfogjuk azt, mégis homokba dugjuk a fejünket, és lehajtott fejjel futunk a szakadék felé, nem foglalkozva azzal, hogy mit hoz majd a jövő, milyen hatásai lesznek a tetteinknek.” - nyilatkozta Stefán Tomi a dalról.


DZSÚDLÓ - FÜGGŐ, ROSSZLÁNY
Hamarosan érkezik Dzsúdló harmadik nagylemeze. Hogy a rajongók addig se unatkozzanak, a héten egy dalpárossal, egy Büki Balázs rendezte monstre videoklippel jelentkezett az előadó.

„A Függőnél az volt a cél, hogy zeneileg kicsit kísérletezzünk. Mostanában gyakori, hogy oldschool slágerekre ráhúznak egy drill alapot, és meglepő módon valahogy működik. A Függő esetében ezzel az alapötlettel játszottunk: olyan, mintha egy sima popdalnak lenne a drill remixe. A drill mint műfaj nekem csomószor tök indokolatlan, úgyhogy kitaláltuk Tembóval, hogy legyen ez egy teljesen túltolt, túlhangszerelt szám, amibe hirtelen jön be a drill a semmiből.” – kezdte, majd a „Rosszlány”-ról is mesélt: „Bele akartam kóstolni egy ilyen picit tuskó, picit szexizős dalba is, amiben aktív erotika, beszólogatás van. Bár nagyon sok ilyen demóm van, ilyesmit még eddig nem csináltam. Teljesen más hangvétel, mint amit eddig tőlem megszokhattak. Direkt úgy terveztem és írtam meg, hogy egy sztori fusson át a két dalon. A lemezről egyelőre nagyon konkrét dolgokat nem árulhatok el, de annyit igen, hogy ez a két véglete a zenei anyagnak. A kislemezborítókon is látszik: az egyik nagyon narancs, a másik nagyon sötét: ezzel is ezt a kontrasztot akartam kihangsúlyozni.”


AZAHRIAH – MEMENTO (full album)
Megjelent Azahriah legújabb albuma, amelyről két slágert („szosziazi”, „Introvertált dal”) már ismerhet a nagyérdemű. A „Memento” korongra további nyolc dallal készült a dalszerző-énekes.

„A Memento az eddigi legszemélyesebb album, amit készítettem. Kicsit a silbak EP hangulatát akartam továbbvinni, csak még több zenei kísérlettel. A lemez fő témái: a korábbi mentális traumák feldolgozása, a kilátástalanság, a csalódottság és a felszabadulás” – árulta el Azahriah.


KOCSIS PAULINA – ANYA
A vasárnap egyértelműen az édesanyákról szólt. Kocsis Paulina azonban már a hét elején, egy megható dallal köszönte meg azt a sok csodálatos dolgot, amit az anyukájától kapott. 

„A zongora mögött ültem, és egyszer csak kijött belőlem a refrén első fele: ‘valamit el kell mondjak, kikívánkozik’. Ebben a pillanatban még nem tudtam, hogy pontosan mi is az, ami épp kikívánkozik… Dúdolgattam egész nap, visszaültem a zongorához és csukott szemmel elkezdtem újrajátszani a két sort és hirtelen minden összeállt. Magától jött, hogy ‘Anya, ugye érzed a lelkedben te vagy az oka, hogy ilyen lettem’. Ahogy írtam tovább a dalt már folytak a könnyeim, annyi mindent szerettem volna egyszerre anyukámnak elénekelni. Cikáztak a fejemben az emlékek, eluralkodott rajtam a hála, a boldogság és a nosztalgia. Csodálatos volt a gyerekkorom, elképesztően különleges a kapcsolatom anyukámmal és ez mindig is így volt. Könnyű volt neki szavakba önteni, hogy mit érzek, mit köszönök neki. Szerencsésnek tartom magam, hogy ilyen édesanyám van, remélem ezzel a dallal átadhatom neki, mit jelent ő nekem. Sokaknak megadatott ez a fajta egyedi anya-gyerek kapcsolat, ezért is úgy szerettem volna megírni a dalt, hogy minden anyuka és gyermek átérezhesse a mondanivalóját, kicsit magáénak érezhesse a dalt. A dal nekem is utazás… az eleje a gyerekkoromról szól, amikor anyu járni és beszélni tanított, a második rész már azt a kamasz időszakot idézi, amikor az ember hibázik, eltávolodik a szülőtől, de közben tudja, hogy számíthat rá. Az utolsó rész a csattanó, amikor is a felnőtt korban a gyerek átértékeli a szülővel való kapcsolatát, visszatalál hozzá és már nem lázad, sokkal inkább hasonlítani akar rá, olyan jó anya akar lenni, mint az Anyukája.” – foglalta össze Paulina.


MIHÁLYFI LUCA – REVOLVER
Mihályfi Luca tehetségét széleskörben tavaly, az X-Faktor versenyében ismerhettük meg. A májust egy széteső kapcsolat traumáját, érzelmi viharát feldolgozó számmal indította a fiatal lány.

„A dalt egy szakítás inspirálta. A szövegeim az éppen velem történő dolgokból táplálkoznak, mindig arról írok, amit épp érzek. Nem is tudom, a dallam született-e először, vagy a szöveg. Emlékszem, hogy a szobámban ültem az ágyamon, és mondhatjuk, nem voltam épp jól, elöntöttek az érzések. Szerettem volna mindezt kiadni magamból, ekkor bukott ki belőlem a refrén dallama, majd a fegyver képe és a szöveg. A zene mellett a filmezés is nagyon érdekel, ezért kifejezetten izgatott voltam, hogy megvalósíthatom a dalhoz tartozó víziómat. Imádtam a forgatást, reggeltől estig dolgoztunk, de egyáltalán nem éreztem megterhelőnek, szeretem ezt csinálni. Örülök, hogy Lehóval dolgozhattam együtt, rögtön megtaláltuk a közös hangot, az egész stábbal szuper volt közösen dolgozni. Érdekes szitu volt, amikor órákon keresztül nem nyúlhattam semmihez, mert tiszta művér volt a kezem. Több megjelenéssel is készülök, egy kislemezen dolgozom éppen, sok dalötletem is van, amiket szeretnék még idén megvalósítani.” – nyilatkozta Luca.


CARI - TASTE OF YOUR LIPS
Ismét angol anyaggal jelentkezett CARI, amelynek megalkotásában zeneszerzőként, producerként almosbeatz támogatta. A dalhoz egy kétezres évek eleji pop-punk világából inspirálódott klipet forgattak.

„Amikor egyedül vagyok éjjel, gyakran elkezd pörögni az agyam, szorongok és magányosnak érzem magam... Ilyenkor aztán egy ponton mindig emlékeztetem magam, hogy van valaki, aki megadja nekem az otthon érzését és tudom, hogy bármi is történjen, vele mindent átvészelek. A klip koncepcióját hárman találtuk ki a készítőkkel, Hatvani Krisztiánnal és Drin Dragovojával. Az alapötlet az volt, hogy egy szobámból adott streamnek nézzen ki a teljes videó, ahol egymás után törnek elő belőlem a dalban megírt érzések. Szerettük volna visszahozni az igazi 2000-res évek eleji, tini pop-punk érzést, ezért nagyon sok ilyen elemet bevetettünk: számítógép, korai Windows, VHS és digitális kamera.” – mondta el CARI.


THISMUSTBELOVE – ÁLMODOK
Magányos, misztikus, álomszerű lelkiállapotot vázol fel újdonságában a ThisMustBeLove. A csapat ráadásul Ady munkássága előtt is fejet hajt, ugyanis friss megjelenésük „A vár fehér asszonya” című verset dolgozza fel.

„Adyt nagyon szeretem, az egyik kedvenc költőm. Mondhatjuk úgy, hogy a dal a szövegét tekintve goth stílusú, bár Adynak, amikor ezeket a sorokat írta, nyilván fogalma nem volt, hogy egyszer majd ebbe a zsánerbe passzol a verse. Az elhagyott, régi vár, az üres termek, kriptaillat, köd, lélekjárás, az elsuhanó, nyöszörgő árnyak, tipikus „gót” toposzok. Ehhez passzol az elszálló dallam, mintha egy álomban lennénk.” – kezdte Mogyorósi Tímea, énekes. „Verset megzenésíteni nagyon nehéz, a dalszöveg külön műfaj, egy jó vers nem viseli el az énekdallamot és a zenei kíséretet, külön maradnak, nagyon kevés a sikerült példa. Nekünk - szerintünk – sikerült, erre különösen büszkék vagyunk. Nem tudom, hány hallgató ismeri majd fel a dalban az eredeti költeményt, jó lenne azt hinni, hogy mindenki - de ha mégsem, és számunk miatt egy kicsit több emberhez jut el Ady Endre, már megérte” – tette hozzá Lakatos Bence, billentyűs.


MIO KUDNE - VÁRTAM MÁR
Egy éve alakult a kimeríthetetlen optimizmussal rendelkező, sok-sok poénnal tűzdelt Miō Kudne power-POP duó. A formáció szöveges videoklippel durrantja be a nyarat, hamarosan pedig érkezik a friss-ropogós EP-jük is.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. május 13. 07:09

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA