MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Kedd, és…

Beszámoló a XXVII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor második napjáról, 2020. július 21. Kedd

Miután mindenki otthonosan elhelyezkedett, kezdetét vette az érdemi munka (és egyben szórakozás) a huszonhetedik Gitármánia Tábor második napján, elindultak a hangszeres kezdő és haladó órák, az ének- és tematikus kurzusok, valamint a szakmai eligazító beszélgetések, s persze a zenekari próbák.

A reggelit követően Szabó Károly a billentyűsöket vette kezelésbe, Hudák Attila a kezdő-, míg Szappanos György a haladó basszusgitárosokat kalauzolta a beton-biztos alapok lerakásának rögös útján, Fekete Szilárd a kezdő dobosokat, míg Sümeghi Tamás a haladókat oktatta. Andrásik Remo a kezdő gitárosoknak, míg Lukács Peta a haladóknak segített eligazodni hangszerük és annak hangzásának világában, Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel pedig, a Tábor történetének legfiatalabb kurzusán az elektronikus és számítógépes zenélés, hangszerelés és sound design, házi stúdiózás elméletébe és gyakorlatába nyújtott betekintést.

Ha már házi stúdiózás, Turcsán András a TLS Zeneház képviseletében immár egész héten várja a digitális formában demókat, dalokat rögzíteni kívánó zenekarokat és szóló előadókat, házi jellegű (ám a legprofesszionálisabb felszerelésekkel bíró) stúdiójában, míg kollégája, Baranya Tamás a főtéri rendezvénysátor hangminőségéért felel. Cserny „Bogi” Kálmán (ORIGO Stúdió) a hagyományos stúdiótechnikát előnyben részesítő aspiránsokat várja, akusztikus dobokkal, gitárerősítőkkel és analóg stúdió-berendezésekkel, a Tábor próbatermeiben és koncerthelyszínein pedig, a Szent György Médiaiskola hangmester szakos hallgatói segítenek a hangosításban, fénytechnikában és minden egyéb, felmerülő technikai probléma megoldásában – számukra ez egyrészt vizsga, másrészt gyakorlat. 
 
Megkezdődtek a tábori zenekarok próbái az összes próbateremben, ebéd után pedig négy különböző helyszínen, a zenekari órák zajlottak, a Tábor összes tanárának részvételével, kikhez idén az Antares együttes teljes legénysége is csatlakozott az egyik helyszínen. Ezek az órák a hangmester szakos hallgatók élőzenei gyakorlataként is szolgáltak, Hermann János felügyeletével. Ezután Pacziga Linda várta az énekelni vágyókat az egész héten átívelő énekkurzusán, Gyémánt Bálint jazzgitáros pedig az improvizáció iránt érdeklődőket várta. Szebényi Dániel a billentyűsöket, Tóth Tamás pedig a dobosokat oktatta szakmája mesterfogásaira, Anga Kis Miklós basszusgitáros pedig a zenekarról, mint vállalkozásról mesélt. Elindult „a dalom én vagyok” című tematikus kurzussorozat is, ezúttal Nagy Ádám gitárossal, Varga Ágnes zeneterapeuta pedig arról mesélt, „mire jó a zene még”. Demeter Szilárd a büfében, interaktív módon igyekezett megközelíteni a kérdést, hogy „Kell-e nekünk könnyűzenei stratégia? – avagy: Ha Aczél elvtárs tudott volna zenélni…”

Füstös Bálint gitáros (Margaret Island) rendkívül kifinomult világából nyújtott át egy bevezetőt, míg Lombos Marci az ötletszobrászokat várta egy szövegíró-mentálhigiénés képzésre. Tóth Tamás dobos és Virányi János hangmester egész héten átívelő tanfolyamba fogott, „Leghalálosabb iramban! (0-ról színpad-készre 20 perc alatt!”. A kurzus célja, hogy a fesztiválokon és klubokban szokásos 20 perc alatt történő színpadi átszerelés technikáját bemutassák és segítsenek azt elsajátítani.

Osváth Gábor – Zárkózz fel! – gitárkurzusa nem csak gitárosoknak, arra szolgál immár egész héten át, hogy az elmélet és a gyakorlat szinkronban legyen, míg Mike Gotthard gitáros, Sümeghi Tamás dobos és Takács Roland Adrián „Kanóc” basszusgitáros bemutatta, hogy működik a rockzene svájci bicskája, a Power Trio. Olyan titkokra derült fény, amelyeket nem szabadna elmondaniuk, sőt, Kanóc jó szokásához híven basszusgitárját bárki nyakába akasztotta, s közülük volt olyan, aki aznap fogott először gitárt a kezébe – s az egyetlen megpengetett hang csodát művelt, a fiatalember pedig valószínűleg egy életre megfertőződött a zene szeretetével.

Folytatódtak a zenekari próbák egészen késő estig, közben vacsora után a Molotov Funk Extended rendhagyó koncertjét élvezhettük a főtéri rendezvénysátorban (Szebényi Dániel - billentyű, ének; Mike Gotthard – gitár; Huszár Endre – dobok, Takács Roland Adrián - basszusgitár). A Roy és Ádám Trió rendhagyó zenekari foglalkozása a büfé kisszínpadára hozta el a minden évben fergeteges hangulatot, majd megkezdődött a közös „most mutasd meg + barátkozás”. Aki még ezek után is talpon volt, zenét hallgatni tanulhatott, hogy ne csak fogyassza, értse is a muzsikát.

Elkezdődött hát, s minden nehezítő körülmény ellenére is csodát élhetünk át, mint minden évben. Reméljük, hát, hogy zavartalan lesz az együtt töltött idő, új barátságok épülnek, új zenekarok alakulnak, s a résztvevők magukkal viszik majd az itt tapasztalt szellemiséget!

Tisztelettel:
Illés Norbert Géza

Képgaléria az első nap történéseiről: https://www.facebook.com/pg/Gitarmania/photos/?tab=album&album_id=10158797302918319


2020. július 22. 12:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA