MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Internetes közvetítés Tascam-streamerekkel

A 2020-as év tele van új kihívásokkal, meg kellett tanulnunk home office-ban dolgozni, ki kellett kísérletezni, hogyan tudunk együtt dolgozni anélkül, hogy fizikailag egy térben tartózkodnánk. Most, hogy a szigorú korlátozások enyhülnek, azok a céleszközök, amik olyan hasznosnak bizonyultak, most már nem csupán az egyetlen lehetőségeink, hanem bekerülnek a hétköznapi megoldások közé.

A tömegrendezvények még mindig embargó alatt állnak, így a találkozók, értekezletek, tájékoztatók és összejövetelek igénylik az új munkamódszereket, hogy az üzenet eljuthasson a célközönséghez – emiatt az Internetes közvetítés, más néven streaming egyre nagyobb szerephez jut.

Ha van egy capture (videó digitalizáló) kártyánk és egy szoftver alapú enkóderünk, akkor választhatjuk a natív irányt, ha viszont szofisztikáltabb megoldásra lenne szükség, olyankor jönnek a képbe a hardver-streamerek, amik az audio és videó jelet video streammé (en)kódolják és automatikusan továbbítják például Youtube-ra vagy más valamilyen platformra. A hardveres megoldás elvitathatatlan előnye, hogy a rögzítés a számítógépünk erőforrásait nem használja, de használhatunk dedikált streamer megoldásokat amiatt is, ha egyszerre több helyszínen vagy helyszínről szeretnénk közvetíteni.  

A japán Tascam márka a mobil rögzítésben jól csengő név. Két eszközt is kínál a gyártó ezekre az alkalmazási területekre: A VS-264-et, ami egy full HD streaming enkóder/dekóder/felvevő és a VS-265, ami ugyanennek az eszköznek az UHD (vagy más néven 4k) változata.

A berendezés önállóan működik, egyedül a beállításhoz van szükség számítógépre, (vagy valamilyen mobil eszközre) hogy a Tascam Discovery nevű programban beállítsuk, hogy hova szeretnénk streamelni (YouTube, Facebook, DaCast Wowza Streaming, Ustream, Cloudfront stb. vagy más RTMP platformra).

A két eszköz dekóderként is használható, képes fogadni egy kompatibilis streamet és a HDMI jelet szimmetrikus, aszimmetrikus vagy beágyazott audioként kiküldeni.
A VS-264/265-öt enkóderként használva pedig módunkban áll a streamet SD kártyára, vagy az eszköz USB3 portján fileként rögzíteni, de akár az élő közvetítés után fel is tölthetjük a jelfolyamot FTP tárhelyre!
A két Tascam streamer használata pofonegyszerű, az előlapon a "Record" és a "Stream" gombokon kívül egy LED világít, ha az audiót túlvezéreljük.
A szimmetrikus ki/bemenetek Euroblock / Phoenix szabványúak (csatlakoztathatunk a tüskékhez egyedileg forrasztott XLR kábelt is), míg az unbalanced ki/bejáratok kis-jackesek (3.5mm). A video ki- és bemenet sztenderd HDMI szabványú - nincs is szükség speciális kábelekre - sőt az Ethernet csatlakozóról (ha erre alkalmas PoE+ kompatibilis switch-csel van összekötve) az eszköz a működtetéséhez szükséges áramot a CAT5 csatlakozóból is fel tudja venni (a tápcsatlakozót használhatjuk biztonsági /redundáns tápként is)

A Tascam VS-R264 és VS-R265 az Audmax Kft.től és szerződött partnereitől megvásárolható.

Palkó Péter
Audmax


2020. július 7. 07:26

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA