MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 22. hét

Megállíthatatlan Sidd DeVille, Lotfi Begi, valamint Temesi Berci is. Ők azok, akik heteken belül képesek valami újdonsággal előrukkolni. Ezen a héten meglepte közönségét továbbá Zsüd, Mardoll, Hársházi Szabi, valamint az Afterkrü.

BENCSIK TAMARA, SZOLNOKI PÉTER – RÓZSA
Egy 2017-ben készül dal kapott új köntöst nemrégiben. A szívbemarkoló szövegű "Rózsa" eredetileg könnyűzenei verzióban született meg Temesi Berci harmadik nagylemezére, ám most szimfonikus, valamint nagyzenekaros kísérettel találhatja meg közönségét. A dalhoz forgott klip Berci „Symphosium 40” lemezbemutatóján forgott 10 kamerával, valamint 96 hangsávval.

„A dalt eredetileg Nikával énekeltem fel, és már akkor nagyon tetszett a szövegvilága. Nem hagyományos módon van megfogalmazva a téma, szeretem a költőiségét. Mostanra a dal Tamara személyében megtalálta azt az előadót, aki méltó módon képviselheti. Nagyon jó volt Tamarával dolgozni, mert olyan lelkesedéssel, vehemenciával énekelt, ami nagyon ritka. Látszik rajta, hogy imádja, amit csinál. Bubenyák Zoli és Berci fantasztikus dalokat szereznek, nagyon jó szimbiózisban vannak, kiegészítik egymást.” – árulta el a dal férfi előadója, Szolnoki Péter, aki fuvolán is hozzáteszi a szükséges pluszt a szerzeményhez.

„Amikor a szimfonikus koncertre megkaptam ezt a dalt feladatként, kicsit megijedtem. Nagyon szerettem volna Nika énektudását, nívóját hozni. Nem könnyű ez a szám, tényleg tudni kell énekelni hozzá, vannak benne magas hangok, kitartott hangok, technikailag nem könnyű. Örültem neki, mert szeretem a kihívásokat.” – kezdte Bencsik Tamara, aki a klipre is kitért. „Annyira jól éreztem magam ezen a koncerten. Végre otthon énekelhettem, ráadásul hatalmas élményt jelentett egy szimfonikus zenekarral fellépni. Az elejétől a végéig rengeteg érzelem volt ezen a koncerten, sok hidegrázással, így oda meg vissza vagyok a klipért, mert egy picit újraélhetjük általa.” – mondta Tamara, akinek nagy vágya valósult meg azzal, hogy Szolnoki Péterrel állhatott egy színpadon. „Az ő dalaira, Bon-Bon számokra nőttem fel. Az első párkapcsolatommal is úgy jöttünk össze, hogy közben Bon-Bont hallgattunk. Szép emlékeim vannak a formáció kapcsán, Peti haláli forma, nagyon kedves ember. Remélem, hogy lesz még alkalmam vele énekelni.”

„Bercivel mindig nagyon izgalmas feladat kapcsolódni, hiszen nagyon különböző világokban találkozunk az egymástól teljesen eltérő dalok megalkotása során. A ’Rózsa’ esetében egy olyan párkapcsolatról írtam, amiben nagyon nehezen alakulnak a dolgok. Vannak románcok, amikor sok nehézséggel kell szembenézniük a feleknek, mégis idővel ki tud nyílni az a kapcsolat. Nem mindenkinek adatik meg minden könnyen.” – kezdte Lombos Marci, szövegíró. „Váratlan, de nagyon jó választásnak tartom Tamarát erre a dalra. Itthon sokak szeme elől eltűnt, de vitathatatlanul nagyon tehetséges, nagyon jól énekel. Külföldön remekül teljesít már régóta, itt az ideje, hogy a hazai közönség is felfigyeljen rá. Örültem, hogy Berci rátalált, hogy kiválasztotta őt. Azt gondolom, hogy egy jó világban nem csak négy zenekar szól a rádiókban, mert helye van mindenkinek, aki tehetséges, szorgalmas.”


LOTFI BEGI X ZSAYA - BÁNAT UTCA
Lotfi Begi kapcsán múlt héten írtunk, amikor előrukkolt a Dér Henivel közös újragondolással, amit a „Freed From Desire” kapcsán készítettek. A lemezlovas nem tétlenkedik, máris itt a következő anyag, ami nem más, mint a 2007-es Holdviola: „Bánat utca” átdolgozása. Begi ezúttal a Zsaya formációval dolgozott együtt, akinek tagjai ismerősek lehetnek a tavaly búcsúzó Holdviolából.

„Az eredeti verzió úgy született meg, hogy egy iskolai gyerekkórus koncertjén ültem és rögzítettem a szereplést. Ez a hangfelvétel eddig csak inspirációként szolgált, de most be is építettük a jelenlegi változatba és azt gondolom, nagyon érdekes atmoszférát ad neki” – nyilatkozta Farkas Péter. „A videóklipben a fényt és sötétséget szerettük volna kiemelni, a komorabb jelenetek egy kőbányai alagútrendszerben forogtak. A szinopszis mindenkinek nagyon tetszett, viszont a Zsaya énekesnője, Sári a szűk, zárt tereket nehezen viseli, így ő lett a story elbeszélője, a főszereplője pedig, félig-meddig „családi vállalkozásként” a feleségem, Réka” – tette hozzá Begi.


SIDD DEVILLE – ÖRÖKKÉ NEM ESHET (VAD SZÍVVEL)
Három héten belül a harmadik dalával jelentkezik Sidd DeVille. A stílusokat átívelő kortárs popzenékben gondolkodó előadó első anyagát az életrajzi ihletésű „Első lettél” jelentette, ezt követte az AC/DC egyik nagy klasszikusát jelentő „Highway to Hell” új köntösbe ültetése. Most pedig egy dance-pop-rock nótával rázza fel a hetet, „Örökké nem eshet (Vad szívvel)” címen.

„Tökre tetszett annak idején a Holló című film, már akkor elhatároztam, hogy szeretnék egy ilyen hangulatú dalt írni majd egyszer. Az ’Örökké nem eshet (Vad szívvel)’ számot egy szakítás, egy továbblépés ihlette. Az első verziót 2010-ben készítettem el, akkor még teljesen másképpen szólt. Vannak dalok, amik hosszú időre a fiókban maradnak, nem akarnak összeállni hamar. Ilyen ez a szám is.” – mondta el Sidd.


ZSÜD - GLASS CEILING
Zsüd új dalán együtt dolgozott John Foyle brit producerrel, aki olyan formációk albumát hozta már ki, mint a Gorillaz, a Blur. Az anyagban Zsüd a frusztráció – levezetés –határmeghúzás témákat járja körbe.

“Nagyon tanulságos volt Johnnal együtt tölteni egy napot - egyrészt sikerült pár technikai trükköt is ellesnem tőle, de ami sokkal nagyobb hatással volt rám, az az elképesztően profi hozzáállás, ami a session minden percét áthatotta. Annak ellenére, hogy nagyon gyorsan pörgettük a projektet, hogy minél előrébb jussunk a rendelkezésünkre álló időben, teljesen feszültségmentesen és könnyedén dolgoztunk. Én hajlamos vagyok az ilyen helyzetekben stresszelni, ezért nagyon jó volt magamba szívni ezt az üde légkört. A hangszerelés kapott egy meglehetősen dögös, már-már szexi vonalat, ami erős kontrasztban áll azzal, hogy a címadás inkább a munka világára vonatkozik. Ez jól reprezentálja azt a dilemmát, ami manapság foglalkoztat. Nőként sok esetben rá van kényszerítve az ember, hogy felvegyen férfias karakterjegyeket, mert csak így tud érvényesülni egy-egy helyzetben. Hosszútávon azonban felmerül a kérdés, hogy meddig tudja ezt ki-be kapcsolni, milyen hatással lesz a magánéletére, stb. Rendkívül izgalmas számomra a saját feminin oldalammal való kapcsolat ápolása, illetve erősítése, nem csak magánemberként, hanem alkotóként is - hogy döntési folyamatokban nem pusztán logika mentén lehet haladni, hanem adott esetben az intuíció is ugyanolyan valid teret kaphat.” – árulta el Zsüd.


AFTERKRÜ - PÓK
Az Antal Bence, Benedek Bence, Pető Bence, valamint Szabó Roland alkotta Afterkrü tavaly ősszel jelentette meg négyszámos kislemezét, a „Nyugta”-t. Munkásságuk az élőzenében brillirozva nyugszik hiphop alapokon. A „Pók” klipje a vágyakozás három állapotát ábrázolja.

„Tavaly ősszel egy zánkai hosszúhétvégén írtuk a „PÓK”-ot. Ez volt az első alkalom, hogy közösen elvonultunk valahova, hogy együtt alkossunk és szerencsére nagyon termékenyre sikerült. A szöveg alapvetően a vágyakozásról szól, számomra azon belül is karrierről.” – kezdte Benedek Bence.  „Az én részletemnek hatalmas az érzelmi töltete, én a társkeresés oldaláról fogtam meg a vágyakozás témakörét, ami egy nehéz szakaszát foglalja össze az életemnek.”- tette hozzá Antal Bence. „Ez talán a legjobban sikerült dalunk megpróbáltuk a klip színvonalát is ehhez hasonlóan egy szinttel magasabbra tenni, ehhez pedig nagyszerű embereket találtunk. Külön kiemelnénk Czömpöl Kristófot, aki rendezőként kreatív ötletekkel és profi hozzáállásával nagyon nagy segítségünkre volt, kicsit elcsépelve mondhatnánk azt is, hogy nélküle ez nem jöhetett volna létre” – társult még Pető Bence.


MARDOLL - QUEEN
Első magyar nyelvű számával jelentkezett Catherine Dederick, azaz Mardoll. Az előadó újdonsága igen szókimondó, akad benne társadalomkritika, de egyedi humor is. A lány ezzel a dallal szeretné megmutatni, hogy a nők is tudnak kemények lenni, sőt, azt is vállalhatják, ha egyesek számára sokak.

„Eredetileg angolul írtam meg a dalt, ’Once I had a dream’ címen és arról szólt, hogy gyerekként mindig arról álmodoztam, amit most csinálok. A LINKIN PARK „We Made it” érzése keveredett benne a rapzenében megtalálható braggadocio stílusokkal. Azonban mikor le akartuk fordítani be kellett látnom, hogy ugyanazt a kontextust, ugyanazzal a lüktetéssel lehetetlen magyarul is visszaadni. Megpróbáltunk a témánál maradni úgy, hogy a dal stílusa ne változzon, de a szöveg is izgalmas maradjon. A magyar nyelv rendkívül összetett és vannak benne olyan hangok, amelyeket nem könnyű kimondanom. Magyarul rappelni igazi nyelvtorna számomra. A helyzet csak durvult, amikor megpróbáltam hozzáadni a dal sebességét, tempóját. Szóval minden magyar (speed) rappernek teljes tiszteletem, magyarul rappelni nagyon kemény! Sokak számára talán erősnek tűnnek a sorok, de az angol szövegeim van, hogy még szókimondóbbak. Egyébként a dal és a klip is egy társadalmi kommentár, iróniával fűszerezve: rávilágít arra, hogy az emberek mennyire hisznek a szóbeszédek alapján kialakított hamis képeknek. Az ’Irigyek a gyerekek mert tele vagyok pénzzel’ – is csak egy kis rájátszás arra, hogy engedjük el a sztereotip gondolkodást" - mondta el Mardoll, aki a klip koncepciójáról is mesélt.

„Marie Antoinette különc nő volt, több mende -mondát kitaláltak róla, amelyek hozzájárultak fejvesztéséhez. A klipben én is hasonló karaktert alakítok, aki elrontja a lakomát és káoszt teremt. Nem hajlandó beilleszkedni normákba, ezért a végén lefejezik. A klipben több, hozzám közelálló ismert zenei arc is feltűnik, mint a párom, Hadas Alfréd, de Pribelszki és Fehér Holló is szerepet kaptak. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki a klipen dolgozott – csodálatos volt a közös munka” – tette hozzá.


HÁRSHÁZI SZABI - JELEZ A SZÍV
Nyár közepén érkezik Hársházi Szabi bemutatkozó albuma, az „ANTRÉ”. Erről a korongról hozott most egy dalt, „Jelez a szív” címmel, amellyel egészen a 80-as évek hangzásvilágába repülhetünk vissza.

„A 70-es évek végén illetve a 80-as évek első felében élte fénykorát a Disco Funk zene. A műfaj iránti tiszteletből és szeretetből mindenképp szerettem volna az első lemezemre olyan dalokat, amelyek ezt a zenei világot idézik meg.” – mondta el Szabi.

A dal szövegét Lombos Marci írta, aki így posztolt Szabi kapcsán: „Hársházi Szabival sok éve dolgozom. Producer úrnak hívtam őt, mert mindig másoknak írt dalokat és ezeket adta ki, illetve menedzselte is a dalokat. Két évvel ezelőtt találta ki, hogy megmutatja magát a színpadon, kiáll a frontra. Mára szinte minden zenei csatorna játssza dalait, és most a Kattan a zár, amiben én is alkotóként vagyok jegyezve, felkerült egy válogatáslemezre... jelenleg a második helyen áll a lemezeladási listán…”

Összeállította: Hatos Niki


2022. június 11. 06:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA