MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Kistestvér, ami nem is olyan kicsi! Tascam Portacapture X6

2022 elején, mikor megjelent a Portacapture X8, már a csatornaszám alapján lehetett sejteni, hogy egy olyan modellről van szó, amit egy testvérmodell is követni fog. Így is lett, eltelt egy év, és megjelent az X6 kistesó. Nézzük hát, mit is tud a legújabb Portacapture!

Formavilágát tekintve érthető módon követi 8 csatornás testvérét, azonban fizikai méretében őt már sikerült kisebbre faragnia a mérnököknek. Itt ugyan csak 2.4” színes érintő kijelzőn tudunk böngészni a beállítások között, azonban ez is kényelmesen elég, hogy egyszerre lássunk minden fontos információt; használata közben nem lesz hiányérzetünk. A készülék frontján a navigációs gomb mellett találunk még pár fizikai gombot, ami a felvételek közti léptetést, illetve a lejátszást és szüneteltetést gyorsítja meg számunkra. A menu, recordés mark gombok pedig szerencsére megmaradtak az X8-ról. Ha tovább oldalazunk a készüléken, az alapértelmezett bekapcsoló és hangerő gombokon kívül fejhallgató kimenetet, a mai sztenderdeknek megfelelően USB-C csatlakozót és egy gumi kupak alatt a microSDXCkártya helyét is megtaláljuk. Mivel a legtöbb funkció kihagyhatatlan egy korábbi testvérmodellről, a navigációs gomb alatt láthatjuk az AK-BT1 bluetooth vezérléshez szükséges adapter helyét. Ez az apróság külön vásárolható meg arra a célra, ha kihelyezett X6-osunkat felvétel közben távolról, telefonunkról szeretnénk vezérelni.

​Nevéből is adódik, hogy 6 csatornás rögzítőről beszélünk, ami otthoni felvételektől kezdve külső helyszínes interjúkon át a kisebb próbatermi rögzítésekig megannyi célra elegendő lesz. Az AB vagy XY konfigurációk közt váltható, saját mikrofonok mellé a készülék bal oldalán kettő XLR bemenetet találunk, ahová bármilyen külső mikrofont beköthetünk, lehet akár kondenzátoros is, a +48V fantomtápot egyszerűen a menüben kapcsolhatjuk be hozzá. Továbbá egy 3.5 jack csatlakozós bemenetet és vonalszintű kijáratot is találunk rajta, ha például kis jackes mikrofont használnánk egyik XLR bementünk helyett, vagy éppen DSLR kameránkkal szeretnénk összekötni az X6-ot. Az eddigi négy monójelünkből pedig automatikusan születik egy sztereó mix csatornapár is, így nyer értelmet az eszköz nevében szereplő hatos.

Felvételi lehetőségeinket nem csupán mikrofonjaink specifikációi határozzák meg, hanem hat gyári applikáció közül választhatjuk ki az aktuális felvételhez legoptimálisabb beállításokat. Asmr, Voice, Podcast, Music, és Field appokból nagy valószínűséggel megtaláljuk a nekünk megfelelőt, de a gyártó arra is felkészült, ha rendhagyó körülményekhez kellene igazodnunk és egy Manual appot kaptunk hatodiknak, ahol minden részletet mi állíthatunk be magunknak. A 96bkHz/32bit-float felvételi mód lehetővé teszi számunkra, hogy a váratlanul erős jelek is torzításmentesen legyenek rögzítve, illetve az utómunkát se nehezítse egy rosszul beállított jelszint. Ezzel a nagyobb felbontással és kibővített dinamikatartománnyal járó előnyt például videós tartalmak készítésekor élvezhetjük, amikor több dologra kell egyszerre figyelnünk és könnyebben elsiklunk néhány beállítás felett. Felvételeinket WAV és MP+ formátumokban is rögzíthetjük, az új dualrecording funkciót kihasználva pedig minden csatornánkat egymástól független formátumokra tudjuk beállítani. Az extrák mellett pedig jó tudni, hogy a legtöbb DR sorozatból ismerős felvételi módot itt is megtaláljuk, amilyen például a Pre-recording és az auto-recording is, így biztosan nem maradunk le semmiről. X szériához híven USB interfészmódban 6 be- és 2 kijárattal rendelkező hangkártyaként is használhatjuk az X6-ot, TascamHDDA mikrofon előfokainak köszönhetően pedig rendkívül alacsony zajjal készíthetünk felvételeket. Azért, hogy minél kevesebb utómunka legyen szükséges felvett anyagaink publikálása előtt, a Portacapture X6-nál nagy hangsúlyt fektetett a Tascam a valós idejű jelprocesszálásra, ezért kompresszort, limitert, felül áteresztő szűrőt, EQ-t és visszhang effektet is használhatunk rögzítéskor.

Örökölt tulajdonságainál tehát rengeteg mindent fel tudunk sorakoztatni. Hatcsatornányi rögzítési lehetőségével és az X8 tudásának esszenciájával számtalan célra ideális választás a Portacapture X6!

Zagyva Tamás
Audmax kft.


 

2023. május 15. 04:31

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA