MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle: 2022. 5. hét

Új hónap, új lendület, új zenék. Február első hetében remek csemegékkel rukkoltak elő a hazai előadók, akik nem csak dalokat, klipeket, de remek albumokat is szállítottak. Új korongot kaptunk a Góbé-tól, a Blahalouisiana-tól, de friss, ropogós klipet publikált Temesi Berci, Dallos Bogi, a FILC, a Carson Coma, valamint Wagner Emil is.

Góbé – Élem (album)

A népi popzenét szállító, 15 éve aktív Góbé elkészült negyedik nagylemezével, amely az „Élem” címet kapta. A formáció 2020-ban új énekessel (Várai Áron), nagybőgőssel (Hegyi Zoltán) erősített, ez az új album már az ő energiáiknak is köszönhető.

„Az első pillanattól kezdve magával ragadott a srácok lendülete, gondolkodása és profizmusa. Ez az album számomra egy robosztus mérföldkő. Agyasabb zene, és valóban sokszínű, a zenekar repertoárjában újnak számító stílusok keverednek a lemezen. Az új, izgalmas hangszereknek, valamint Hegyi Zoli fantasztikus bass szólamainak köszönhetően az ember eldobja az agyát! Az alkotás rengeteg ötlettel és stand up jellegű légkörben telt a zenekartól megszokott módon.”- mondta el Várai Áron (VÁron). „Végig nagyon inspiráló és változatos volt. A lemezeinket nem szoktuk egy nagy koncepció alá rendelni, hacsak a népdalokból merítést nem vesszük annak, de az inkább alap filozófiánk. Ezen az albumon betyár témából lett több a szokásosnál. Ezen törjük is a fejünket, hogyan folytassuk, de ez a jövő muzsikája. Az Élem egy újabb tökéletes pillanatkép arról, hol tartunk ízlésileg, zeneileg. Az összes apró hangját imádom, úgyhogy nyugodt szívvel ajánlom minden érzelmi helyzetben, bármilyen társaságban és napszakban.” – tette hozzá a csapat dobosa, Czupi Áron (CzÁron).

A kortárs könnyűzenei elemeket népzenébe át emelő album elérhető az összes streaming felületen és CD-n is megjelenik a Fonó Records gondozásában.


Carson Coma - Osztálytalálkozó

Előre mentek az időben a Carson Coma tagjai, akik új, Fazakas Lőrinc rendezte klipjükben a negyven éves, elképzelt érettségi találkozójukat prezentálják. Az anyagban már idősebbek, eltávolodtak egymástól az évek folyamán, majd nosztalgiázni kezdenek. Élik a szürke hétköznapokat, nem kapnak Fonogram-díjakat, nem adnak teltházas bulikat. A csapat márciusban rukkol elő következő lemezével, amit a fővárosban június 10-én, a Budapest Parkban mutatnak majd be.

„Ezt a dalt a 22 éves Giorgio küldi a 17 éves Giorgio-nak.” - mondta Fekete Giorgio a zenekar énekese.


Blahalouisiana: Hozzánk idomult éjjel az ég (album)

Új nagylemezzel lepte meg közönségét a Blahalouisiana. A korongot nem egy hagyományos stúdióban, hanem a MANK Alkotóházban, Galyatetőn rögzítették, és olyan toplistás dalokat ismerhetnek már róla a rajongók, mint a „Nem ereszt”, az „Ott van a nap” és a „Szívemet kitéped”.

"Szinte az egész lemezt fent írtuk a hegyen. Ez volt a menedékünk a pandémia okozta nyomás alól. Nagyon ki voltunk éhezve a zenélésre, amely abszolút hallható a dinamikus dalokon. Az alkotóház azért is volt kiváló környezet, mert nem kellett feltétlenül előre egyeztetett stúdióidőkhöz alkalmazkodnunk, és volt időnk elmélyedni magunkban. Ennek az eredménye hallható a lassabb, érzelemdúsabb vagy elgondolkodtatóbb dalokban. Szerintem ez az eddigi legizgalmasabb lemezünk" – mesélte a zenekar énekesnője, Schoblocher Barbara.

„Ez a lemez nekem terápia volt: ’ha nem idomul hozzánk az éjjel’, talán bele is őrülök az elmúlt másfél évbe. Komoly traumákkal tarkított időszak volt ez számomra, de megtaláltam a zenében a kapaszkodót, a zenekarban a társat és a galyatetői fenyők között a fényt. Nekem mindig ez jut majd eszembe a Blahalouisiana negyedik lemezéről” – tette hozzá a dalszerző-basszusgitáros, Jancsó Gábor.


FILC – Octopus

Az alapvetően fúziós jazz-ben mozgó, eklektikus FILC tavasszal jelentkezik első nagylemezével. Ennek a korongnak a második single anyaga a minap publikált „Octopus”, amelyről mi is írtunk már. De még egyszer: A klipet a csapat gitárosa, Irsik Bence rendezte, a forgatásra Pécsett, a MárkusZínházban került sor.

"Az Octopus című számunk a legelsők között volt, amelyet 2018-ban a még csak négytagú FILC nekiállt próbálni. A dal alapja egy ritmusjáték, amelyet egészen különböző dinamikájú egységekkel színesítünk. Élőben sokat és sok időn keresztül játszottuk, és emiatt több alkalommal hozzányúltunk, csiszolgattuk. A többszöri alakuláson átment szám már minden ízében közös alkotássá nőtte ki magát." - mondta el Etlinger Misi. "A klip szoci szerepválogatós vagy kimittudos látványát utólag húztuk rá, eredetileg csak az előzőhöz hasonló, komolykodást mellőző imázsklipet akartunk készíteni egy másik beállításban" – tette hozzá a basszusgitáros.


Wagner Emil - Örökkön-örökké

A több hangszeren is remekül játszó, alkotó Wagner Emilt olyan produkciókból ismerheti a közönség, mint a Talk2night, vagy a Szivák x Wagner akusztik estek. Emil az utóbbi időben szólóban is tevékenykedik, YouTube csatornáján olyan dalok landoltak, mint a „Rossz Helyen Rosszkor”, „A Város”, valamint a „Tisztul a Kép”. Most egy versfeldolgozással jelentkezett, amely a Kertész Imre Intézet - Pilinszky Másként című pályázat keretein belül felkerült a Pilinszky János válogatáslemezre.


Temesi Berci – Játszd el neki

A napokban publikálta új klipjét Temesi Berci. A „Játszd el neki” című dalban a basszusgitáros nemrégiben elhunyt pályatársai előtt tiszteleg. „Több éve egy saját koncertemre vendégként hívtam el Szappanos Gyuri barátomat. Nagyon jóban voltunk, szerintem a basszusgitár egyik legkiemelkedőbb művésze, oktatója volt.” – kezdte Berci. „2019-ben azt terveztük, hogy 3 basszusgitárral adunk koncerteket Póka Egonnal erősítve a produkciót, de sajnos a vírushelyzet minden tervet áthúzott. Írtam egy dalt tavalyelőtt, amely három basszusgitárosra épült. Szerettem volna megpecsételni hármunk barátságát egy ilyen dallal. Sajnos először Szapi, majd nem sokkal később Egon is az égi zenekarhoz csatlakozott. Nagyon nehezen dolgozom fel, hogy elmentek. Sokáig gondolkoztam, hogy egyáltalán van-e értelme így a dalnak, végül úgy döntöttem, hogy az emlékükre formálom át, olyan emberekkel, akiket ők is szerettek, és méltón viszik tovább az emléküket. Fontos üzenettel bír a dal: “Játszd el neki még mielőtt elköszönnél” – árulta el a basszusgitáros.

A dalban ezúttal dobon Szakadáti Mátyás bizonyít, aki Egon unokáinak édesapja. Továbbá hozzá tette még a szükséges pluszt ifjabb Tornóczky Feri, Kontor Tamás és Bűdi Szilárd is.

„Berci felvázolta nekem a dal történetét, hogy hogyan tervezte eredetileg. Tetszett az a gondolat, hogy két külön világból érkező basszusgitár játék csap össze, és az adta az ötletet is a szöveghez. Körülbelül 12 perc alatt megszületett az első verzió, aztán érkezett a másik oldalról Szili, így nyerte el a végleges formáját.” – mesélte Kontor Tomi. „Bercit nagyon régóta ismerem, nagyon szeretem, pontosan tudtam, hogy milyen vele dolgozni, nagyon megkönnyítette a dolgokat. Azzal, hogy magam vehettem fel a gitárjátékot, az éneket, nyugodtabban tudtam dolgozni, én ilyen típus vagyok. Szerintem a végeredmény valami olyan lett, amiben meg tudtam ugrani önmagam, hagytam időt mindenre, színesebb dolgokat tudtam kitalálni a gitárral. Maximálisan elégedett vagyok a végeredménnyel kapcsolatban.”- tette még hozzá a tehetség.

Ez a dal is hallható Berci „Time is not a magazine” címet kapó, közel 50 közreműködővel létrejött albumán, amelyen a színpadokon legtöbbször hátul, sötétben muzsikáló dobosok kapják a főszerepet.


Dallos Bogi - Te vagy az én hibám

Live Session anyaggal rukkolt elő Dallos Bogi. A fiatal énekesnő, egy ideje már szerzőként is aktív, akinek legfőbb társa az alkotásban az összeállításban már szereplő Wagner Emil. A „Te vagy az én hibám” hangszerelési, mix munkálatait Kosztyu Janos, Wagner Emil, a mastert pedig Studio H végezte. A dalhoz egyszerűen nagyszerű klip forgott, Székelyhidi Márk jóvoltából.

Összeállította: Hatos Niki


2022. február 10. 12:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA