MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 10. hét megjelenései

Könnyed, valamint nagyon is rafináltan felépített zenék társultak az év 10. hetében komoly témákkal.

HONEYBEAST – CSUPASZÍV
Sokféle szerep között hánykolódnak a mai nők. Ezt a témát járja körbe a Honeybeast újdonsága is, amelyben a hétköznapok terhe, a szerelmi élet egyaránt megjelenik. A „Csupaszív”-hez forgott klipben a frontasszonyt, Tarján Zsófit barokk stílusú kosztümben láthatjuk.

„A farsangi szezon miatt aktuális poén volt ez a velencei karneváli hangulatot idéző ruha. Ha valaki korábban azt mondja nekem, hogy ebben a jelmezben és parókában fogok szerepelni, biztosan kinevetem. A Sztárban Sztár miatt nyitottabb lettem, kiléptem a komfortzónámból egy klip erejéig, megengedtem magamnak, hogy egy kicsit más legyek, mint ami tőlem megszokott.” – árulta el Zsófi.


PÁPAI JOCI, KKEVIN – FÉNYBENJÁRÓK
KKevint jó ideig főleg a saját korosztálya, a saját zenei stílusa előadói kérték fel közös munkára. Azonban L.L. Junior után most Pápai Joci gondolt a fiatal srácra, a „Fénybenjárók” megalkotásában a két előadón túl Szabó Zé jeleskedett (zene, master, producer).


DNDV - I'm crazy but you LIVE! that
Tiszai Vivi azon női dobosok egyike, akit aligha kell bárkinek is bemutatni. Vivi a hip-hop és az r'n'b stílusokban helyt álló DJ Nikitával állt össze, akivel a techno és goa irányába indultak el. A héten publikált újdonságuk sokak számára hozhatta meg az igazi nyárérzést.

"Egy közös projekt kapcsán találkoztunk először és azonnal úgy éreztük, mintha már ismertük volna egymást. Nem úgy alakult végül a projekt, ahogy terveztük, csak Vivi maradt benne, de a barátságunk megmaradt. A techno/goa stílus mindkettőnknek nagy szerelme a saját stílusa mellett, így egyértelmű volt, hogy a DNDV-vel ilyen zenéket játszunk." – mondta el Nikita.


AZAHRIAH – SZOSZIAZI
Bár Azahriah a fiatalok körében a legnépszerűbb, nem mehetünk amellett, hogy valamit nagyon tud ez a srác. Az Arénát is megtöltő énekes nem csak szerelmi, de fontos, komoly társadalmi témákkal is foglalkozik szerzeményeiben, jelenleg a társadalmi mobilitás csökkenésére hívja fel a figyelmet. 

„A régi telepi emlékeimről, élményeimről írtam ezt a dalt. A kilátástalanság a fő témája, amivel a csóróságba keveredett gyerekek nagy része már nagyon fiatalon szembesült. Nem romantizálom a hip-hopban elterjedt szóhasználattal élve teljes ››gettóba‹‹ Újpalotát, a sulinkba is vegyes társadalmi státuszú családok gyerekei jártak. De a legtöbbjüknek már a születésükkor megpecsételődik a sorsa. Telepen ragadnak, bezárva örökké a panelházak rengetegébe.” – nyilatkozta az Újpalotán felnőtt énekes-dalszerző.


AZORKA – TAVASZ, TÉL
A légies alterpop-hangzás egyik feltörekvő királynőjét aZorka jelenti, aki a hétvégén A Dal 2023-ban mérettette meg magát. Az énekesnő-dalszerző a „Tavasz, tél” szerzeményben a menni vagy maradni örök kérdéssel foglalkozik.

„A dal egy folyamatosan fel-felötlő dilemmát fogalmaz meg: menni vagy maradni? Vágyok világot látni, de közben szeretem az otthonérzetet, a barátaimat, és az emlékeimet, amik idekötnek. Az idő vajon bevár-e, amíg hezitálok? A „Tavasz, tél” kettősségét nem volt célom feloldani, csak egy kis merengésre akartam invitálni a hallgatókat. A szövegben igyekeztem minél élénkebb képeket, hasonlatokat használni. Egyfajta 4D mozi élményt akartam kialakítani az összesúgó tengerektől kezdve a kéményfüstös angyalokig. Mivel bejutott A DAL 2023 élő adásába a produkció, Székely Zsófi csodálatos vizuáljával lesz majd látható a színpadon. A borító és a jövő hétfőn megjelenő videóklip is ebből a gyönyörű varázsvilágból készült” – mesélte aZorka.


OIEE – MARATHON
Már-már hagyománynak számít, hogy Kocsis Bence, OIEE hétköznapi figurákat, dolgozókat állít fókuszba klipjeiben. A „Marathon” klubhimnuszban egy szakácsnő tűnik fel, aki munkássága során alaposan megfárad.

“A Marathon esetében az első vízióm onnan jött, hogy dalban lüktető dobkáva hangja olyan mint a kés koppanása a vágódeszkán és egyből beugrott milyen lenne egy nagy rohanásban elkészített étel, a szokásos szürreális körítéssel, akciódús felvételekkel. Végül Lippai Balázs becsatlakozásával elmentünk a varázsfűszer és beszélő ételek irányába, így érkeztünk meg a végleges verzióhoz” – árulta el Bence.


YEWO - PRETTY SAILOR
A pandémia küszöbén alakult a progresszív és klasszikus rockot a modernebb balkán stílusú hangzásokkal ötvöző YEWO formáció. A csapat jelenleg új nagylemezén dolgozik, amelynek előfutárát már le is szállították a héten „Pretty Sailor” címen. A dalhoz készült klipben 1700 kézzel festett képet láthatunk.

“A Pretty Sailor tulajdonképpen Bertold Brecht "Koldusopera" című művéből a "Kalóz Jenny" balladájának egyfajta továbbgondolása. A klip kizárólag kézzel festett olaj festményeket tartalmaz, melyeket 2 éven keresztül készítettek fiatal festőművészek! Ezúton köszönjük a koordinálást Péterffy Zsófia (Golden Lion díjas) festőművésznőnek.” - kezdte Siposhegyi Zsolt. "Az eredeti mű egyszerre szól a gyermeki szabadság-szeretetünkről és a legsötétebb vágyainkról. Azonban a Brecht-i történet alapvetően egy kifejezetten női fantázia, úgyhogy férfiként mi a másik oldalról közelítettük meg a témát. Ki ez a nő, akinek egy kalózkapitány, a legszabadabb és legvadabb teremtmény a Földön, a kezébe helyezi magát, és elmegy érte a világ végére leigázni egy egész várost? Mit éreznek a város lakói, amikor megpillantják a tűz és a halál kellős közepén ezt az egyszerű mosogatólányt, ahogyan ragyog és uralja a körülötte lévő pusztítást? A mi dalunkban a Nő a fantázia, a vágy tárgya, az elérhetetlen, és az Istenség. Érezhetjük bármilyen erősnek és szabadnak magunkat, de ha az imádott Nő kér tőlünk valamit, azt megtesszük. Ha fel kell adjunk érte valamit, feladjuk, és ha rosszul bánunk vele, vagy nem elégítjük ki, elpusztít minket." - tette hozzá Takáts Máté.


ELISHAZ – SÚLYTALAN
Dobos Gergő (basszusgitár), Makk Vata (dob), Sass Andris (gitár), valamint Barabás Dávid (ének, gitár) alkotja az eddig nulla kilométert futott, az idei A Dal-ba mégis bejutott Elishaz formációt. Az év 10. hetében megjelent „Súlytalan” olyan témával dolgozik többek között, mint az ego legyőzése.  A csapat a műsorban mégsem ezzel a dallal igyekszik előrébb haladni, hiszen ott a „Világok haragja” számukkal versenyeznek.


HOLDDALANAP – SZÉLKIÁLTÓ
Negyedik lemezét rakta össze a magyar és roma népzene hatásaival, tüzes flamencos és balkáni dallamokkal, keleties ritmusokkal dolgozó Holddalanap zenekar. A korong a „Csendből szőtt hangszőnyeg” címet kapta, és olyan eseményekre reflektálnak, mint a válság, a betegség, a gyász, a visszahúzódás.

"A nagy csend idején, benső csendjeinkben számos új dalunk született: az események feldolgozását segítő, sokszor fájdalmakat tükröző, de gyógyító, vigasztaló, reményt adó kompozíciók. A dalok végighaladnak életünk kapcsolódási pontjain: oldani, dalfürdőben mosdatni szeretnénk a fájdalmas csomókat; újraszőni életünk szőttesének szálait.” - mondta el Gulyás Anna.

Összeállította: Hatos Niki



 

2023. március 18. 09:53

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA