MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Kihegyezett testvériség

A külső hangkártyák piacán évek óta nagyon szoros a verseny. Minden gyártó igyekszik a lehető legjobban kiszolgálni az újabb és újabb igényeket, termékeikbe belerakni minden technikai megoldást amire csak a felhasználók éheznek. A hangkártyák hegyezése már ott tart, hogy profi stúdiók hangminőségét ígérik elérhető áron, otthoni környezetben is, ezen túl pedig az egyre nagyobb számú podcaster és live stream felhasználók is fő célpontok lettek. 

A Tascam új HR szériáját három testvér alkotja, az US-1x2HR, US-2x2HR és US-4x4HR. Már nevükben is hirdetik a High Resolution-t, vagyis az eddiginél még jobb felbontású, 24bit/192kHz mintavételezésű hang rögzítési lehetőségét, e mellé pedig már akár 4 sample buffer is beállítható, hogy a lehető legtöbb számítógépen biztosítható legyen az alacsony jelkésés.  Az Ultra-HDDA mikrofon előfokoknak köszönhetően még jobb a hangminőség és még kevesebb a saját zaj. A széria három tagjából rengeteg felhasználó meg fogja találni az igényeihez illőt.

A legkisebb testvér az US-1x2HR egy XLR bejárattal és egy választható előlapi 6.3 Jack vagy hátlapi RCA bejárattal rendelkezik így egy mikrofont és egy hangszert vagy vonal szintű külső eszközt is ki tud szolgálni egyszerre. Extraként telefont vagy tabletet is tudunk hozzá csatlakoztatni és így ezek tápellátása sem probléma többé. Kitűnő példa erre a telefonon és tableten futtatható Cubasis LE3 szoftver, melyet ingyenesen kapunk eszközünk mellé.

A középső testvér az US-2x2HR névre hallgat. Ő már variálhatóbb megoldásokat biztosít gazdája számára, ugyanis két kombinált XLR/6.3 Jack bejárata van, hogy egyszerre két mikrofont vagy hangszert is tudjunk rögzíteni, és emellett MIDI ki- és bejárattal is fel lett vértezve. Egyébiránt nem csak rögzítésre de podcast vagy live stream célokra is remek megoldást kínál a széria. Számítógépes saját kezelőfelületének Loopback funkciója lehetővé teszi, hogy összefésüljük hangkártyánk bemeneteiről és a számítógépünkről érkező audio jeleket, majd együtt streameljük őket a kiválasztott online felületre.

A testvériség legnagyobbja az US-4x4HR, mely már négy különálló XLR és négy 6.3 Jack bemenetet sorakoztat fel. Első kettő csatornán kapcsolható a vonalszintű vagy hangszer bemenet. MIDI ki- és bejáratunk természetesen már itt is alap tartozék, emellett pedig négy szimmetrikus 6.3 Jack kijáratot találunk a hátlapon melyekből az első kettő hangerejét állíthatjuk az előlapon. Ennél a modellnél ráadásként már két fejhallgató kimenetünk is van.

Mindhárom eszköz rendelkezik Direct Monitoring funkcióval, mellyel szinte késés nélkül egyből a hangkártya bemeneteire érkező jelet kapjuk meg a fejhallgatónkba. Hab a tortán, hogy a mostani elvárásoknak megfelelően már USB-C aljzattal van mindhárom interfész ellátva a számítógéppel való gyors kommunikáció érdekében.

A műszaki fejlesztéshez a külső dizájn leheletnyi változása párosul. Épp csak annyit változott, hogy egyértelműen felismerjük benne az előző generációk minőségét, de a tekinteteket vonzó új piros-fekete festés az eddigi legjobb külsőt adja az eddigi legjobb hangminőséghez. A szériánál már rég nem kell aggódnunk az olcsó anyaghasználat miatt, markáns fém háza és a minőségi csatlakozók hosszú életre hivatottak. Az ilyen kis méretű eszközöknél néha problémát tudott okozni, hogy hordozható mivoltuk miatt kicsi a súlyuk is és ezáltal a hozzájuk csatlakoztatott hosszú kábelek elmozdítják őket munka közben, esetleg még véletlenül le is lehet őket rántani az asztalról. Tapasztalatból mondom, hogy ezek a fémházas eszközök már egy ideje nem szenvednek ebben a betegségben, pont azon a határon mozognak, hogy nem fújja ki a szél a kezünkből de a táskánkat sem húzza le. Egyszerűen jó velük dolgozni még ilyen szempontból is.

A fentiek bizonyítják, hogy idén az egyik legsokoldalúbb USB audio interfész szériát mutatta be a Tascam, bátran választhatják otthoni körülmények között tevékenykedő zenészek, podcast és live streamet készítő felhasználók, illetve azok is akik mobil eszközt keresnek, hogy út közben is megbízható társsal dolgozhassanak.

Zagyva Tamás
Audmax


 

2021. május 18. 11:54

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA