MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Jól időzített bomba

Eljött hát 2020, és eljött vele a téli NAMM show is, talán lehet sejteni, hogy minden gyártó alaposan felkészült az új évtizedre, rengeteg újdonságról lesz szerencsém beszámolni ezekben a napokban, reményeim szerint ilyenkor sok zenész kolléga a szezonon kívüli otthoni még karácsonyillatú kakaóját majszolgatva várja, hogy vajon min is fog megszólalni nyáron a nagyszínpadon. Hadd szóljak elsőként én hozzátok, kedves barátaim!

Egyfajta gyermeki izgulás lett rajtam úrrá az idei téli NAMM show újdonságai kapcsán, főleg amikor megláttam a VOX friss cuccait. Igazából már régóta vártam ezekre a hírekre, hiszen lehetett számítani rá, hogy a NuTube technológia, melyről korábbi cikkeimben részletesen értekeztem, rövid úton át fogja alakítani az ipart. Azoknak, akik esetleg mostanában csatlakoznak hozzánk el szeretném mondani, hogy az utóbbi pár évben az elektroncsövet sikerült lekicsinyíteni, kisebb fogyasztásra bírni, és 50000 órás várható élettartammal megáldani az elmúlt néhány évben. Először erősítők jelentek meg a chipbe ültetett csővel szerelve, ám úgy fest, a pedálok mezején is le fogja aratni a babérokat a technológia. Korábban láthattunk már tubescreamert újragondolva NuTube-al, azonban a VOX most valami egészen újat fundált ki.

A Valvenergy széria rögtön négy féle overdrive pedált kínál, melyek mindegyikében NuTube cső adja a hang lelkét, sikerült viszont teljesen modern köntösbe bújtatni a vintage technológiát, beépített OLED kijelző gondoskodik a hang vizuális megjelenítéséről. Én is hajlamos vagyok a „szememmel hallani”, ahogy mondják, viszont sok meglepetés ér minket a belső leírás kapcsán is, nem szabad tehát elkönyvelni az szériát egy látványos, de már ismert skatulyába. Egy kicsit műszaki szemmel kell megvizsgálnunk a dolgokat, hiszen most tényleg valami egészen más történik, mint ami eddig folyt, ez kis is fejteném jobban.

Az összes ismert torzító és overdrive pedál tulajdonképpen technológiáját tekintve ugyan azokból az elemekből áll, mindegyiknek a lelke egy egy tranzisztor, vagy műveleti erősítő. Az egész pedálpiac legyen ez butik vagy nagy gyártói ugyanazokat a tranzisztorokat és műveleti erősítőket használja, a köréjük épített kiegészítő áramkörökkel a saját hangzására hangolva. Ez évtizedeken keresztül ment így, legtöbbször amikor új pedál készült, egy másolással, majd apró modolgatásokkal jutottak el egy „új” hangzásig. Most azonban valódi analóg csöveket lehet beépíteni pedálokba azoknak minden korábban ismert nyűgje nélkül, ahogy már említettem, megbízható, könnyű, viszonylag alacsony fogyasztású, és hosszú élettartamú csöveket. Ez teljesen új dimenziót jelent a pedálok számára, egy kihajtott csöves erősítő teljesen autentikus hangját lehet beletenni egy aprócska dobozba, dögnehéz trafók és egyebek nélkül. És a legszebb az egészben, hogy ez tényleg ugyan az! Itt nincsen csalás kérem szépen, teljesen azonos fizikai jelenség megy végbe, csak hatékonyabban. Azért írom hogy hatékonyabban, mert azért így is kell enni adni neki, egy 9 voltos elemmel egyetlen koncertet tudunk végigjátszani a 95 mA körüli fogyasztása miatt. De ne keseredjünk el, hiszen a felszabadult helyet rendkívül okosan használták ki, belekerült mind a négy fajta pedálba egy hangfalszimuláció is, tehát keverőbe ledugva is csöves erősítőn játszhatunk, ráadásul a hangkártyánkba is bedughatjuk csöves előfokként használva, nem is beszélve bármely erősítőnk return csatlakozójáról! Rettenetesen kompakt berendezésekről beszélünk, és az egészet egy igen szexi kivitelbe sikerült beleapplikálni, a dobozt összetartó csavarok unortodox módon a tetejére kerültek, így a velcro is sokkal jobban meg fogja tartani a boardunkon. Nagyon nagyon várom, hogy a kezemben tarthassam, biztos vagyok benne, hogy az összeset érdemes végigpróbálni, név szerint:

Copperhead drive, amely a teljes csöves stack kitekert klasszikus hangját adja kicsiben.

Cutting edge, amely a modernebb, high gain, magasdús erősítők soundját tudja, metálrajongóknak

Silk drive, ami a butik erősítők világába kalauzol el minket, blues zenészeknek kötelező

Végül de nem utolsó sorban a Mystic edge, hiszen nem jöhet ki VOX AC30 hang nélkül, ez tehát AZT tudja, úgy ahogy kell, és azoktól, akik csinálják a mai napig

Mindegyik pedál úgy van kialakítva, hogy egymással összekötve „csatornaváltóként” funkcionálnak, tehát egyik tudja vezérelni a másikat, pont mint egy erősítő lábkapcsolója. Három féle kimenetet lehet beállítani rajtuk, az egyik a sima pedálként való használat, a második a vonalkimenet felvételekhez (avagy előfokként alkalmazva), a harmadik pedig a hangszóró szimulált kimeneti mód. Az OLED kijelző igen látványos, azonban ez nem csak szemfényvesztés, műszaki érdeklődésű kollégáknak külön szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez gyakorlatilag oszcilloszkópként funkcionál, természetesen nem mérésekre szolgál, viszont megjeleníti a potik jelre gyakorolt hatását! Ez hatalmas dolog szerintem, hiszen mindenkit rávezet egy kicsit arra, hogy mi is történik odabent „valójában”.

Hamarosan tehát érkezik a VALVENERGY széria, retteghet a pedálpiac?
 
Soltész Péter


2020. január 23. 05:44

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA