MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 15. hét

Csalódás és sötétség. Elsősorban ez a hangulat uralta a 15. héten megjelent zenei újdonságokat. Singh Viki az internetes bántalmazásról, Nejad Flóra a szerelmi bánatról, Molnár Tamás az őt üldöző démonokról, az NPL pedig az elakadásról mesélt friss dalában, klipjében.

NEJAD FLÓRA – BEVALLOM

Tabatabai Nejad Flóra korábban olyan televíziós műsorokban bizonyított, mint a Sztárban sztár + 1 kicsi, vagy X-Faktor 10. szériája. Már a Faktor alatt megjelent Flóra első száma, a Burai Krisztiánnal közös „Mocskos Pénz”, akit ismét társául választott az alkotásban. A „Bevallom” középpontjában azok a szerelmek állnak, amelyekről eleinte azt gondolják a részvevők, hogy örökké fog tartani, aztán mégis csalódás a vége.

„Nagyon különleges volt az alkotási folyamat, mintha végig egymás mondatait egészítettük volna ki. Mindkettőnkből egészen mély érzések törtek a felszínre írás közben. Azt a pillanatot szerettük volna megragadni, amikor az ember rájön, mégsem igaz, amit a viszonyukról hitt, de bármennyire is bántja ez, idővel továbblép és elfogadja, ennek így kellett történnie.” – mondta el Flóra. „Szeretnék Budapestre költözni és egyetemre járni. A szüleim az egészségügyben dolgoznak és elképzelhető, hogy követem a példájukat és gyógyszerész szakra jelentkezem. Remélem, hogy hamarosan élőben is előadhatom ezeket a számokat” – árulta még el a fiatal lány.


KONYHA X SÖNDÖRGŐ – PANNONIA LIVE SESSION

Összeállt két szentendrei gyökerekkel rendelkező zenekar. A Konyha és a Söndörgő igazi zenei kalandot nyújt műfajokat (pl: délszláv zene, rock, pop, jazz, funk) átívelő közösével.

“A Hazahaza a mi „Így jöttünk” történetünk: ahogy a filmrendezők előbb-utóbb elmesélik felnőtté válásuk fontos történéseit és megpróbálják felidézni fiatalkoruk életérzését, mi is ezt igyekeztünk minél átélhetőbben összefoglalni ebben a dalban: azt, ahogy kinyílt a világ, ahogy felfedeztük a saját szabadságunkat és kerestük a hozzánk hasonlókat. Haller Danival, a basszusgitárosunkat is ebben az időszakban ismerkedtünk meg. Hatalmas öröm volt számunkra, hogy a Söndörgő tagjai, akiket szintén ebből az időszakból ismerünk, elfogadták meghívásunkat a stúdióba: az ő hangzásuk teszi zeneileg igazán „szentendreivé” a dalt.” – mondta el Szepesi Mátyás. „Utólag döbbenek rá hogy mennyire szerencsések voltunk, hogy zenei ébredésünk Szentendrén ért. Nagyon erős koncertélet volt, rengeteg különböző műfajú zene szólt: a Bizottság vonalán haladó alternatív szcéna mellett ott volt a legendás Vujicsics Együttes is. Emellett teljesen természetes volt a műfajok keveredése: ott volt a Barbaro, amely népzenét kevert progresszív rockkal, a Drums vagy a Wertetics Orkestar, akiknél a jazz is elfért mindezek mellett, az efZámbó Happy Band pedig ugyanúgy játszott Miles Davis darabokat, mint Neurotic számokat. De amiért leginkább hálásak vagyunk a sorsnak, hogy a világ egy olyan pontján nőttünk fel Szentendrén, ahol a mi jelen időnkben békében éltek együtt a különböző népek, számunkra ez lett a dolgok egyetlen értelmezhető rendje, és ezt szimbolizálja a különböző gyökerű zenék fúziója.”

„Amikor meghallgattuk az első demót, egyből felidézte bennünk szentendrei fiatalkorunkat és az együtt átélt emlékeket: általában az volt a hétvégi program, hogy kimentünk a Dunapartra, illetve amikor elkezdtünk zenélni, onnantól egymás koncertjeire jártunk. A mi zenekarunk nagyon más műfajban mozog, mint a Konyha, de ez a zenei és vizuális produkció és az, hogy éreztük, Matyi mennyire szívből csinálja az egészet, abszolút megnyert minket. Éreztük, hogy ebből valami jó dolog fog kisülni, amiben nekünk is érdemes részt venni és számunkra is nagy újdonság és kihívás volt a közös munka.” – tette hozzá Eredics Áron.


NPL – ELAKADUNK

A 2016-ban alakult No Last Page „Elakadunk” címmel szintén új dallal, valamint hozzá szuper klippel rukkolt elő.

“Egy disztópiáról is szólhatna ez a dal, de sajnos sokszor érzem, ahogy a dalban is írtuk "az ördög tombol a földön" már most is. Nem tanulunk a hibáinkból és felemésztjük a világot, ezért adtuk az Elakadunk címet a dalnak. Azt az állapotot szerettük volna megírni, amikor az ember teljes reményét veszti a jövőjében: “elveszett a világeszme” mondjuk és ezzel azt az üzenetet szeretnénk átadni, hogy ezekben a pillanatokban sem szabad feladnunk, küzdenünk kell azért, hogy jobb legyen, hisz minden hanyatlást egy felívelés követ. Zellerrel nagyon jó dolgozni, mivel mindketten zenei producerként is dolgozunk, ezért fél szavakból is értjük egymást és könnyebb így egy víziót fizikai keretek között megvalósítani." – mondta el Holló. "Azt veszem észre, hogy az emberek elzárkóznak egymás elől és a szemünk előtt lesznek a közvetlen szomszédaink egymás farkasai teljesen materiális érdekek végett. “Mi a fasz van az emberekkel?” Ez a mondat rendszeresen elhangzik manapság. Érezhetően nyomasztó az alaphangulat az emberek között. Nagyon erős a kontraszt. A stúdióban teljes eufória van nálunk és összefogás. Imádjuk egymást és a zenét, amit csinálunk, közben meg kinézek az ablakon és lángol a világ. Fullosan abszurd." - tette hozzá Zeller.


SINGH VIKI – IRIGY KUTYA

Új számában tőle szokatlan módon nem csak énekel, hanem a rappel is megpróbálkozik Singh Viki. Az énekesnő az elmúlt időszakban többször felhívta a figyelmet az internetes felületeken történő bántalmazásokra, az „Irigy kutya” témáját is ez jelenti, amelynek hangzásáért Vígh Arnold felelt.


MOLNÁR TAMÁS – NEM MEGYEK VISSZA

Az év elején jelentkezett első szólólemezével Molnár Tamás, aki olyan sikeres formációk szekerét tolta maga előtt, mint az Anti Fitness Club, vagy éppen a JETLAG. Az album iszonyatosan erős lett, nálam az idei TOP5 korong között garantáltan ott lesz. Erről az anyagról hozta most el a „Nem megyek vissza” dalát, amelyben egy sötét időszakáról, az újra és újra visszatérni akaró démonairól mesél. A  Czoller Bence rendezte videó pedig egyike a 2022-ben eddig megjelent legminőségibb klipeknek.

Összeállította: Hatos Niki


2022. április 24. 06:33

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA