MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 16. hét

Feltétel nélküli szeretet, a Föld világnapja, valamint az elmúlás témáit járták körbe a hét során megjelent zenei újdonságok. Új közössel rukkolt Tóth Gabi és Pápai Joci, de egy friss formáció is felbukkant április közepén.

AM!LI – EMBER
Új pop-rock duó tűnt fel a hazai zenei élet égiszén, mégpedig a néhai Touch Me Not zenekar hamvaiból feltámadva. Az Am!Li a globális környezeti válságot érintő, „Ember” című dalában a Föld napja alkalmából egyből egy komoly témával indította karrierjét.

“Van egy jelenség, amit túlzott optimizmusnak hívunk. Ez azt jelenti, hogy úgy gondolkodunk, hogy ilyen tuti nem történhet meg velem... Sajnos hiába folyik a csapból mindenhonnan a klímaválság, egészen addig amíg nem érezzük a bőrünkön a következményeit, gyakorlatilag nem veszünk róla tudomást. Ami az Amazonas erdeiben történik, vagy az Északi-sarkon, azok túl messze vannak a magyar embernek, hogy aggódjon miattuk. Igen, lehet, hogy elmorzsolunk egy könnycseppet a szegény csontsovány jegesmedvékért, de igazán nem gondolunk bele, hogy milyen visszafordíthatatlan folyamatokkal kell szembenéznie majd a gyerekeinknek. A dal a Föld nézőpontjából íródott, mintha a bolygó könyörögne az embereknek, hogy hagyják végre abba a pusztítást és a kizsákmányolást. A klipet közel 8 órán át a 40 fokos tűző napon forgattuk a Gánti bauxitbányában, így azt hiszem hitelesre sikerült a ‘Föld’ szenvedése a klip végére, amikor rákvörösre égtem, és teljesen kiszáradtam a forgatás közben, hiába ittunk meg fejenként vagy 2 liter vizet…” – mondta el Kucsera Lilla. “Jelenleg a saját hangunk megtalálására fókuszálunk, szeretnénk minél őszintébb és önazonosabb dalokkal kijönni a következő időszakban.” – tette hozzá Bakonyi Ádám, gitáros.


BENEATH MY SKIN – HOGYAN LESZ TOVÁBB?
A legutóbbi X-Faktor győztese, Alee segített megírni a pop dallamokkal fűszerezett metál formáció, a Beneath My Skin legújabb számát.

"Sokáig csak a refrén énektémánk volt kész, de mikor összebarátkoztunk Aleeval úgy döntöttünk, hogy megírjuk közösen, így lettek végül rap részek a verzékben. Eddig is elég sokszínűek voltunk ének ügyileg, hiszen a mély lágéktól, a fejhangokon át a screamekig minden jelen van nálunk, ezek után pedig egyre több rap rész is lesz, hogy minél modernebb, változatosabb legyen a zenénk. Ez a szám az elmúlásról szól, két ember elhidegüléséről. A könyv, ami a klipben szerepel pedig egy Popper Péter könyv, ami nehéz sorsú embereket, szitukat mutat be és hogy mindig van belőle kiút. Szerintem, ha valaki lent van, sokszor olvasgat ilyen témát" – mondta el Dunai Gergő.


DZSÚDLÓ – HA MEGHALOK
Dzsúdló tavalyi, „Szörnyeteg” című albuma hatalmasat ment, mostanra pedig új trackjeivel lepi meg közönségét. „Ha meghalok” száma egy sötét hangulatú anyag lett, amelyben saját elmúlását járja körbe. A dalhoz látványos, kellően dramatikus klip forgott Büki Balázs rendezésében.

"Azt akartam megfogni, hogy a legvégén mik maradnak az ember fejében. Mi az, amit még meg akarok csinálni, vagy mi az, amit bánok, hogy nem jól csináltam. Maga a gondolat van a középpontban, hogy végül egy ember marad a végén, aki hallani fogja az utolsó szavadat, és ha feltesszük hogy kiválaszthatom hogy ki az, akkor az elég izgi." – árulta el az előadó.


CARSON COMA – IMMUNISSÁ VÁLUNK
Egy hónapja adta ki harmadik nagylemezét a Carson Coma. A srácok erről a korongról hoztak most ki egy dalt, amelyhez elmegyógyintézetben forgattak klipet Kovács István (Berlini Magyar Tv) stábjával közösen, Ricsárdgír rendezésében.

„Soha nem élveztünk még ennyire forgatást. Ennél viccesebb két napja régen volt a zenekarnak, kár, hogy nem maradhattunk ebben a házban, lehetne a mi kísérleti szanatóriumunk, ahova néha elvonulunk a teljes zenekarral.” – nyilatkozta Héra Barnabás.


RÚZSA MAGDOLNA – PAPÍRSÁRKÁNY
A feltétel nélküli szeretetről írt dalt Szakos Krisztiánnal közösen Rúzsa Magdi. A „Papírsárkány” egy többrétű anyag lett, hiszen értelmezhető szerelmes nótaként, de akár az anya-gyermek kapcsolatot is ábrázolhatja. A dalhoz animációs klip készült, Mundrucz Tamás (felvétel, utómunka), valamint Cakó Ferenc (animáció) jóvoltából. Magdi nem mellesleg július elsején lép először színpadra immáron három gyermek édesanyjaként, mégpedig a Budapest Parkban.


TÓTH GABI, PÁPAI JOCI – MEG VOLT ÍRVA
Egy közönségkedvenc moldovai-csángó népdalt öltöztetett új köntösbe Tóth Gabi és Pápai Joci. A két előadó a „Meg volt írva” esetében a „Tavaszi szél vizet áraszt” soraira fűzték fel új közösüket, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával jöhetett létre.

Összeállította: Hatos Niki


2022. április 30. 05:47

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA