MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 14. hét

Igazi stíluskavalkádot kaptunk ezen a héten, hiszen akad itt spiripop, lofi r’n’b, populáris jazz, metál, de érkezett népdalfeldolgozás is. Minden, ami szívnek, fülnek ingere.

SZAKÁCS GERGŐ – NINCSEN ÚT
Szakács Gergő tehetségére először 2014-ben figyeltem fel, amikor a YouTube-on felfedeztem cover videót. Az előadó azóta hosszú utat járt be, többek között a Follow The Flow egyik motorjaként ontja magából a nagy slágereket. Gergő hamarosan előrukkol első szóló nagylemezével, ami az „Evolúció” címet kapta. Erről a korongról most egy spiripop stílusú dalhoz forgatott klipet a csodás Madeirán.

„Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai. Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt. Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, hogy talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre csak nekünk.” – árulta el Gergő.


VERA JONAS EXPERIMENT – KESERGÉS
Hat évvel „Tiger, Now!” című lemezük után új koronggal rukkol elő a Jónás Vera Experiment. Az album a „HOLD” címet kapta, amelyről a „Mélyvíz” dalt már ismerheti a közönség, most pedig a „Kesergés” népdalfeldolgozást publikálta a formáció.

„Számomra ez a dal az egyik tételmondata a HOLD gondolatmenetének. Van benne valami borongós füstölés, elég mély igazságot mesél el, szeretem ezt a hangulatot. Először a Barbaro zenekar előadásában hallottam és so kat ment a fülemben, nem is volt kérdés, hogy meg szeretném csinálni a dalt, ehhez Bécsy Bencét kértem fel producernek.” – mondta el Jónás Vera.


LUCA – ITT HAGYTÁL
Luca szerzeményei nagy sikernek örvendenek a legnagyobb videómegosztón. Korábban olyan dalokkal jött ki, mint a „Nem maradok,” az „Ilyen lettem”, a „Lift”, a ByeAlex oldalán kiadott „Rózsák”, vagy a Wellhelloval közös „Szomorú séta”. A fiatal énekes most egy kissé szomorú, őszinte, személyes anyaggal jelentkezett, amely a magunkba burkolózást, valakinek az elvesztését állítja fókuszba.

„Az emberek egy része úgy birkózik meg traumatikus, vagy éppen csak negatív történésekkel, hogy bezárkózik. Én is ilyen vagyok. Úgy érzem könnyebb, ha nem gondolok bele mélyen ebbe az egészbe, mert olyan dolgok jönnek fel, amivel az adott pillanatban, lehetetlen lenne megbirkózni, számomra. Mindig mondják, hogy beszélj róla valakivel, add ki magadból, én ennek pont az ellenkezőjét szeretném; magammal beszélem meg ezeket a dolgokat, vagy leírom inkább, ilyen típusú ember vagyok. Nem azt mondom, hogy ez egy jó dolog, hogy ezt így kell csinálni, én egyszerűen ezt érzem. A most megjelent dalom az “Itt hagytál” nagyon fontos nekem, ez az első olyan szerzeményem, amiben teljesen biztos vagyok. Ennél a dalnál értettem meg, hogy milyen az, amikor az érzéseidet egy dalba öntöd. A klipben van egy démon, ami azt a sok sötét és szomorú dolgot szimbolizálja, amiről nem szeretnék beszélni, amire gondolni is nehéz. Ő üldöz engem, hogy nézzek szembe ezekkel a dolgokkal, mindig a sarkamban van.” – árulta el Luca.


BELAU, AKACIA – DREAMSTATE
Az immáron 5 éve aktív, Fonogram-díjas Belau közel 200 koncertet adott 25 országban. A jelenleg harmadik nagylemezén dolgozó csapat most új single dalhoz forgatott klipet Máltán. A lofi r’n’b stílusú szerzeményben közreműködő is akad, az ausztrál Akacia személyében.

„A színeváltozás története régóta lengi át a kultúránkat, de a legtöbb ember számára az önmaga irányába megélt kegyelem idegen, távoli és misztikus, mely a profán világ sodrásában oly kevés teret kap. Az út ellenben lehető mindenki számára és annak, aki végig lépdel rajta ez bizony álomszerű. A dal a saját kereteinken túli életet, a megrekedtségből a haladás irányába való elmozdulást, de leginkább önnön rettegésünkből való kiút történetét meséli el. Egy nálunk jóval bölcsebb ember egyszer azt állította, hogy kizárólag az hozhatja el a békét a társadalmak számára, ha az egyéni szívekben végbemegy ez a belső folyamat, mely utána természetesen kifelé is hat. és bizony nincs más, amit a Belau a világ fokozódó dinamikájában jobban tudna támogatni. Ahogy Dreamstate kulcssora mondja: we are all made out of gold. A Dreamstate klipjét Máltán forgattuk P. Szabó Péter barátunkkal még novemberben. Négy igencsak tartalmas napot töltöttünk több, gyönyörű szigeteken, ahol nappal utaztunk és a videón dolgoztunk, este pedig fellépéseink voltak, különleges emlék ez nekünk.” – árulta el a formáció.


TEMESI BERCI – PROVINCE
„Time is not a magazine” nagylemeze hatodik klipjével jelentkezett a héten Temesi Berci. A fúziós, popurális jazz-t jelentő „Province” szerzemény megalkotásához Berci olyan társakat kért fel, mint Balog Laci (dob), valamint Mits Marci (szaxofon). 

„Laci fiatal dobosként került be a zenei körforgásba, szinte együtt nőttünk fel a színpadokon feltörekvő muzsikusokként. Legutóbb egy hónapja álltunk egy színpadon, mikor drága barátom, Garami Gábor lebetegedett, így Laci beugrott a Garami Funky Staff-ba helyettesként. Próba nélkül jött el, hibátlanul játszott, ahogy ezt tőle már megszokhattuk. Ezek után végképp nem volt számomra kérdés, hogy elhívom játszani a Time is not a magazine lemezemre. Ahogy én, úgy az egész dobos szakma büszke lehet rá.” – árulta el Laciról Berci, aki persze Marcira is kitért. „Gyerekkorunk óta ismerjük egymást. Zseniális játékán kívül megemlíteném azt is, hogy az ország egyik legkiemelkedőbb basszusgitárosának, Mits Gergőnek a testvére. Gergő az én szárnybontogatásomkor rengeteg segítséggel szolgált a székesfehérvári magánóráin, az akkor általa vezetett Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskolában. Marci a tesójához hasonlóan kiemelkedő zenész, zseniális szaxofonos. Nagyon-nagyon örülök, hogy elfogadta a meghívásomat.”

„Szenzációs az a koncepció, hogy ennyi remek dobos hallható egyetlen albumon. Nagyon érdekes anyag lett, mert mindegyik dobos külön egyéniség, ennek ellenére mégis érezhető egy érdekes közös rezgés az egész albumon. Talán ez az a barátság, az az óriási tisztelet lehet, amit egymás iránt érzünk. Bercivel nagyon régóta ismerjük egymást, mindig is szeretünk együtt dolgozni. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen remek, tehetséges dobosok mellett én is helyet kaptam, köszönöm neki ezúttal is.” – mondta el Balog Laci.

„Bercivel nagyon régóta tart a barátságunk. A Peet Projectben dolgoztunk együtt, aztán évekig csak futólag találkoztunk. Amikor felhívott, hogy szeretne engem is erre a lemezre, majd átküldte a névsort, hogy kikkel dolgozik rajta, akkor nagyon megörültem. Megtisztelő volt, hogy gondolt rám is. Azóta meghallgattam a lemezt, elképesztő lett. Persze a névsort látva meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg valami nem úgy fog rajta szólni… Sőt, ismerve Berci igényességét, Bubenyák Zoli zsenialitását, aki az ország egyik legjobb zongoristája, legnagyszerűbb szakembere, nem volt egy pillanatig sem kérdés számomra, hogy ez a lemez világszínvonalú lesz.” – csatlakozott Marci.


WAGNER EMIL – MEMENTO MEI (full album)
Wagner Emil fiatal kora ellenére szép karriert futott be. A srác több hangszeren is játszik, valamint szerzőként bizonyít többek között olyan előadók mellett, mint Szivák Zsolti, Dallos Bogi, vagy éppen a Talk2Night. Emil most kiadta első szóló lemezét, az akusztikus hangulatú, mély érzelmekkel teli, gondolatébresztő sorokkal rendelkező „Memento Mei”-t.

„Tizenéves korom óta zenekarozom és írok dalokat. Az évek alatt születtek olyan számok, amik annyira személyesek, intimek, hogy nem tudom átadni másnak, mert ezek az én darabkáim magamból.” – kezdte Emil. „A lemezen pár dalban közreműködnek kedves barátaim, Bartók Máté, Szász Csaba és Jancsovics Máté. Úgy érzem, a Memento Mei jól összefoglalja, hogy milyen gondolatokkal, hol is tartok az életben.” – tette hozzá.

Letöltési link...


DÁNIELFY GERGŐ ÉS AZ UTAZÓK – NÁSZTÁNC – COVER BY YOULI
Feldolgozással rukkolt elő YOULI. Az énekesnő Dánielfy Gergő és formációjának egyik számát, a „Násztánc”-ot öltöztette új köntösbe, a végeredményhez pedig klipet is készített. A sztori szerint az énekesnő bejárja gyermekkora különböző helyszíneit, álmodozva, emlékeket megidézve.

“Mindig is álmodozó voltam, de emiatt néha kellemetlen helyzetekbe kerültem. A merengés egy nagyon jó flow állapot, de jobb a négy fal között megélni, mert megvan az a hátránya, hogyha az ember nincs jelen, akkor veszélyes helyzetekbe sodródhat. A felnőttéválás meghozta azt a felelősséget, hogy mindig jelen kell lenni, mert nem kockáztathatom az épség azért mert tervekről gondolkodom vagy éppen fülig szerelmesen kalandozom a városban.” – írja a videó alatt az énekesnő.


I'M DOROTHY – MARADOK
Nemrégiben már írtunk az I’m Dorothy egyik első szerzeménye kapcsán. A formáció azóta összerakta „Legyen X” című, 10 tracket tartalmazó nagylemezét, ami április nyolcadikán jelent meg, és amiről most újabb dalt publikáltak Gere Dóriék. 


AUDIOPOETA – TÖRJ BE
Audiopoeta témáit tekintve igen széles skálán mozog, akad pikáns, de mély gondolatokkal teli szerzeménye is. Korábban olyan dalokkal jött ki, mint a "Rozé", a "Fej vagy írás", a "Szív Ritmus Zavar", a "Kertes ház a Deákon", vagy éppen a "Velem van a baj". Az előadó április 29-én jelentkezik „Keserű Savanyú Édes” nagylemezével, amelyről a héten publikálta „Törj be” szerzeményét egy Leho Dániel rendezésében forgott klippel.


TEDDY QUEEN - ODA NEM MEGYEK
Egy év kihagyás után új dallal rukkolt elő a punk, alter jegyekkel dolgozó Teddy Queen zenekar. A formáció ezúttal egy balladisztikusabb anyagal jelentkezett "Oda nem megyek" címmel.

"A dal arról szól, amikor képessé válunk kilépni egy számunkra kedvezőtlen állapotból. Lehet ez egy számunkra mérgező párkapcsolat, vagy barátság megszakítása, de akár a mai virtuális világgal való kapcsolat szakítás vagy a most körülvevő számtalan globális problémától való elbúcsúzást is jelentheti. A dalt én hoztam a próbaterembe, nagyjából kész szöveggel és dallammal. Szinte azonnal megszületett a végleges verzió, az oda nem megyek megírta saját magát általunk." - kezdte Fodor László, a csapat frontembere. „Mindamellett, hogy a főhős (akit Laci játszik) is átalakul a klipben, közben egy teljesen új környezetbe kerül. Érdekesség, hogy a dal klipjét a Kelemen Havasokban forgattuk a Tihu csúcson, ami egy közel 1800 méter magas csúcs. Az, hogy Laci tériszonyos nagyjából a csúcs előtti 500 méteren derült ki, így voltaképpen a klip kedvéért muszáj volt legyőzze ezt a félelmét.” – csatlakozott hozzá Csóka Lóránd (vokál, basszusgitár).

Összeállította: Hatos Niki


2022. április 16. 06:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA