MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle: 2022. 7. hét

Közreműködés dömping a hip-hop szcénában. Ez uralta 2022 hetedik hetét, amikor kooperációval jelentkezett a Halott Pénz és Dzsúdló, Nági & Betti & Azahriah, valamint Tkyd és 4tress is.

HONEYBEAST – Pánik
Sokunkban rögződnek, rögződtek olyan rossz minták, amelyek végül tönkrement kapcsolatokat eredményeznek. A Honeybeast új, „Pánik” című dalában, klipjében éppen ezt a témát boncolgatja. A videóban a főszereplő egészen a gyermekkoráig repül vissza a szülői viselkedésminták hatásait is prezentálva. "Nagyon szeretem ezt a kisfilmet, azért is mert ez sokkal több, mint amit mostanában elvárunk egy kliptől. Ahogy azt Dudás Balázstól megszoktuk, nem illusztrálja a dalokat, nem a szöveget jeleníti meg, hanem új dimenziókat nyit. A klip a szöveg nyitó sorait gondolja tovább, az első refréntől kibontakozó szerelmi tematikáról látszólag nem vesz tudomást, mégis hasonló utat jár be mint a dal. A sötét kétségbeeséstől a félénk, de eltökélt reményig. A klip egy gyermekkori traumát idéz fel, ezt oldja fel sajátos eszközeivel, a dal egy új szerelem mindent elsöprő és mindent feloldó eufóriájának, valamint az álmaitól, illúzióitól megfosztott, sok mindent megélt és túlélt felnőtt nő ezzel kapcsolatos kételyeinek vallomása. Ami a klipet és a dalt összetartja, az valahol nagyon mélyen, rejtve zajlik, de csodálatosan működik” – meséli a Honeybeast dalszerző-gitárosa, Bencsik-Kovács Zoltán. „Könnyen tudok vele azonosulni, egyszerre fejezi ki az igazságot, a reményt és a szabaddá válás gondolatát.” – tette hozzá Tarján Zsófi.


Nági & Betti x Azahriah - Hol talállak ébren?
Nágit és tesóját, Bettit sokan a különböző feldolgozások kapcsán ismerhették meg, ám a tesók saját dalokat is szereznek („Mindig máshol,” „Gyere velem”, „Vigasz”, „Hányszor mondtuk”, „Pont Egyszerre”), ezúttal ráadásul a YouTube-on hihetetlen számokat produkáló, mindössze 20 éves Azariah-val kiegészülve alkottak közösen. A „Hol talállak ébren” anyag nagyon ízlésesen egy Hujber Szabolcs verssel indul.


TAO – Fagy
A 2020-ban alakult TAO zenekar gőzerővel készíti tizenkét dalos „Próbaidő” című lemezét, amelynek fókuszában egy huszonéves, vidéki lány áll, aki éppen felnőtt életét igyekszik megformálni.

„Volt egy nap, amikor már századszor olvastuk, hogy az “okos” emberek szerint hogyan kell zenekart csinálni. Hogyan kell eladni magunkat a közösségi médiában, hány naponta kell új dalt és klipet feltöltenünk, és főleg: hogyan kellene cukisággal, sminkkel, cicivel és hasonlókkal felhívni magunkra a figyelmet. Persze, hogy elegünk lett. Mennyi “jó tanács” és milyen kevés igazság. Mennyi filter, mennyi semmirekellő pixel – és közben semmi, de semmi zene. Csak marketing, csak önszeretet. Csak pillanat alatt a múltba illanó, 1:1 képarányú hazugságok hosszú-hosszú sora, hüvelykujjal pörgetett instant halál. Úgyhogy írtunk egy dalt erről. Akik ugyanígy éreznek ezzel kapcsolatban, azok szeretni fogják.” – meséli a napokban megjelent „Fagy” című dalról a zenekar basszusgitárosa, Hegyi György.


Molnár Tamás: Szív utca (Album)
Tamás első szólóalbuma ugyan nem a hetedik, hanem a hatodik hét végén született, nem mehetünk el mellette szó nélkül. A „Szív” utca albumon olyan dalok kaptak helyet, mint a már jól ismert „Melletted”, az „Elfelejtek szeretni”, az „Ittam”, a „Mondd”, vagy éppen a „Nem megyek vissza”. Az egykori AFC és a JETLAG formáció alapítója, frontembere ezzel az anyaggal minden korábbinál mélyebbre ásott önmagában, ami így vált véleményem szerint az eddigi legszemélyesebb produkciójává. Őszintén vall démonairól, a szétesésről, az alkoholhoz fűződő (egykori) kapcsolatáról, a hibáiról, a csajokról, A Nőről. Mindenképpen figyelemre érdemes ez az album.


Essemm - Messze még a vége
Essemm november elején publikálta „Kutyatelep” lemezét, amely a fergeteges alapoknak, a fülbemászó refréneknek, az agyakban letelepedő verzéknek köszönhetően az utóbbi év egyik legerősebb rap albuma lett.  A napokban pedig egy 3 éves dalt töltött fel YouTube csatornájára, amelyet a fanatikusok már ismerhetnek és régóta várhattak, hogy végre ezen a platformon is hallgathassák. Ez a dal is kegyetlen, rongyosra pörgetős.


M-Squad - Soha (közr. Tkyd, 4tress)
Tkyd számomra a hazai hiphop egyik legfényesebb csillaga. Imádom a mélységét, hogy minden sora életszagú, hogy felrázza az elmémet, a lelkemet. 4tress munkásságát nem követem olyan régen, de annál lelkesebben teszem, hiszen dalról-dalra erősebb munkákkal jön ki, folyamatosan fejlődik, újít. A hetedik héten megérkezett kettejük közöse, a kissé keserű, mélyenszántó „Soha”.


Halott Pénz feat. Dzsúdló - Mielőtt megismertelek
Mindenki érezte már, hogy korábban valamilyen okból kifolyólag hazugságban élt. Ezt a témát járja körbe a Halott Pénz újdonsága, amit a közkedvelt Dzsúdlóval közösen hoztak létre. A „Mielőtt megismertelek” sound design, mix, master munkálatait a zseniális Somogyvári Dániel végezte.


Curta ft. ZiZi – Zaza
Edzett fülek számára készítette el új, pörgős számát Curta. A „Zaza” anyagában közreműködő is akad ZiZi személyében. A dalhoz egyszerűnek tűnő, de annál fantasztikusabb klip forgott, a Hősök frontemberének, Menthának a rendezésében, amelynek utómunkáit Curta végezte.


Belmondo – Általában
A kimaradásról, a szórakozásról, a hajnalokról szól Czutor Zoli bandája, a Belmondó újdonsága. A Paczári Viktor által mixelt, hangszerelt „Általában” dal hangzása frissítő, újszerű, amelyhez hozzá tökéletesen passzoló, kissé szakállas klip forgott László Dorina rendezésével, operatőri és vágó feladataival.

Összeállította: Hatos Niki


2022. február 24. 06:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA