MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 13. hét megjelenései

Hatásos videoklipek, erős dalok rázták fel az év 13. hetét. Újdonsággal lepte meg közönségét a Follow The Flow, a Space Wolk, a The Sign, valamint a nemrégiben visszatért Minimyst.

FOLLOW THE FLOW – SZÉLCSEND
Mielőtt a YouTube-on landolt volna a teljes anyag, egy mini-flashmob formájában hatalmas sikert futott be a TikTokon a Follow The Flow új számának, a „Szélcsend”-nek a refrénje. A csapat énekese, Szakács Gergő Budapest több pontján is előadta ezt a kis részletet, amit mind a helyszíneken, mind a már említett applikáción örömmel fogadott a közönség. A szám a sötét-fény párossal játszik, ami az áprilisban megjelenő nagylemezüket is alapvetően meghatározza. A „Szélcsend”-hez Büki Balázs rendezett bámulatot keltő videóklipet.


LUCA - GONOSZ BÁBOK
Ne ítélkezz, ne legyél rosszindulatú! Ezt tanácsolja újdonságában Luca, aki pontosan tudja, hogy a különböző megjegyzéseknek milyen hatásai lehetnek. A „Gonosz bábok” megalkotásában Lucát Somogyvári Dániel segítette (hangszerelés).

„Elég konkrét a személyes kötődésem a dalhoz. Pontosan emlékszem arra, hogyan éreztem magam akkor az osztályteremben. Nem az érdekelt, hogy mit mondanak rólam, hanem az zavart, hogy hallottam, mindenki rólam beszél és nevettek rajtam. Annyira egyedül éreztem magam, hogy az egyik óra közepén elsírtam magam.” – kezdte Luca, aki az alkotás során saját hibáira is ráébredt. „Ekkor tudatosult bennem, hogy én sem voltam szent és az ember csak akkor tudja meg, milyen borzalmas ez a helyzet, ha vele is megtörténik. A videóban megjelenő gonosz bábok a pletykálkodás az ítélkezés, kiközösítés és hasonló cselekedetekből születő rossz érzéseket, gondolatokat személyesítik meg.” – tette hozzá.


TÓTH ANDI, PRIBELSZKI - EZ NEM SZERETET
Felrobbant az internet, amikor Tóth Andi nemrégiben bejelentette, felhagy énekesi karrierjével. Mielőtt ezt megtenné, még kiadja a már megírt, elkészített dalait. Az egyik ilyen lehet a PRIBELSZKI-vel közös „Ez nem szeretet”, amely a „Szelfi Egyetem” című kisjátékfilm főcímdala.


SISI – SZIA!
SiSit sokan tavaly januárban ismerhettük meg, amikor előjött első saját számával, a „Yalla”-val. A rapper azóta olyan anyagokkal jelentkezett, mint a „Kezeket fel”, a „MagasLow”, a „Manifesto”, vagy éppen a „Rappelj jobban”. Új megjelenését a „Szia!” jelenti.

„Nálam abszolút nem újdonság, hogy a határvonalon ugrálok a legboldogabb és legletargikusabb érzések között a hétköznapi életemben is és ez a szakmához való hozzáállásomat is befolyásolja, aminek eredményeként született meg a „Szia” című dalom”. Soha nem vettem még részt ekkora forgatáson, elég durva volt szembesülni a ténnyel, hogy mennyi ember dolgozik valamin, amit egyszer a gyerekszobámban megálmodtam.” – mondta el SiSi. „Sisinek elég jól áll az eklektika, úgyhogy egy csomó új dolgot én is kipróbálhattam, amik régóta a tárban voltak (insta360 kamera, animáció), illetve a karcos-darkos miliő felépítése mellett próbáltuk megtartani azt a keresetlenséget is, ami Sisi korábbi klipjeit jellemezte. Jó volt vele dolgozni, mert nagyon vizuális típus csomó konkrét ötlettel és nyitott volt a kísérletezésre” – csatlakozott hozzá a klip rendezője, Brauner Máté.


SPACE WOLK - NEW WORLD ORDER
A Space Wolk napokban megjelent „Made of Glass” nagylemezén olyan témákkal foglalkozik, mint az igazságtalanság, a hátba szúrás, az elhagyás, az útkeresés, az elbukás, a felállás, a menekülés, vagy éppen a szembenézés. Az albumon 8 dallal találkozhat hallgató, kizárólag angol nyelven. Egy biztos, ez az anyag mélyre megy.


WAYDOWN - BURN IN HELL
A Waydown formáció jó ízléssel szállítja a lassú, doomos hangzású, valamint a gyorsabb, karcosabb dalait is. A 2021-ben alakult, nemrégi kislemezt kiadott („Needle in the eye”) csapat új számában egy atomrobbanás epicentrumában találhatjuk magunkat. Egyszerűen nincs menekvés.


MAJRÉ - RÁM VIGYÁZOL
A mérgező kapcsolatok világát járja körbe „Rám vigyázol” dalában Majré, amelynek klipjét Pál Ákos rendezte, vágta.

„Számomra ez a dal kicsit az önzésről szól, arról a hazugságról, hogy valamit a másik emberért csinálunk, de valahol mélyen tudjuk, hogy egyáltalán nem törődünk vele. Az önző motivációk törődésnek való álcázása gyakran visszatérő motívum párkapcsolatokban. "Neked is így lesz jobb" – ez minden második szakításnál elhangzik, pedig elég nehéz elképzelni, hogy tényleg őszintén mondaná bárki. De hazudtoljon meg, aki szeretne!” – árulta el az előadó.


THE SIGN – FEJEST UGROTTAM
Feelgood szerzeménnyel jelentkezett az indie-pop-ot játszó The Sign. A „Fejest ugrottam” fülbemászó dalhoz ’80-as évek korszakát idéző videoklipet készítettek.

„A "Fejest ugrottam" üzenete, hogy ki lehet lépni a digitális tér, a média kreálta mesterséges világból és egy nagy levegővétel után fejest lehet ugrani a nagybetűs ÉLETBE. Gyakran olyan dolgokba kapaszkodunk halálosan, amik egy másik szemszögből olyan gyengék, mint egy fűszál, ezért vannak dolgok, amiket el kell engedni, hogy a szívünk kinyílhasson” – mesélte Czinke Máté, aki a videóra is kitért: „Egy olyan fickót alakítok benne, aki egész nap ül a tévé előtt, nem megy sehova, csak kapcsolgatja az adásokat, és minden csatornán háború, vírus, félelemkeltés, válság, virtuális média témák mennek, ami egyre lejjebb húzza a hangulatot és egyre feszültebb. Aztán hirtelen megzavarodik a tévé, tévézaj látható és a refrénben már teljes zenekari felállásban felszabadultan toljuk, hogy „Fejest ugrottam”.


MINIMYST - KARTON MONAKÓ (kislemez)
Visszatérését kislemezzel ünnepli az új hangzásban gondolkodó Minimyst. A héten nem csak az EP jelent meg, hanem a címadó dalhoz forgott videóklip is.

„A Karton Monakó, a Varázsló és az Úton című dallal érik össze egy kislemezzé. Ez a dal mindenkié, aki próbálja megtalálni a helyét ebben a furcsa világba... arról szól, hogyha nem mi irányítjuk a sorsunkat, ha nem teremtjük meg a saját, személyes kultúránkat, értékeinket, intimitásunkat, akkor kiszolgáltatottak és befolyásolhatóak leszünk... és nem utolsó sorban szomorúak és dühösek.” – kezdte Mészáros István frontember. „Az új Minimyst sajátossága egyre inkább az, hogy a szerelmi viszonyokat keveri a társadalmi viszonyokkal (lásd Varázsló című dal), nincs ez másképp ebben a dalban sem. Sokszor nem látjuk magunkat egy kapcsolatban reálisan, nem tudjuk mitől vagyunk boldogtalanok, mitől leszünk boldogok, ugyanígy nem látjuk magunkat, helyzetünket, a lehetőségeinket egy társadalomban. Nem tudjuk, hogy mi az, amire befolyásunk van és mikor tudunk változtatni az életünkön, a környezetünkön. Nem foglalkozunk politikával, ez csak a látszat, mi a "techno-populistákra" figyelünk, legyenek azok politikusok, a gazdasági elit szereplői, a kultúra “környezetszennyezői", akik a médián keresztül befolyásolnak minket, elszívják a lelki erőnket, ellentéteket szítanak az emberek között és veszik el napról napra, apró léptekben a szabadságunkat.” – tette még hozzá.

Összeállította: Hatos Niki


2023. április 9. 06:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA