MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle: 2022. 9. hét

Jelentkezünk az első márciusi klip-és dalszemlével. Mostani összeállításomban helyet kap egy kivételes duett, ami ugyan nem ezen a héten jelent meg, de mindenképpen szóra, figyelemre érdemesnek tartom. Az év kilencedik hetében kaptunk nagy bemutatkozást, kivételes közreműködést, de nehéznek tűnő vallomást is.

Maja x Lombos Márton feat.Arizóna - Szeretni még tudok

A tavaly májusban megjelent, Kocsis Tiborral készített „Akkor is” közreműködést követően ismét egy duettel jelentkezett a 2009-ben alakult Arizóna zenekar és annak frontasszonya, Maja (Gasparik Bokros Kriszta). Maja és az Arizóna ezúttal az előadóként, dalszövegíróként, zenei projektek vezetőjeként, producerként, műsorvezetőként is bizonyító Lombos Mártonnal alkottak együtt. A „Szeretni még tudok” szám remek bizonyítéka annak, hogy az élet sokszor igencsak hasonlít a pókerjátszmákhoz, többségében nem számítható ki teljesen, bármikor bármi megtörténhet bárkivel. Maja azontúl, hogy szeret társadalmi kérdésekkel foglalkozni, a nőket érintő témák különösen közel állnak hozzá.

„Azt érzem, hogy egyre közelebb kerül egymáshoz a műsorvezetői énem és a zenekari. A „Szeretni még tudok” című dalunk például úgy indult, hogy Fecó, az Arizóna vezetője, zeneszerzője, producere, aki nem mellesleg a férjem is, nekem írta, majd megkérte Lombos Marcit, hogy írjon rá egy ütős szöveget. Egyébként mindig egyeztetek Marcival, de mivel ez egy meglepetésnek indult, a fiúk kihagytak az elején. Amikor Marci elküldte a szöveget, teljesen tudtam vele azonosulni. Ekkor voltam másodszor is rizikós várandós, egy rakat gonddal, bizonytalansággal, készülve a második koraszülésemre. Marci rám érzett látatlanban is akkor.” – árulta el Maja.

A szöveg elkészülését követően jóval később került sor a „Szeretni még tudok” feléneklésére. Ekkora már teljesen mást adott ez a dal Majának, így született meg az a döntés, hogy ez a szám végül duettként nyerje el végleges formáját. Többek között ennek a változásnak köszönhető a videóklip csavaros alapötlete, miszerint az életet a pókerrel szimbolizálják, megmutatva a szerencse forgandóságát, a mindenkinek kijutó egyszer fent-egyszer lent állapotokat.

„Ebben a férfias, kártyázós, pókeres világban nekem nőként is van helyem, osztanak lapot. Ez is egy szimbolikája a dalnak. Sőt, nem álltunk meg itt, én vagyok az a nő, aki ebben a klipben két vasat is tart a tűzben. A felvételek elején megcsókolok egy férfit, aztán jövök egy másikkal, majd végül ott hagyom. A társadalom szerintem nagyon hamar elítél egy olyan nőt, aki ilyen kilátástalan helyzetben van, aki ilyen belső vívódásokon megy keresztül. Sokkal inkább megbélyegzik, mintha egy férfi tenné ugyanezt. A pasiktól ezt még mindig előbb elfogadjuk, szóval ez is egy fontos társadalmi kérdés. Én nem szégyellem ezeket az érzéseket lekommunikálni, ezeket a kérdéseket felhozni. Tudom, hogy a nőknek szükségük van arra, hogy beszéljünk ilyen dolgokról.” – tette hozzá az énekesnő.


Vera Jonas Experiment – Mélyvíz

Áprilisban jön ki új, harmadik stúdiólemezével a Jónás Vera Experiment. Ennek a „Hold” című korongnak az egyik előfutára a minap megjelent, az ember és a természet kapcsolatát körüljáró „Mélyvíz”.

„A dalt egy portugáliai szörfös nyaralás ihlette, ahol furcsa közelséget éltem át az óceánnal. Ha erőszakosan küzdöttem ellene, maga alá gyűrt, felpofozott és rettenetesen kifárasztott. Ha viszont engedtem a törvényének, egyfajta egységet tudtam átélni a hullámokkal, ahol behódolva erejének, saját egyensúlyomat is tartani tudtam. Társadalmunknak, embertársainknak ezt az élményt szerettem volna elmesélni. Szeretnénk irányítani, picit el is hisszük, hogy a kezünkben tartjuk a kontrollt, de már látjuk jeleit, hogy nagyon csúnya árat fizetünk majd ezért a gondolatért. A Mélyvíz nekem egy ébresztő! Nagyon szeretnék hinni abban, hogy képesek vagyunk változni. A zenei hangzáshoz zenekarunk gitárosát, Bécsy Bencét kértem fel producernek, a lemez legtöbb dalát az ő hibrid zenei ötletei egységesítik.” – mesélte Jónás Vera.

„A klip azt az alapgondolatot dolgozza fel, mi van akkor, ha az utolsó embereknek nem szóltak, hogy vége a világnak. Nem szólt senki nekik, hogy ennyi volt, lehet "becsukni az ajtót" ezért ők továbbra is ragaszkodnak azokhoz a dolgokhoz, amik teljesen értelmetlenek az új rend szerint: bejárni munkába, öltönyt húzni, részt venni lakomán, vagy épp bevásárolni. A klip szereplői az utolsó emberek a civilizált világból, akik képtelenek feladni az igazukat, szerintük "minden rendben van", ez csak egy átmeneti állapot. Ők a homo extimus - az utolsó emberek.” – mesélte a klip rendezője, Szőke Barna.


Hársházi Szabi - Kattan a zár

Az év második felében érkezik Hársházi Szabi első lemeze. Ennek az albumnak érkezett meg az egyik felvezetője, a reggaeton stílusú „Kattan a zár”, amely immáron minden ismert digitális zenei platformon elérhető.

"A lemez címének az "Antré" nevet adom. Úgy gondolom, hogy ebben bent van minden. Hisz ezek a dalok a belépőim előadóként a hazai könnyűzene világába. Jobb címet nem is tudnék neki adni, hisz a már single-ként megjelent televíziókban és rádiókban is hallható dalaim lesznek rajt, illetve pár teljesen új szerzemény is helyet kap a korongon. Amikor belevágtam úgymond az előadói karrierembe, akkor evidens volt, hogy azokkal a szerző kollégákkal fogom megalkotni a saját előadásomban elhangzó dalokat, akikkel közösen már más eladóknak sok-sok máig játszott - sikeresnek mondható - dalt sikerült megalkotnunk. A 10 dalos albumból 6 dalnak a dalszövegét Kotsy Krisztina, 3 dalnak Lombos Márton, 1 dalnak pedig Jakab Andrea jegyzi." – árulta el Szabi.


Temesi Berci - Behind the mask

Temesi Berci megállíthatatlan, tavaly november óta immáron ötödik klipjével rukkol elő. A „Behind The Mask” dal Berci ötödik nagylemezén, a dobosok munkássága előtt tisztelgő „Time is not a magazine„ albumon hallható. A „Behind The Mask” ismét egy frissítő, organikus, fergetegesen építkező anyag lett, amelyhez Berci fantasztikus társakat kért fel Lukács Peta, Fehérvári Attila és Markó Ádám személyében.

„Gyerekkoromban, amikor Herendről Veszprém felé utaztam többször is láthattam gitáron a hátán utazni Lukács Petát. Amikor elkezdtem élni a szórakozással teli éjszakai életet, a környék legszuperebb rock klubjában, a bándi Rock Ranch-en hallhattam őt kiemelkedően játszani. Aztán többek között láttam a Bikini zenészeként bizonyítani, valamint a Kőbányai Zenei Stúdió tanáraként is ismerhetik a mai fiatalok. Boldog vagyok, hogy elfogadta a felkérésemet, és hogy ebben a dalban egy földimmel pecsételhettem meg hovatartozásomat. Fehérvári Attila az egyik legkedvesebb barátom. Többek között neki köszönhetem, hogy a Black-Out tagjaként koptathattam a színpadokat a 2000-es évek elején. Atis brutális játéka mindig hatással volt rám, mindig figyelemmel követtem zenei munkásságát, így láthattam őt Markó Ádámmal is játszani Hrutka Robinál, a Special Providence-ben. Ádámra azonban elsőként Ganxsta Zolee zenekarában figyeltem fel, hiszen elképesztően precíz, technikás, tudatos, professzionális dobos. Messziről megismerni, ha ő ül a doboknál, a USEME pedig az egyik kedvenc hazai zenekarom.”- árulta el Berci.


yesyes - Egyszerű Pénz

Hatodik magyar dalával rukkolt elő a Szabó Ádám fémjelezte yesyes formáció. Ebben a dalban a frontember egy igen kényes témáról, a függőségről, konkrétabban a szerencsejáték-függőségéről mesél. A dalhoz Balázs “Johnny” Bence rendezésében forgott klip.


4tress, Azahriah – Köd

Érdekes kis közreműködés landolt a YouTube-on a hét második felében. A kifogástalan végeredményben tökéletesen szól együtt, egészíti ki egymást a két előadó, 4tress valamint Azahriah. A a békét igénylő„Köd”-höz Liszkai Gábor készített klipet.


Tóth Gabi, Pápai Joci – Meg volt írva

Klasszikus értelemben vett duettel jelentkezett Tóth Gabi. A „Meg volt írva” szám népzenei elemekkel tűzdelt, olyannyira, hogy a „Tavaszi szél kezdetű népdal” is feltűnik benne. Ahogy azt a két előadótól már megszokhattuk a dal nagyon érzekeny, érzelemdús, fülbemászó lett.

Összeállította: Hatos Niki


2022. március 12. 04:20

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA