MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle: 2022. 6. hét

Az év hatodik hete igazi meglepetéseket tartogatott számunkra. Először is új dallal jelentkezett Janicsák Veca, újra összeállt a Curtis – BLR duó, kényes, ugyanakkor nagyon fontos témával foglalkozott az Anna and the Barbies, valamint angol szerzeménnyel rukkolt elő ByeAlex. Meglepetés meglepetés hátán, mi szóltunk!

Janicsák Veca – Gravitáció
Megújulás. Ez jellemzi most Janicsák Vecát mind szakmailag, mind privátban. Az énekesnő egy exkluzív Glamour interjúban avatta be az olvasókat az őt érő változásokba, többek között, hogy válik kislánya édesapjától. Ahogy az ilyenkor szokás, művészként az alkotásban dolgozta fel a vele történteket, így jelent meg „Gravitáció” száma, amelynek a klipjét is ő álmodta meg (rendezés, látvány, styling). A dal produceri munkálatait Hajas Gábor, a klip operatőri, vágó feladatait pedig Pátzay Ádám végezte.


ByeAlex – Low
Alaposan meglepte közönségét ByeAlex. Az előadóra nem jellemző, hogy angol nyelvű szövegekkel írjon dalt, 2020 azonban ezt hozta ki belőle. Alex a YouTube-on publikálta a covid okozta első karantén alatt megalkotott „Low” című számát, amelyet a kommentek szerint kedvelnek hallgatói, sokakat megnyugtat, lelkesít.


Manuel – Zombi
ByeAlex egykori mentoráltja, az X-Faktor óta nagy népszerűségnek örvendő Manuel is új dallal jelentkezett. A „Zombi” egyes részleteit már sokan ismerhetik, hiszen korábban a TikTok alkalmazáson terjedt vírusként, több ezer videó készült hozzá. Amíg a dalban komoly lelki sebek jelennek meg, már-már depresszió üti fel a fejét, addig a Nagy Bence rendezte klipben akadnak stresszoldó jelenetek: terhességi teszt, egymással csókolózó csajok, fürdőkádas felvételek.


Anna and the Barbies - Ez is ti vagytok, ez is én vagyok
Egy nyolcadik kerületi lomtalanítás ihlette Pásztor Annáék új, nagyon-nagyon őszinte dalát, amelyhez romos, elhagyatott helyszínen forgott szuper klip.

"Világ életemben nagy lomis voltam. Imádtam kincseket találni a kidobott dolgok között, újra felhasználni, újra értelmezni. Egyszer egy nagy konténerben épp lemezeket turkáltam egy lomtalanítás során. Nem voltam túlöltözve és odajött hozzám egy hajléktalan. Egy nagy darab kenyeret tartott a kezében, már talán a penész is kicsit elkezdte enni. Kettétörte, és megkérdezte tőlem, hogy kérem-e a felét. Hihetetlen megható volt az önzetlensége. – kezdte Anna. "Épp lépésben haladtunk kocsival a József körúton. Pont olyan lassan, hogy minden egyes kis kirakott kupacot meg tudtam vizsgálni. Hihetetlen volt...mintha beszélnének hozzám ezek a kidobott dolgok. Emberi sorsokról árultak el sokkal többet mint azt maga a tulaj valószínűleg szerette volna. Ha valami megmentheti a XXI. századi ember lelkét az az, ha körülnéz és segít. Ahogy megszűnünk csak magunkról gondolkodni és csak magunkért létezni, magunkat megvédeni, ahogy elkezdjük a nálunk kicsit szerencsétlenebbet megvédeni - ez egy láncolat - úgy mindenki följebb tudja majd húzni a szakadékba lejjebb zuhant embert. Talán így tudjuk megmenteni az emberiséget, magunkat." – tette hozzá az előadó.


Jónás Vera Experiment & Soharóza – Kincskera
„Kincskera” címmel, új kislemezzel egészült ki A nyolcas sáv, a Soharóza és a Jónás Vera Experiment közös meselemeze. A napokban publikált EP tulajdonképpen a Kincskereső kisködmön átdolgozása. A lemez ötlete a karantén alatt született meg, aminek alapját a Soharóza és a Jónás Vera Experiment tagjainak gyermekkori emlékei jelentik. Akad itt képzelt barát, tesókkal való rivalizálás, iskolai bántalmazás, tévésorozatok és még sok minden más.

„A Kincskera egy Móra Ferenc cover trilógia, ami az alkotók (egy részének) közös edukációs traumájának feldolgozására tesz kísérletet. A nyolcas sáv megalkotásának folyamata közben merült fel, kiben milyen irodalmi sebeket ejtett a Kincskereső kisködmön kötelező jellegű elolvasása, majd kikérdezése egy túl korai életkorban, ez hogy nyomta rá a bélyegét a későbbi irodalomórák kötelező olvasmányaira, vagy az elszenvedők irodalomfogyasztására általában. Tibink szerencséje, hogy két legjobb bölénybarátja, Olga és MC Senki lazábbra veszi és utcanyelven közli Móra mondandóját. Így talán egy árnyalattal könnyebben bemegy az üzenet hősünk fejébe, de persze elrappelni sem uccsó móka…” – árulta el Bogdán Tamás, szövegíró.


Zola – Valamit a semmiből
A New Level Empire zenekar énekese nem először építi magát szólóban is, hiszen Zolakusztika önálló estjein a közönség már megismerhette a zenész korábbi dalait. Az énekes most úgy döntött, hogy új akusztikus albumot készít „Felhalkítva” címmel, amelyen élőhangszeres dalokat hallhatunk majd személyes élményekkel fűszerezve. Érdekesség még, hogy minden hangszeren Zola játszik. Erről a lemezről debütált nemrégiben a „Valamit a semmiből” dal, amihez időutazásos klip forgott.

„Vannak dalok, amik más öltözéket, más hangszerelést és más előadásmódot igényelnek, mint a zenekari popdalok. Ez egy művészi önkifejezés, szentimentálisabb, mélyebb, akusztikusabb, de a műfaj „mainstreamesebb” változatában. Afféle egyszemélyes kaland.” – kezdte Zola. „A dal megfilmesítéséhez igen magasra tettük magunknak a lécet. Sok technikai megoldást és ötletet szerettem volna egybe sűríteni. Az egyik ilyen volt, hogy az időhurok, időparadoxon legyen az alappillére a történetnek. Ezt bontottuk ki, és vegyítettük az osztott képernyős, félig lassított képi világgal, mely mindegyike egysnittes. Így egy tényleg kreatív és egyedi videó készült a saját rendezésemben. Nagyon kell figyelni a megtekintése közben, hiszen a 4 jelenet összekapcsolódik egy nagy sztorivá! Olyan klipet szerettem volna alkotni, amit a közönség akár többször is megnéz, vagy mert leköti, vagy mert meg akarja fejteni, hogy mit is lát, hogyan is áll össze. Számomra a „Valamit a semmiből” egy nagyon fontos és személyes dal, nem szerettem volna egy tucatklippel elintézni.” – tette hozzá az előadó.


Curtis x BLR - Tudja az ég
Hamarosan érkezik Curtis „Spíler” című lemeze, amelyről korábban már debütáltak dalok, például a Szabó Ádámmal közös „Keserű magány”. Most pedig egykori alkotótársával működött újra közre, aki a Follow The Flow egyik motorja, BLR. A „Tudja az ég” Jimmy J. Hollywood által rendezett klippel együtt landolt az interneten. Az old-school rap dal középpontjában természetesen Újpest áll, ahova mindkét srácot sok emlék, élmény köti.

Összeállította: Hatos Niki 

2022. február 16. 04:43

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA