MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Kalapács József: „A korlátjainkat és határainkat is mi emeljük áthághatatlanná.”

Kalapács József énekelni tanulni már a Pokolgép tagjaként kezdett el olyan neves énektanároknál, mint Ákos Stefi, Szendrő Mária, Cseh Kató. A már említett formáción túl a kedves olvasó ismerheti még az Omen, a Hard, a Kalapács, a Kalapács és az Akusztika produkciókból, valamint zenés színházi darabokban, rockoperákban és musicalekben is bizonyít. József fellépett olyan nagy példaképek előtt, mint a Judas Priest, vagy éppen a Deep Purple. Mostani beszélgetésünk apropóját a „Válaszúton” albuma adja.

Remélem nem bántom meg az első kérdésemmel, témámmal. A tavalyi év során 60 esztendős múlt.  Sokan vagyunk, akik az ilyen kerek évfordulóknál megállunk egy picit, összegzünk, értékelünk, tervezünk. Megtörtént ez Önnél is?

Nem igazán van időm megállni. Nem összegzek, csak hálát adok, hogy ezt is megértem, hogy itt is voltam egy ideig, aztán spuri tovább… Remélem, hosszú még az út, mert jó rajta járni! Az ilyen kerek számok jó lehetőséget adnak egy méltó hálaünnepnek, de számomra ennél nem többek. Tervek vannak, de ezek nem az évfordulóhoz köthetők, hanem csak úgy léteznek mindig. Többnyire sokasodnak, mert mindig kicsit lassabb a megvalósítás üteme, mint a tervek születési rátája.

Ha már az összegzésnél járunk. 2009-ben megalakult a Kalapács és az Akusztika zenekar, eleinte akusztikus elgondolásként, ám mára klasszikus rockzenekarrá bővült. Hogyan értékeli a korábban kiadott két nagylemezt?

Akusztikum Hungarikum (2011):
Könnyed szárnypróbálgatás volt ez, relatív hazai közegben, hiszen jobbára saját feldolgozások és általam már sokszor eldalolt számok feldolgozásainak gyűjteménye lett ez a végeredmény.

Autentikum (2014):
Itt már kicsit merészebb belenyúlások voltak az eredeti művekbe, néha talán formabontó módon, de még mindig főleg akusztikus, kicsit folkos hangzás jellemezte a korongot.

Závoti Zoli mára hű, állandó társának számít az alkotásban. Miért szeret vele együtt dolgozni?

Előadóművészi kvalitásai mellett Zoli rendkívül megbízható, munkával jól terhelhető, tehetséges zeneszerző is, amely képességeit az új albumon jobban igénybe vehettük. Mindezek mellett jó srác is, könnyű vele kijönni, mára már barátinak mondható a kapcsolatunk.

Nemrégiben megjelent a „Válaszúton” album, amin koncepcióváltás történt. Fontos ön számára a megújulás?

A fő cél sosem a megújulás, hanem az alkotás. Ha viszont az ember nem ismételgeti folyton a saját kliséit, akkor óhatatlanul meg-megújul.

Kikkel alkotott együtt ezen a lemezen?

Závoti Zoli mellett Tempfli Erik billentyűs hangszereken, Talabér László basszusgitáron vett részt a munkában. A vokálokért Fehér Lili és Hegedűs Bori felelt, de Bori az egyik dalban már duett szintre emelte a vokál részeket.

Ébresszük fel az olvasók kíváncsiságát az album iránt, és térjünk ki a korong dalaira egyenként!

Ez az út a pokolba tart: Ez az én „Highway to Hell”-em. Nyilván más a zene, az aspektus és a tartalom, de úgy látom, ebben az irányban van igazán csúcsforgalom a mai világban.

Keresztút: Valójában ez a szerzemény a címadó, csak egy kis csavarral egyértelműbbé szerettem volna tenni, hogy a keresztút ez esetben nem csupán egy egyenrangú útkereszteződés az életünkben, hanem a sorsunkat eldöntő választásaink színhelye.

A szabadság jegyében: A sokadik dalom a szabadságról, megint kicsit máshogyan. A szabadságot, a békét, az Istent magunkban kell keresnünk, mint ahogy a korlátainkat és határainkat is mi emeljük áthághatatlanná. 

A haza nem eladó: Az „Egri csillagok” ihlette a szám szövegét, konkrétabban Dobó esküje.

Gyönyörűségek völgye: Rudán Joe barátom örökzöldjét dolgoztuk fel annak okán is, hogy Závoti Zoli a dal szerzője.

A korona hatalma: Van néhány dal, ami egy nagyon-nagy egész részeként született meg bennem, de ebből az egészből csak foszlányaim vannak. Ez a szám is ebbe a körbe tartozik, ahogyan az „A kard ereje” is. Sokáig nem voltam biztos benne, hogy önállóan megélnek-e így, de ahogy feltoltuk a stúdióban, saját életre kelt mindkét dal.

Ami a szívemen: Ez is Joe nóta, de itt a szöveget én jegyzem, az eredeti zene pedig Vámos Zsoltié.

Rocker vagyok: Minden idők egyik legnagyobb rocker himnusza ez a szerzemény Paksi Endre tollából. Kár lett volna kihagyni. Igaz, az Ossian életműből rengeteg dalt szívesen feldolgozna bárki.

Lassan ébredő: Az egyik legszebb újkori Ossian anyag, muszáj volt feldolgoznunk. Paksi Endre hívta fel rá a figyelmemet és milyen jól tette!

Szelíd metálosok: Ez egy Kalapács dal valahányadik feldolgozása. Alapból mindig ugyanolyan, mint az eredeti, de valami kis csavar mindig bekerül a szerkezetébe. Szeretek ezzel a számmal bíbelődni, a lehetőségek tárházát jelenti.

A CD különleges formában, exkluzív anyagokkal jelent meg. Mik is ezek az extrák? Kik segítették a megvalósítást?

A kiadónk, a H-Music ötleteli ki az extrákat, mi pedig szívesen, nagy örömmel szenvedjük el a végeredményt. Ebben az esetben ajándék újsággal, poszterekkel, interjúkkal, zenei érdekességekkel, és egy Alcohol CD melléklettel gazdagodott a kiadvány. 

A minap láttam, hogy TikTokon is útnak indult, az applikáció által a zenekedvelők még közelebb kerülhetnek Önhöz.

Annyira nem indult be a tartalomgyártás rajta, hiszen meg sem közelítem a sokak szerint minimumnak számító napi három posztot. Ha ráérünk, kicsit elhülyéskedünk ezzel az applikációval is. Az ötlet adta magát, mi is nézzük mások tartalmait, jókat mulatunk, hát belevágtunk. 

Nem mehetek el amellett, hogy lánya, Ódor Cintia is kacérkodik a zenéléssel. Mennyire támogatja ebben? Félti ettől a pályától?

Talán jobban kellene féltenem, nem tudom… Nagylány már, meg tud állni a lábán. Nem volt könnyű élete, de keveseknek könnyű.

Mennyire követi figyelemmel a fiatal zenész, előadó generációt? Vannak olyanok, akiknek munkásságát kifejezetten kedveli?

Mikor hogy… Az utóbbi időben kevésbé figyelem, de néha szembe jönnek velem érdekes zenei dolgok a fiatalok részéről. Szeretem a fiatal, lázadó hangulatokat tetten érni mai felfogásban. Akár tanulhatok is tőlük, belőlük valami újat.

Megtisztelő volt Önnel beszélgetni, köszönöm a lehetőséget!
Hatos Niki


2023. június 16. 08:33

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA