MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klip-és dalszemle 2022: 12. hét

Kaptunk mindent az év tizenkettedik hetében. Komoly témával rukkolt elő a Vad Fruttik, a Leander Kills, érdekes kis csajduettet hozott a Honeybeast és Paulina, de 3 dalos kislemezt adott ki a Hősök, valamint nagylemezt jelentetett meg a TAO.

Vad Fruttik - ELÉG

Ha csak egy új dalt hallgatsz meg a héten, ez legyen az! Ismét érzékeny anyaggal jelentkezett az alternatív rock egyik top produkciója, a Vad Fruttik. Likó Marciék az „Elég” esetében ezúttal a testi, lelki bántalmazás ellen lépnek fel. A dalhoz fekete-fehér klip forgott, amelyben 260 ember megrendítő tekintettel találkozhatunk. A YouTube-on publikált videó alatt az alkotók feltűntettek olyan szervezeteket is, akik segítséget nyújtanak a bajba jutott embereknek. Ilyen például az Áldozatsegítő Központ (0-24 órában ingyenesen hívható: 06 80 225 225), vagy éppen az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (0-24 órában ingyenesen hívható: 06 80 20 55 20).


Kéknyúl - Any Other Way

A formáció tőle szokatlan irányba indult el, ami kézzel fogható lesz hamarosan fizikai formában megjelenő „Smoke & Mirrors” kislemezén is. A csapat erről az EP-ről hozta el első klipjét, amit az „Any Other Way”-hez forgattak.

“Törekedtem egy tisztább és az eddigiekkel erősen kontrasztban álló megszólalásra. Az alapvető Kéknyúl jegyek közül szinte semmi sem található meg a dalban. Nincs benne Hammond orgona, sem fúvósok, nem egy nagy, üvöltő kavalkád. Kevés hangszer szól, de ezek így sokkal jobban érvényesülnek. A stúdióban is így, élőben játszottuk fel a dalt, bár természetesen rájátszások voltak utána, hiszen még Andy sem tud öt szólamban énekelni egyszerre és nekem se nőtt hat kezem. De ezen is dolgozunk” – árulta el Premecz Mátyás. “Egyszerűen nem éreztük azt, hogy bármilyen más hangszeres réteg még szükséges lenne ahhoz, amit a stúdióban feljátszottunk. Ez egy nagyon letisztult hangzású dal. Sokat gondolkodtunk rajta, hogy egyáltalán Kéknyúlként kellene-e megjelentetni, de végül az új lemezbe illeszkedőnek éreztük, így Kéknyúl dal lett.”- fűzte hozzá Badics Márk.


Hősök - Átérzem (EP)

Kislemezzel jelentkezett a népszerű hiphop formáció, a Hősök. A három dal egyikéhez, a címadó „Átérzem”-hez napi rutinokat felvázoló klipet is forgatott a Mentha, Eckü, valamint CéAnne alkotta hármas. A produkció tervei között szerepel, hogy a másik két kollab dalhoz is klipet forgatnak a későbbiekben. Míg a karcos „Páratlan”-ban Tkyd, addig a fricskát jelentő „Hey kislány”-ban Sisi működik közre a srácokkal.

„Totálisan melankolikus, de életigenlő zene. Az „Átérzem” videójában a mindenkinek ismerős napi rutint mutatjuk be a saját szemszögünkből. Ez is egy olyan dolog, amin mindannyian osztozunk, ami alól senki sem húzhatja ki magát. A hétköznapok megélése kulcskérdés mindenki számára.” – mondta el Eckü.


B. Nagy Réka - Nézz rám

B. Nagy Réka azon fiatal énekesnők közé tartozik, akiket nem kizárólag csak a szerelem képes megihletni. Új dalában, a „Nézz rám”-ban olyan nőkhöz szól, akik nehéz helyzetekben is képesek állni a sarat. A dalt Réka a Honeybeast dalszerzőjével, Bencsik-Kovács Zoltánnal, valamint Somogyvári Dániellel együtt írta.

„Az elmúlt időszakban számtalan barátnőmmel és nőtársammal beszélgettem arról, mekkora nyomás nehezedik ránk a mindennapokban. Ilyenkor úgy érezzük, még több erőre lenne szükségünk. Éppen ezért szerettem volna kiadni egy olyan számot, ami inspirálhat és kitartásra ösztönözhet ezekben a nehéz pillanatokban. Éppen azok a problémás helyzetek erősítettek meg minket, amelyeken sajnos keresztül kellett mennünk. Igazi túlélők vagyunk. Bízom abban, hogy ezzel a dallal motiválhatom a nőtársaimat abban, hogy jól érezzék magukat a bőrükben úgy, ahogy vannak és hogy soha ne adják fel az álmaikat, mert semmi sem lehetetlen.” – árulta el Réka.


TAO – Próbaidő (album)

Izgalmas kis albummal jelentkezett a TAO zenekar, a kinőtték a kortárs pop-rock műfaját. Az albumon egy vidékről Pestre költöző lány történetét követhetjük végig úgy, hogy a 12 dal között podcast átkötéseket is hallhatunk.

„Részünkről kreatív lázadás volt visszatérni a műfaj gyökereihez. Míg mások manapság hangminta-válogatással kezdik a dalszerzést, mi inkább nekiültünk papírral-ceruzával, gitárokkal meg zongorával. A dalszerzéshez nem kell számítógép – igazság szerint még áram se nagyon. Ez a módszer sokkal egészségesebb és szabadabb kreatív környezetet teremt.” – árulta el Hegyi György. „Tíz napra beköltöztünk a pécsi L.A Gardens stúdióba, és a dalokat együtt játszva, hagyományos módon vettük fel. Ebben a fázisban már mindenki alkotóként szerepelt, komoly közös munkával és sok ötleteléssel. Itt váltak véglegessé a szövegek, a zenék és a hangzások is. A felvételek hangmérnöke Maczkó Róbert volt, és sok segítséget kaptunk a zenekar hangmérnökétől, Szalóki Nóri Babától is.” – tette hozzá Csakmag Vivi.

Dalok lejátszása


Honeybeast X Paulina – Tele a szívem

Hatalmas az örömöm, hiszen egyre több csaj duett lát napvilágot. A héten a Honeybeast rukkolt elő közreműködéssel, mégpedig a legutóbbi X-Faktor egyik döntősével, Paulinával karöltve.

„Ez a dal nagy kaland volt mindannyiunk számára, mely során jó értelemben véve kiléptünk a komfortzónánkból. A Tele a szívem a múlt, a jelent és a jövő összevetése, azzal a pozitív üzenettel, hogy bátran éljünk meg mindent, amit szeretnénk, de még nem tettünk meg.” – kezdte Tarján Zsófi.

„A Honeybeast gitárosával, Bencsik-Kovács Zolival ketten írtuk a dalt, teljes mértékbe fele-fele arányban, és a legnagyobb egyetértésben. Elmentem Szegedre hozzájuk és belevágtunk a munkába. Annyira jól haladtunk, hogy a következő utazásom alkalmával már a klipet forgattuk. A videó gyakorlatilag maga az élőhangszeres stúdiófelvétel volt, ez egy werk-klip lett. Kiemelkedő énekesnek és kiemelkedő előadónak tartom Zsófit. Hallottam már róla, hogy hihetetlen energiákat képes mozgatni a színpadon, de a közös turné kecskeméti nyitókoncertjén ezt személyesen is megtapasztalhattam. Ilyen élményben eddig, csak Geszti Péter mellett volt részem, nála éreztem még ennyire erősen a személyiség erejét koncert közben. Bevallom a közös munkát egyáltalán nem így képzeltem el: azt gondoltam nehezebb lesz. Nemcsak a hangunk, hanem a személyiségünk is jól kiegészíti egymást, tényleg meglepett az az összhang, ami kialakult köztünk. A felvétel előtt nem volt koncepció, hogy egyszerre is énekeljünk, de a stúdióban kiderült, hogy a két hang együtt ’új hangot képez’, így mindannyian beleszerettünk ebbe a verzióba, és megtartottuk ezt a részt.” – árulta el Paulina.


The Biebers - Üzenet A Lányoknak '22 – Napkelte

Immáron hat éves The Biebers egyik nagy közönségkedvenc száma, az „Üzenet a lányoknak”, az új szerzemények azonban sokszor kiszorítják ezt a dalt a koncertek setlistjéről, így a rajongók ritkán hallhatják élőben. Puskás Petiék úgy döntöttek, hogy új köntöst adnak ennek az anyagnak, mégpedig olyan módon, hogy megjelenjenek benne a mai The Biebers jegyek is.


Rácz Gergő feat. Orsovai Reni – CÉLTÁBLA

Rácz Gergő és Orsovai Reni párosát aligha kell valakinek bemutatnunk. A duó olyan slágerekkel rukkolt elő az elmúlt években, mint a „Mostantól”, az „Aha”, „A titkod nem leszek”, vagy éppen a „Szánalmas”. Gergőék idén is folytatják a sort, a héten rukkoltak elő legújabb közösükkel, ami a „Céltábla” címet kapta. A zenét, a szöveget, a keverést Gergő, sőt a klip rendezését is ő álmodta meg, vágóként, operatőrként pedig Leholegacy támogatta a munkát.


Leander Kills – HorrorShow

Egészen beteg klippel rukkolt elő Köteles Leander formációja, a Leander Kills. A csapat a „HorrorShow’ című számban az elferdített valóságot, a kamu világot állítja fókuszba (zene, szöveg, felvétel, keverés, master: Köteles Leander). A dalhoz egy viccesnek induló, aztán kissé horrorisztikus történetbe átmenő videó forgott Deák Martina rendezői, operatőri, vágói tevékenységével.

Összeállította: Hatos Niki


2022. április 3. 13:16

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA